Anna Ternheim - Leaving On A Mayday

Forbanna fint

Anna Ternheim: Leaving On A Mayday [Ternheim Music/Universal] Småskjult svensk melankoliker med retningsgivende produsent. Hver gang den myke stemmen til Anna Ternheim synger ordene ”Ever since I was eight or nine…” i den guddommelige coveren av Broder Daniels stikkende ”Shoreline” fra debuten hennes, hensettes jeg i en slags drømmetilstand. Det låter mørkt, men på en […]

Skrevet av:
Publisert 19:16 17 november, 2008

Anna Ternheim: Leaving On A Mayday

[Ternheim Music/Universal]

Anna Ternheim. Foto: Promo

Anna Ternheim. Foto: Promo

Småskjult svensk melankoliker med retningsgivende produsent.

Hver gang den myke stemmen til Anna Ternheim synger ordene ”Ever since I was eight or nine…” i den guddommelige coveren av Broder Daniels stikkende ”Shoreline” fra debuten hennes, hensettes jeg i en slags drømmetilstand. Det låter mørkt, men på en måte som ikke skremmer.

Anna Ternheim er stor i hjemlandet, og spiller i saler fulle av svensker høye på nordisk melankoli. Her til lands er hun mer av en skjult røst for de få som har oppdaget henne. At det enorme plateselskapet hennes ikke har frontet henne i større grad, forblir en gåte.

Gråtonene på coveret avslører at Anna Ternheim på sin tredje langspiller fremdeles vil inn i de mørkeste og trangeste korridorene i menneskesinnet. Her er tekster om tapt kjærlighet og medelklassens problemer. Hipsterprodusenten Björn Yttling (Peter, Björn & John) har  heldigvis ikke viet … Mayday lystig plystring, men har snarere sprøytet den halvfull av myk poly-perkusjon, ridende bassganger og et og annet stryk. Dermed fremkommer hovedpersonen og låtene hennes tydeligere enn på de foregående albumene.

Den kontante popsingelen ”What I Have Done”, den Phil Spector aktige ”Terrified” og ”Losing You”, med Sonic Youths Steve Shelley på sterkt tilstedeværende trommer, fremstår samlet som albumets røde tråd. Men også nedtonede, akustiske låter som ”Off The Road”, tvinner seg naturlig inn i denne høstlige affæren av et album. Kristin Hersh, Nina Kinert og til dels vår egen Ane Brun synes alle å være gode referanser.

«Losing You»:

Anna Ternheim – «Losing You»

Om alle låtene ikke bringer frem tårer i sin omgang med moll og emosjon, befester likevel …Mayday Ternheim som en sort diamant; perfekt for uptighte bytryner så vel som eldre nordboere.

Mats Borch Bugge

Tags: , , ,

Del "Forbanna fint"
 

11 kommentarer på “Forbanna fint”

 1. Halvard Henry Dahlberg sier:

  Svenske artister kan lage vakker og søt men ikke minst herligt musikk som man skal lete lenge etter her i kongeriket norge av norske artister. Nå har jeg hørt på det nyeste albumet til anna å for en gang skyld er jeg enig med p3 anmelder bugge om plata til anna. Det er rett forbanna fint. Anbefalte låter fra undertegnende blir: what have i done, come fly with me,damaged one, let it rain,that’s life og strangers in the night. Leaving on a mayday er rett og slett et av de aller beste albumene jeg har hørt i 2008. Fantasisk album som etter min mening fortjener en soleklar 5′er av meg. Vakkert :-)

 2. [...] ANMELDER Anna Ternheim Leaving On A Mayday The Bronx The Bronx (III) Little Joy Little [...]

 3. Manx sier:

  Anna Ternheim er fantastisk!!!!! Jeg elsker de forrige 2 platene hennes. Denne nye platen har ikke satt seg helt ennå (fikk den i går), men den vokser for hver time. Tror den kommer til å bli like bra som de to andre.

 4. Hoppalong Howie sier:

  Har ikke sjekket ut denne artisten enda, men kan heller ikke huske å ha hørt noen sanger fra henne på P3 den siste tiden. Kommer det noe fra henne inn på spillelistene snart?

 5. vestlandsfanden sier:

  helt konge plate, nesten like bra som naked-versjonen av debuten, som må være noe av det beste norden har hørt.

 6. Magne sier:

  Endelig en anmelder som har fått med seg denne godbiten!
  Jeg har kjøpt «ltd. deluxe»-versjonen, og der er det en tilleggs-cd der hun covrer Frank Sinatra-sanger. Wow! Nydelig! -> http://www.annaternheim.com/?sid=release&id=725

 7. [...] Ternheim: Leaving On A Mayday: – Forbanna fint (5) The Bronx: The Bronx (III): – California brenner (5) The Fireman: Electric Arguments: – McCartney [...]

 8. Erik sier:

  En helt fantastisk plate! Alt som kommer fra Anna Ternheim er, iallfall så langt, utrolig bra! Den siste platen er minst like bra som den forrige, og begge er på min topp 5 liste, og jeg har mye musikk! Kan også anbefale islandske Emiliana Torrini, som har en plate i samme stil ute i høst (Me And Armini). Få dem begge inn på spillelistene! Dette må nordmenn få høre!

 9. Daniel sier:

  Plata er fin den, men du verden så mye flottere nakedversjonene var. Håper det kommer noen slike i en bonusversjon snart. What I have done ble forresten lagt ut i akustisk versjon for noen måneder siden.

 10. Magne sier:

  Konserten på Parkteateret lørdag 7. mars var utrolig bra!

 11. [...] Kiwanuka – Tell Me A Tale Anna Ternheim – Walking Aimlessly (live fra Lydverket) Forbanna fint Loney Dear – What Have I Become GusGus – Within You Of Monsters And Men – Little [...]

Legg igjen en kommentar