Københavns gater blir omgjort til dansegulv under Distortion-festivalen. Foto: Distortion

Københavns gater blir omgjort til dansegulv under Distortion-festivalen. Foto: Distortion

Europas villeste festival?

- En blanding av karnevalet i Rio og tyske undergrunns-elektronikafester, sier ansvarlig for norsk presse på Distortion.

Skrevet av:
Publisert 10:00 28 april, 2012

Ansvarlig for norsk presse på Distortion, Helle Aubert. Foto: Privat

Ansvarlig for norsk presse på Distortion, Helle Aubert. Foto: Privat

Se for deg at gatene i byen din blir omgjort til et eneste stort dansegulv, at internasjonale artister spiller klubbmusikk helt til solen står opp, at alle hemninger legges til side og at alt blir lov. Det er nettopp dette som skjer når Danmarks største mobile gate- og klubbfestival, Distortion Festival, snur det københavnske bylivet på hodet fra 30. mai til 3. juni. Med over 275.000 besøkende fordelt på fem dager, er festivalen blant de største av sitt slag i Europa, og arrangeres i år for 15. gang.

Så hvordan får man egentlig med en hel by på et slikt spinnvilt arrangement? Vi tok en prat med Helle Aubert, ansvarlig for norsk presse på Distortion, for å finne ut mer om denne helsprøe festivalen som aldri kunne vært arrangert i Norge.

- Vi har aldri forsøkt å få København med på dette, det er snarere tvert imot. Det hele startet med at vi gjorde noe vi syntes var morsomt i det stille, og etter hvert har byen tilsluttet seg det uten at vi har laget noe reklame for det. Det har aldri vært noe mål om å bli store, det har bare skjedd over natten. Vi har bare festet, og København kommune ville gjerne være med, forklarer Helle Aubert.

På Distortion er det den elektroniske musikken som dominerer, med over 100 forskjellige arrangementer fordelt rundt om i byen. Tidligere har store navn som Hot Chip, Simian Mobile Disco, Spank Rock, Amanda Blank og Sebastien Tellier vært booket til festivalen, og det mens de ennå var undergrunnsfenomener. Årets program er foreløpig ikke offentliggjort, men Aubert kan allikevel bekrefte overfor Lydverket at blant annet Mike Skinner blir å finne på plakaten, i tillegg til mindre artister som den britiske grime-rapperen Benny Banks, det danske stjerneskuddet Girlseeker, den New York-baserte DJ-en Tim Sweeny, og tropicalia-kollektivet Yo FOK.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Full fest i Københavns gater. Foto: Distortion

Full fest i Københavns gater. Foto: Distortion

Med over 100 000 festivaldeltakere i gatene samtidig, og med en holdning om at ”alt er lov”, skulle man kanskje tro at ting fort kan gå litt over stokk og stein. Festivalen kan allikevel forsikre det norske publikummet om at sikkerheten blir tatt på alvor, og at folk er flinke til å passe på hverandre.

- Vi har selvfølgelig et utrolig fokus på sikkerheten med tanke på at det er så store folkemengder. Men faktisk, i fjor fortalte politiet oss at det sammenlagt hadde vært mindre vold i hele København på alle Distortions festdager til sammen, enn det er på én normal fredag i København. Distortion fikk med andre ord folk til å slutte å slåss.

Så hva menes egentlig med at «alt er lov»?

- Når vi sier at alt er lov på Distortion, så refererer vi mer til at folk skal få slippe sin indre villskap løs. Om man vil være transvestitt, naken, kledd i dress eller kysse fremmede, så er det helt i orden. Vi deler selvfølgelig den allmenne holdningen om at narkotika er skadelig, og håper ikke folk tar det. Men igjen er vi ikke herrer over hvordan folk skal leve sine liv, men vårt inntrykk er at det ikke er spesielt utbredt på Distortion. Det er øl, konfetti, glede, kjærlighet og god musikk som samler folk.

(artikkelen fortsetter under bildet)

På Distortion er "alt lov". Foto: Distortion

På Distortion er "alt lov". Foto: Distortion

Festivalen har ikke noen oversikt over hvor mange nordmenn som besøker festivalen årlig, men Helle Aubert sin kollega, presse- og kommunikasjonsansvarlig, Sigurd Hartkorn Plaetner, vil gjerne se at flere nordmenn trekker over dammen, og innrømmer at vi generelt har en høy stjerne hos danskene.

- Jeg tror det er veldig tiltalende for nordmenn å komme til et land hvor øl koster mindre enn vann, og hvor man gjerne må drikke ute i gatene. Jeg husker i fjor at jeg så en nordmann, og det var som å se et barn bli sluppet løs i en godteributikk med pappas bankkort – han virket så utrolig glad. Dessuten er det en underlig forbannelse at dere alltid greier å stjele damene våres, sier Sigurd Hartkorn Plaetner med glimt i øyet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Skumkrig under Distortion. Foto: Distortion

Skumkrig under Distortion. Foto: Distortion

Helle Aubert beskriver gjerne festivalen som en blanding mellom karnevalet i Rio de Janeiro og tyske undergrunns-elektronikafester. Med en slik beskrivelse må det ha skjedd mye rart, så jeg spurte Helle om hva det villeste hun har opplevd i løpet av festivalens historie:

- For utenom fester på ubåter, i et helikopter og piratfester i politigården, så kjørte vi i fjor to busser; den ene kjørte til et heavy techno-diskotek, og den andre kjørte til en hippie-café i Christiania. Hver buss ”kidnappet” så gjestene fra hvert sted og kjørte til det andre stedet, altså at folkene fra diskoteket endte opp på hippiefesten og omvendt. Allikevel er nok det villeste bare å se 100 000 mennesker feste sammen i flokk i gatene i København.

Se traileren for Distortion 2012 her:

Har du vært på Distortion-festivalen i København? Fortell!

Tags: , , ,

Del "Europas villeste festival?"
 

5 kommentarer på “Europas villeste festival?”

 1. Anonym sier:

  Joda det er kult nok det men ville nok mye heller vert på Love Parade etc I Tyskland til sommeren der er det vel rundt 750.000 mennesker som danser og fester hele døgnet rundt i 2 til 3 dager. Ihaaaa..Bao baooo….

 2. Anonym sier:

  sjekk ut hjemmesiden her:
  http://cphdistortion.dk/
  Og kom over dammen og opplev festlighetene selv!

 3. Anonym sier:

  sjekk ut hjemmesiden her:
  http://cphdistortion.dk/
  Og kom over dammen og opplev festlighetene selv!

 4. Distortion er et av årets store høydepunkt, og jeg kjenner jeg gleder meg langt inn i sjela til det braker løs igjen i slutten av mai! Det er for vildt!

Legg igjen en kommentar