Radiohead. Foto: Promo

Radiohead. Foto: Promo

Bortgjemte skatter funnet

Hvordan låt Radiohead i 1986? Eller Sonic Youth i 1981? Hør noen av verdens største band og artister i sine tidligste dager.

Skrevet av:
Publisert 14:09 22 november, 2011

I løpet av de siste dagene har gamle opptak fra blant annet Radiohead, Elliott Smith, Sonic Youth og The Doors kommet frem i lyset. At alle disse artistene fikk fortiden sin spredd ut til massene omtrent samtidig er ganske pussig, men er i aller høyeste grad hyggelig og interessant.

Les deg opp på hvordan disse bortgjemte låtene fant veien fra en opptaker til internett her, og hør de ukjente innspillingene.

Radiohead

Bandet On a Friday var navnet Radiohead gikk under fra 1985 til 1991, da medlemmene fortsatt gikk på kostskole i hjembyen Oxfordshire, og før Jonny Greenwood sluttet seg til bandet som fulltidsmedlem.

Selv om On a Friday aldri ga ut noe album, holdt de noen få konserter og spilte inn en håndfull demoer, som takket være en gammel skolekamerat av Thom Yorke nå ser dagens lys.

Ifølge den store Radiohead-databasen Citizen Insane, stammer disse On a Friday- demoene fra en kassett fra 1986, som bandet spilte inn i på et rom på Abingdon skole, og er de tidligste opptakene av On a Friday som man i dag kjenner til.

Låtene har kanskje mer til felles med The Cure og The Smiths enn for eksempel OK Computer og Kid A, men interessant er det å høre Thom Yorkes stemme presentert i sin 18 år gamle form. Legg også merke til saksofonsoloene, vokalharmoniene, og det mer jazzete og groovy lydbildet i disse opptakene, gjort i herlig lo-fi-stil.

Radiohead/On a Friday – Everybody Knows
On a Friday – Everybody Knows

Radiohead/On a Friday – Girl (In the Purple Dress)
On a Friday – Girl (In The Purple Dress)

Elliott Smith

Nylig dukket også en aldri utgitt Elliott Smith-låt opp til overflaten, åtte år etter at Smith gikk bort.

I 1997 var den da 27 år gamle Elliott Smith gjest hos en studentradiostasjon ved University of Maryland, og spilte 10 låter live. Radiostasjonen var jevnlig vertskap for fremadstormende punk- og indieband, så Smiths opptreden var i så forstand ikke noe utenom det vanlige.

Før radiosendingen skulle starte, varmet Elliott Smith opp med en låt kan kalte ”Misery Let Me Down”, en låt som få har hørt siden den gangen i 1997.

Elliott Smith – Misery Let Me Down
Elliott Smith – Misery Let Me Down

Sonic Youth

Om Sonic Youth snart skal gi seg eller ikke gjenstår å se, men det endrer ikke det faktumet at også de på et tidspunkt var et ferskt band. Nylig ble det første opptaket man kjenner til av disse støyrockpionerene funnet på en bortgjemt kassett.

Låten som går under navnet «Untitled» var en del av kassetten Noise Fest fra 1982, spilt inn i New York i 1981. Dette utitulerte kuttet gir et flott innblikk i hvordan bandet hørtes ut i oppstarten, med et høyst eksperimentelt world music-inspirert lydbilde, og en vokal som høres mer ut som et rop om hjelp enn synging.

Sonic Youth – Untitled (1981)
Sonic Youth – Untitled (1981)

The Doors

En bortgjemt The Doors-låt finnes også der ute, som heter ”She Smells So Nice». Låten blir å finne på nyutgivelsen av bandets klassiske album, L.A. Woman, som slippes i januar, i forbindelse med at albumet feirer 40 år.

Dette bortgjemte opptaket ble oppdaget av The Doors-produsent Bruce Botnick, som gikk igjennom mange av bandets gamle opptakskassetter da han skulle ferdigstille dette jubileumsalbumet.

”She Smells So Nice” er definitivt fra en mer bluesaktig The Doors-epoke, og minner mer om noe Charlie Brown enn den psykedeliske rocken de kanskje er mest kjent for.

Det er foreløpig bare et 30 sekunders utdrag av låten som er tilgjengelig for streaming, men det låter til gjengjeld veldig kult. Hør låten her.

Tags: , , , , , ,

Del "Bortgjemte skatter funnet"

Legg igjen en kommentar