Joachim

Joachim "Jokke" Nielsen, her fra videoen til "Alt kan repeteres". Foto: Screenshot

- En veldig sjenert og sky fyr

Det er ti år siden Joachim «Jokke» Nielsen gikk bort. Vi markerer med et ferskt intervju med bassist Petter Pogo og et dykk i husets Jokke & Valentinerne-arkiv.

Skrevet av:
Publisert 16:57 17 oktober, 2010

Det er vår kollega i NRK Kultur, Jørn Gjersøe, som har intervjuet Joachim Nielsens mangeårige samarbeidspartner og venn, Petter Pogo. Bassisten mener det er på høy tid å revidere bildet av Jokke som øldrikkende sirkusklovn der hver kveld i manesjen helst skulle ende horisontalt.

- Det er stor forskjell på Jokke og Joachim. Jokke er jo liksom denne «tegneseriefiguren», mens Joachim var mannen bakom. Publikum var jo gjerne «kjekke» unge menn som ville se ham dritings. Ofte stod de og ropte «Jokke er edru, Jokke er edru» – akkurat som de var misfornøyd med at han kunne stå oppreist og synge låtene samtidig. Men jeg vet ikke i hvilken grad han følte det som et press å følge opp dette bildet. Men det var nå der, sier Pogo.

Les hele intervjuet med Petter Pogo her

Se Jokke-klipp fra NRKs arkiver

Selv hadde jeg æren av å skrive vinnerteksten da P3s lyttere og Spirits lesere kåret «To fulle menn» til tidenes norske låt for fem år siden. Den er ikke min personlige favoritt, men som en sentral del av Det Norske Ungdomsritualet har den en udiskutabel plass i den norske rock-kanonen.

Det gjelder også flere av hans seinere øyeblikk, fra formtoppen i min bok, III (1990), der et mer presist band nikker mot størrelser som The Replacements og Pixies (hør «Sitter på en bombe») til direkte hudløse og opprivende saker som «Verdiløse menn» og «Ingen har skylda» med Tourettes bak seg.  Det ligger mye livserkjennelse i disse låtene, og de er skrevet av en mann i full kontroll over sine virkemidler. At disse sangene beveger stadig nye kull musikkelskere er i det hele tatt til å leve med.

Backstreet Girls’ Petter Baarli minnes Jokke:

Tags: , , , , , ,

Del "- En veldig sjenert og sky fyr"

Legg igjen en kommentar