Festivaldød? Ikke her…

Et samla norsk festivalmiljø prøver å redde seg selv med ei ny håndbok. Men konkurransen fra stadionartistene Madonna, Depeche Mode og AC/DC er sterk denne sommeren. – ”Festivalkrigen” og ”skjebnesommeren” er avlyst, påstår Monica Larsson. Hun er leder for alle norske rock-, blues- og jazzfestivaler. Men ett år etter sommeren som ledet til flere festivalkonkurser, […]

Skrevet av:
Publisert 18:27 6 mai, 2009

Norsk rockforbund

Et samla norsk festivalmiljø prøver å redde seg selv med ei ny håndbok. Men konkurransen fra stadionartistene Madonna, Depeche Mode og AC/DC er sterk denne sommeren.

- ”Festivalkrigen” og ”skjebnesommeren” er avlyst, påstår Monica Larsson. Hun er leder for alle norske rock-, blues- og jazzfestivaler. Men ett år etter sommeren som ledet til flere festivalkonkurser, innrømmer hun at et nytt spenningsmoment er kommet til: Konkurransen fra storkonsertene. Madonna og Depeche Mode kan stjele publikummet fra festivalene.

Stadion vs festival

Tidligere overlot konsertscenene sommeren til festivalene, mens nå har tilbudet av enkeltkonserter på sommeren eksplodert. Artistene er gjerne megastjerner, og spiller flere enkelkonserter på flere steder. AC/DC og Leonard Cohen er eksempler som kommer tilbake og nok en gang kan trekke titusenvis til stadionene.

- Det er ei utfordring at de største artistene nå heller legger ut på egne turneer enn å ville være headlinere på festivalene, sier Larsson. I dag lanserte hun «Kunsten å være seg selv», ei bok som skal styrke festivalenes egenart i kampen om billettkjøperne.

Stadion-trenden bekreftes av arrangørene Atomic Agency og Bergen Live.

- Klart jeg har noen artister som festivalene skulle ønske de hadde, sier Frank Nes i Bergen Live. Men det er nok artister til alle, hvis festivalene tenker pakker, framfor bare enkeltartister. Nes sørger blant annet for at Depeche Mode spiller på Koengen i Bergen denne sommeren.

Hans største konserter omsetter like mange millioner på en kveld som hele bookingbudsjettet på de største rockefestivalene.

- Vil kjøre festivalene konkurs

På festivalslippet var arrangørene av Øya, Storås, Vinjerock, Pstereo, for å nevne noen, vel forlikte. Men Slottsfjellfestivalen lot seg representere av Egil Hegerberg (Bare Egil), som gikk motsatt vei. Han vil ha flest mulig konkurser denne sommeren:  bare-egil-vil-kjc398re-festivalene-konkurs

Tags: , , , , , , , , , ,

Del "Festivaldød? Ikke her…"

Legg igjen en kommentar