En av tidenes metal-plater feires

En av tidenes metal-plater feires

I dag slippes jubileumsutgaven av den klassiske Pantera-platen Vulgar Display Of Power. Musikken feirer 20 år, og vi har spurt kjennere om albumets betydning for metal-sjangeren.

Skrevet av:
Publisert 14:33 11 mai, 2012

Pantera var bandet som tok heavy metalen inn i 90-tallet. Mens den melodiøse hardrocken gispet etter pusten, og grungen raskt tok over, tok det amerikanske bandet den tunge metalen inn i en ny tidsalder. I februar fylte platen Vulgar Display Of Power 20 år, og i dag kommer jubileumsutgaven av albumet med et tidligere uutgitt spor, samt en bonus-dvd med alle musikkvideoene og live-låter tatt opp i Italia i 1992.

Vulgar Display Of Power var ikke Panteras første utgivelse. Tidligere hadde bandet både gitt ut fire relativt myke plater på 80-tallet, før de skiftet stil og la grunnlaget for kommende suksess med perlen Cowboys From Hell i 1990. To år senere kom så platen som virkelig tok Pantera mot toppen, og som i tillegg staket ut en ny kurs innen metal som man fremdeles hører spor av hos nye band i dag. En enorm tyngde, et voldsomt groove, men låter med meloditeft og forståelig struktur.

Lydverkets egen Asbjørn Slettemark har vært fan siden tidlig 90-tall.

- I likhet med Judas Priest sin Painkiller kom Vulgar Display Of Power akkurat da metalen trengte platen. Mens Painkiller var et keeping it real-album, var Vulgar Display Of Power platen som pekte fremover. I
1992 var Guns N Roses på sitt mest oppblåste, hårmetalen var fremdeles friskt i minne, og grungen holdt hoff med sin tilgjorte jordnærhet. Mye bra musikk, for all del, men Pantera oppfant samtidig moderne metal med breakdowns, moshriff og staccato thrashriffing samlet i en knallhard pakke.

- Pantera satte standarden for kulhet, hardhet og råhet for hele 90-tallet. Man kan ikke understreke nok betydningen av albumet, sammen med oppfølgeren Far Beyond Driven. I dag hører man Pantera i nesten all moderne metal og hardcore, enten det er storheter som Hatebreed, Lamb Of God eller undergrunnsheltene i TRC.

Se videoen til «Mouth For War» fra Vulgar Display Of Power:

Espen Slapgård er journalist i den norske utgaven av bladet Metal Hammer, og har også hatt et langt og godt samliv med Vulgar Display Of Power.

- Den skapte noe helt nytt, ved å omfavne klassisk metal, gi denne en kraftig vitaminsprøyte, og sette på den slåsshansker. Selv om en del av grunge-bandene hyllet Black Sabbath, var det liksom ikke stuerent å si ordet «metal» i mange kretser på den tiden. Pantera endret dette ved å ikke bare si ordet, men skrike det av fulle lunger, med ansiktet en millimeter dra ditt, og med blodårer som truet med å sprenges i tinningen. Enkelte påsto at grunge hadde tatt knekken på metal, men Pantera viste at sjangeren var mer vital enn noensinne. Kurt Cobain tok forresten sitt eget liv to uker etter at Pantera slapp oppfølgeren «Far Beyond Driven». Jeg sier ikke mer.

Se videoen til «Walk» fra albumet:

Hvor viktig var Vulgar Display Of Power for metalens utvikling gjennom 90-tallet, og hører vi fremdeles sporene av albumet og Pantera i dagens musikk?

- De var utvilsomt veldig viktige, og introduserte et gyngende groove i metal som vi stadig kan høre hos mange band, også innen mer ekstreme former for metal. Anselmo som vokalist inspirerte mange med sin stil, våde visuelt og vokalmessig. Som alltid, når det kommer noe som skiller seg ut, blir det en del småkleine kopier i etterkant, men alle disse årene etter står skiva fjellstøtt, og de fleste andre har skjønt at det ikke holder å bare stå på scenen i shorts og gynge dersom man ikke har låter som «Walk», «A New Level» eller «Fucking Hostile» i ryggen.

Purified In Bloods Tommy Svela var svært ung da Vulgar Display Of Power traff butikkhyllene, og det tok litt tid før gitaristen lot seg rive med.

- Som beinharde straightedge-kids var vi veldig skeptiske til Pantera. De hadde marihuana-blader på merchet sitt, og det var totalt uakseptabelt for Hommersåk straightedge-kidsa. Derfor kom vi aldri helt innpå Pantera før vi var blitt litt mindre prinsippfaste. Når det først var lov å høre på annen musikk enn vegan straightedge ble Vulgar Display Of Power helt klart en slager, selv om det fortsatt var Sepultura sin Arise-skive som lå vårt hjerte nærmest. Det er noe ekstremt amerikansk over soundet Pantera skapte. Det er simpelt og hardslående. Man hører fortsatt mye Pantera i band der ute. Vokalmessig har Phil Anselmo enerett på den type vokal, og alle som prøver på noe lignende blir sablet ned og kalt for en etterligner. Riffmessig kan man derimot komme fra det i live…

Se videoen til «This Love» fra det jubilerende albumet:

Vulgar Display Of Power har solgt to ganger platinum i USA, hvilket betyr over 2 millioner eksemplarer. Pantera fortsatte suksessen utover 90-tallet med tre album, før bandet ble oppløst i 2003. Brødrene Vinnie Paul og Dimebag Darrell spilte så sammen i Damageplan helt til tragedien inntraff 8. desember 2004. Dimebag Darrell ble skutt på scenen på Alrosa Villa i Ohio av Nathan Gale, som også tok livet av tre andre på klubben. Gale ble selv skutt og drept av politiet.

Se video til bonus-sporet Piss, som aldri har vært utgitt tidligere:

Tags: , , , , ,

Del "En av tidenes metal-plater feires"
 

25 kommentarer på “En av tidenes metal-plater feires”

 1. Jøss å tiden flyr.Et herlig album dette ingen tvil.

 2. Kai Grøndal sier:

  Bra artikkel om verdens beste album! :)

  • Anonym sier:

   Bra album ja. Men er den bedre enn Master of puppets og reign in blood ? disse står bom fast i standarden. blir som da hjula kom

   • arian.ajvazi95 sier:

    Personlig synes jeg at Welcome to Sky Valley er tidenes beste metall album, men jeg kan forstå at mange ser på Master of Puppets som mer essensielt. 

    • Anonym sier:

     Setter faktisk «and justice for all» over puppets, men sammen med vulgure display og far beyond er det plater som enda spilles mer eller mindre ukentlig her i heimen. Bortsett fra endel av hva Slipknot har produsert har det ikke kommet noen så til de grader sjangersprengende og definerende band og skiver siden. 

 3. Kai Grøndal sier:

  Bra artikkel om verdens beste album! :)

 4. Yngve Farmen sier:

  Kunne man ikke spurt hva noen de norske metallheltene som samarbeidet med Phil Anselmo syntes? Denne låta er jo fin 
  http://www.youtube.com/watch?v=ym5r709sLQw 

  Og sjekk ut Anselmo tuller med Darkthrone http://www.youtube.com/watch?v=D-DHZ82kJFk&feature=related

 5. Anonym sier:

  Herre.. 20 år? Så bare coverbildet, så måtte den skiva på igjen gitt. Fy søren dette funker like bra ennå

 6. Yngve Farmen sier:

  Denne er også legendarisk. Tidligere landslagspiller i fotball, Dan Eggen, blir dratt med opp på scenen av Sigurd Wongraven under Pantera konsert: 
  http://www.youtube.com/watch?v=0z6YAv0ClSs

 7. dette er et av de råeste albumene jeg vet om :)

 8. Alex Madsen sier:

  Pantera`s absolutte absolutte perle. Glad jeg så dem i Oslo på Far beyond driven turnèn

 9. Pantera uten tvil det beste som har kjedd innen metal på 90tallet,omtrent alt det de har laggd funker rått.Så skal du skremme bort nabokatta,sett på en Pantera album.Gjerne Vulgar Display Of Power

 10. Nå skal jeg ikke skryte på meg at jeg hører alt for mye på Pantera eller
  andre band som spiller med triskelion-symbolet på t-skjorta, backer
  white pride og syns det er «greit» med white power following… men vil bare si at Slettemark overvurderer nok Panteras betydning for hardcore (og «undergrunnsheltene i TRC» sin status innenfor sjangeren også, sånn med det samme vi er i gang her).

  • Kåre Garnes sier:

   La meg sitere jubilanten selv:

   If one man

   Had one home

   In one world

   He’d live alone

   Without variety

   Full of anxiety

   No one to point at, question

   Or even talk to — in his private grave

   No matter what color

   He wouldn’t be saved, From hell

   He dwells

   A closed mind playing the part of prison cells

 11. Anonym sier:

  Jeg vet å sette pris på vrenggitar i musikk, men gudene vet at min gode barndomsvenn bedrev lydterrorisme med denne søpla. Minus 6 i terningkast!

  • Anders Holm sier:

   jaja.. du får rusle forsiktig bort til vegetarmaten din og så stå der å titte litt beskjedent  på skoa dine da vettu. 

  • Anonym sier:

   SMAK er ikke det samme som kunnskap og sans for kvalitet Mrmoomentum, og når din musikalske kunnskap ikke engang strekker utover uttrykket «vrenggitar» ville jeg latt vær å uttale meg hvis jeg var deg.

   «Jeg vet å sette pris på vrenggitar i musikk» ..jøjje meg, hvis det er din klassifisering av en sjanger som langt på vei har styrt og påvirket moderne rock og lydbilde i dagens musikk generelt sliter du med å bli tatt alvorlig.

   På den annen side misunner jeg deg, siden du tydeligvis faktisk har møtt Pantera og veit at de røyker rullings og stinker svette. Til å ikke være fan har du jaggu hatt flaks…

  • Anonym sier:

   «Jeg vet å sette pris på vrenggitar i musikk» Nei…

 12. Pantera sluttet å være bra etter «Power Metal» fra 1988 og Terry Glaze er den kuleste vokalisten de har hatt. Hill Diamond Darrell!

 13. Stein-Inge Åsmul sier:

  «Walk» og «This Love» må ha tidenes råaste riff.

 14. Anonym sier:

  Herregud jeg er gammel!!! Husker fortsatt jeg satt på gutterommet til kompisen min og hørte på denne platen da den kom ut, var helt satt ut! Maken til råskap hadde vi ikke hørt før, Philip A var konge, ingen over, ingen ved siden av.

 15. Anonym sier:

  Bra skive, men Panteras beste er selvsagt Power Metal.

 16. Om ikke plata klarte blåse alt håret av meg så var det lite tvil etter konserten de hadde sammen med Megadeth på Sentrum Scene i 1992. Hva mer kan man si: Jeg er skalla nå!

 17. [...] Of Power var en eksplosjon i en ellers litt daff metal-verden i 1992. Tidligere i år skrev jeg en større sak om albumet for Lydverket, og i forrige uke kunne du vinne den remastrete nye versjonen av denne klassiske platen hos oss.Vi [...]

Legg igjen en kommentar