Flott foredling
Kråkesølv - Bomtur Til Jorda

Flott foredling

Rikholdig produksjon gir luft under vingene til Kråkesølvs allerede svevende rock, og resultatet er upåklagelig.

Skrevet av:
Publisert 17:35 22 november, 2010

Man kunne kanskje forventet dette, men første som slår en når man hører Bomtur Til Jorda er hvor naturlig det låter at Øystein Greni nå legger sin hånd på Bodøbandet – og hvor godt kvartetten nyter av samarbeidet. Det var å frykte at de nå på andrealbumet skulle moderere seg – det verste jeg personlig kunne tenkt meg ville vært at de hadde trimmet vekk de dronete sidene av seg selv – men i stedet har disse blitt fremhevet og foredlet – mest markant på den støyete slutten av singelen «Nordavind Mot Kalde Kinn» og på den monumentale,  Jaga Jazzist-aktige slutten av «(Uten tittel»).

Tekstmessig fortsetter de også i de naive ordlekers land – noe som gjør at dersom du hadde noe mot den spakt fremførte Nordlandspoesien på Trådnøsting, har du det fortsatt her - mens andre finner at linjer som «korrekturlakk ut på tankekart» og «æ går rundt i ring på regnbueskatt-jakt» representerer noe verdifullt og eget i den norske tekstforfatter-faunaen. Tematisk er det lett å bite seg merke i småbyapatien i åpningssporet «Levanes Død» – «nok en feilslått nordnorsk vinter har vansira oss alle / og sjøl om dagan blir lengre så føl man sæ lamma» og bitende, tørrvittige «Den Grønne Linja» – for øvrig min favoritt på albumet med sin intrikate sødme og suggererende brumlebass. En annen god kandidat er Gert Nygårdshaug-påminnende «Baobabtreets Muligheta», som med åpningslinjen «Du går rundt som en helt mens æ snubla i kappa» åpner opp en låt som starter som Motorpsychos «Nothing To Say» og ender opp som en ballade fra Karates selvtitulerte debutalbum. Uortodoks og smart.

Bomtur Til Jorda er en treffsikker oppfølger til Trådnøsting. Den viderefører og raffinerer Kråkesølvs allerede unike og ferdigmodnede musikalske uttrykk – og norsk rocks mest spennende band er derfor fremdeles akkurat dét.

Jørgen Hegstad

Sjekk ut Kråkesølvs ekstramateriale fra TV-sendingen her.

Tags: , , , ,

Del "Flott foredling"
 

13 kommentarer på “Flott foredling”

 1. f y sier:

  jævlig fint. heilt jævlig

 2. Krakel sier:

  Plata er meget bra, og Bodødialekten kan til nød leves med.

  De som liker Kråkesølv bør absolutt sjekke ut Tuna Laguna. De ligger med plata «Ripples and Swells» både på Wimp og Spotify. Fabelaktig band. Bedre enn Kråkesølv.

 3. Einar sier:

  Sorry men jeg bare klarer ikke Kråkesølv. Mulig det er vokalen. For låtene bak har potensiale.

 4. Peder Bent sier:

  i like

 5. luna sier:

  ELSKER DET

 6. gitarne sier:

  Flott skrevet anmeldelse! Enig i at de har et unikt uttrykk og er i tilegg blitt et skikkelig bra live-band!!!

 7. Nov10 sier:

  Kråkesølv viste til mange gode låter på deres forrige plate Trådnøsting. Dette var et album hvor bandet sto for all produksjon selv, noe som resulterte i et produkt med god egenart og integritet. På deres nye album synes noe av denne egenarten og integriteten å forsvinne. Dette kom tydelig tilsyne ved bandets liveopptreden på Lydverket. Vokalharmoniene samt en del overganger hos trommene var som dratt ut av en Big Bang produksjon. Dette gjaldt også noen av gitarpartiene. Det er trist at sammarbeidet med Greni har høvlet vekk noe av det som var bandets sterke sider og egenart. Det føles ikke lengre ekte og genuint, men som nok et band som har falt for kreftene.

 8. Krakel sier:

  Er Kråkesølv lightversjonen av Motorpsycho?
  Les her og legg igjen kommentar: http://wp.me/psUn1-3z

 9. [...] Olava, Datarock, Kråkesølv, Social Suicide, Young Dreams, Thom Hell og Fjorden Baby! er blant artistene som bidrar i [...]

 10. [...] Les hele anmeldelsen: Flott foredling [...]

 11. [...] Les anmeldelsen av Bomtur til Jorda: Flott foredling [...]

Legg igjen en kommentar