Elsker eller hater du indie-begrepet?
Dens funksjon har blitt diskutert i det vide og brede: indie. Er indie et begrep det er på høy tid å pensjonere, eller sier det mer om musikk og mennesker enn noen gang? Elsk eller hat-panelet tar debatten på tirsdag. Kjetil Rolness hevdet i Dagbladet i slutten av januar at «Indie er bra for kapitalen«, i […]
Dens funksjon har blitt diskutert i det vide og brede: indie. Er indie et begrep det er på høy tid å pensjonere, eller sier det mer om musikk og mennesker enn noen gang? Elsk eller hat-panelet tar debatten på tirsdag.
Kjetil Rolness hevdet i Dagbladet i slutten av januar at «Indie er bra for kapitalen«, i innlegget med samme tittel. Bendik Wold hadde tatt til orde for indie og dens sosiale funksjoner i et essay, publisert i samme avis en stund tidligere. Blant andre ble Ole-Martin Ihle og Thomas Seltzer trukket frem. Begge kastet seg med i debatten, som til syvende og sist omhandlet mer enn bare indie. Les Ihle her og Seltzer her.
Indie ble forøvrig også tatt opp i sistnevntes tv-program Trygdekontoret nylig, og Wold ble intervjuet i Klassekampen om sitt essay. Forfatter og journalist Øyvind Holen tok dessuten tak i indie-debatten på sin blogg.
Deretter har Dagsavisen ved Geir Rakvaag også kastet seg på meningsytringer omkring indie- og – ikke minst - indiebegrepet. I kommentaren «Indie og ut» føres indie opp blant avisens «forbudte» ord, grunnet at det «har mistet all fornuftig mening i omtalen av musikk». Er det tilfellet? Kan det ha annen betydning enn som sjangerbetegnelse?
Elsker eller hater du indie-begrepet?
Klikk hva du føler øverst til høyre. Elsk eller hat-panelet tar debatten sammen med ukas orakel Kjetil Rolness på Lydverket på P3 på tirsdag, fra kl 18:03.
Om Elsk eller Hat:
I over fire år har Lydverkets Elsk eller Hat-panel spredd heder og galle om populærkulturelle fenomener, personer og trender fra musikkens verden.
Oppe til høyre på denne siden finner du en poll. Der er det to alternativer; Elsk og Hat. Det eneste du trenger å gjøre er at bestemme deg for om ditt hjerte er isende kaldt eller glødende varmt i forhold til ukens tema.
Elsk- eller Hat-panelet går av stabelen i Lydverket på tirsdager. De faste medlemmene er Natt & Dags webredaktør, hiphop-fantast og jordnært følelsemenneske Andreas Øverland, og Lydverkets egen stjernereporter og blogdronning Kristin Winsents. Når dommens tid kommer har de som vanlig hver sin stemme, mens folket – altså deg – har én: Pollen er folkets røst! I tillegg henter vi hver uke inn et orakel, som kan gi oss ekstra innsikt i det aktuelle temaet.
Lydverkets redaksjon kommer dessuten følge med nøye på hva du skriver på denne siden – kanskje plukker vi ut ditt tema og tar det opp til debatt?
Tags: bendik wold, Dagbladet, Dagsavisen, geir rakvaag, indie, kjetil rolness, ole-martin ihle, Thomas Seltzer, øyvind holen
Indie har blitt mainstream. Alt er jo indie nå. Takk for et langt og nært forhold. R.I.P indievennen min.
Jeg hater indie!
Jeg elsker musikk definert innen indie-sjangeren! Men jeg misliker at begrepet er blitt så utvannet. Mvh Torunn
Det som har skjedd er at pop og rock ikke dekker over all musikken lenger. Pop er blitt synonymt med Britney Spears, mens rock er blitt synonymt med AC/DC. Den dag i dag lages det ikke enten eller, det er så mye mer, som hverken har et ønske om å være kommersielt eller hardt. Den dag i dag så trenger vi et nytt begrep, og et begrep som passer er indie. Hvorfor? Fordi indie står for DIY – ideologien, og særdeles mange band gir ut plater på indie-selskap, og gjør det meste selv!
Et begrep som har falt inn i de klamme hendene til dem som forsøker å selge unge mennesker ting de ikke trenger. La det dø!
Indie som begrep er jo knalltøft, hvorfor skal en kvitte seg med det?
Jeg liker musikken, men ikke begrepet
alle begrep og musikk sjangere har sine rettigheter uansett hva dere sier
Sebadoh, Dinosaur Jr., Pavement, Sonic Youth, Pixies, Breeders, Elliott Smith, etc. What’s not to like? Muligens Indie er blitt mainstream og kommers, men det er jo fordi det var så bra i utgangspunktet.
Begrepet er det ikke noe galt med i seg selv, det er et dekkende begrep (independent) å bruke om mange aktører i den alternative grenen av musikk. Problemet er jo selvfølgelig måten det blir misbrukt på; sjangeren starter i undergrunn, får økende popularitet, dannes en sub-kultur rundt hele greia, og hva skjer? Jo, noen skjønner at man kan cashe inn på dette. Så da kommer de store gutta inn i bildet med kapital og hva det måtte være og kommersialiserer sub-kulturen og tilgjengeliggjør den. Finner band som de signer og dresser opp og krever hits av. Det er kvalmt. Det er dette som har skjedd med indie, pengene har ødelagt sjangeren, som den har med utallige andre tidligere «utilgjengelige» sjangrer. Noen band går «indie» akkurat pga dette, det er penger i kulturen. Andre fordi de vil bruke begrepet slik det er ment; independent…uavhengig….av alt. Heia indie.
Riktig Sel, det er mange gode band som virkelig er indie, som de du nevner. Men uttrykket blir misbrukt. At artister som The Killers, Muse, White Lies, Oasis o.l. blir kalt indie er jo helt sprøtt.
Indie, dagens indie, eller det/de som går under begrepet og som mannen i gata hører om er mainstream poprock.
Det kan sammenlignes med dagenskommerse hip-hop som ligner mer på trance og flate pop produksjoner.
Og NRK radio gjør ikke akkurat saken bedre, får lyst til å rense øra med piggtråd og syre, hodepine that is.
Poprock har skiftet navn til Indie.