Elektronisk nabokrangel

Idet festivalsesongen ebber ut er det verdt å merke seg at tre festivaler med nærmest identisk profil går av stabelen i Kristiansand, Stavanger og Bergen. Samtidig. Kanskje noen fra Ekkofestivalen, Punktfestivalen og Numusic burde snakket sammen?  I dag starter Numusic i Stavanger, og oljebyens festival kan som vanlig skilte med noen av elektronikasjangerens største og […]

Skrevet av:
Publisert 14:00 3 september, 2008

Lindstrøm - her fra Øya ‘08 - spiller på Numusic i Stavanger. Foto: Kim Erland-Zen, Nrk P3

Idet festivalsesongen ebber ut er det verdt å merke seg at tre festivaler med nærmest identisk profil går av stabelen i Kristiansand, Stavanger og Bergen. Samtidig. Kanskje noen fra Ekkofestivalen, Punktfestivalen og Numusic burde snakket sammen? 

I dag starter Numusic i Stavanger, og oljebyens festival kan som vanlig skilte med noen av elektronikasjangerens største og mest interessante navn, fra nasjonale storheter som Lindstrøm, DiskJokke Band og Datarock til fransk frekkhet i form av DSL og Krazy Baldhead (Ed Banger),  samt kraut/ambient-pionérene Harmonia. Festivalen varer til søndag 7. september.

Dette er jo vel og bra. Men allerede i morgen braker det løs i nabolag både nord og sør for Stavanger.

I Kristiansand er elektroveteran og -visjonær Brian Eno det udiskutabelt største trekkplasteret, men programmet til Punkt 08 teller også DJ Strangefruit, Jan Bang & Erik Honoré og lydskulptører som britiske Leafcutter John. Bergensfestivalen Ekko er enda tydeligere rettet mot klubbhoder, med Booka Shade, Radioclit, Annie og Dexter til å sette fyr på regnvåte danseføtter. Både Punkt og Ekko strekker seg til og med lørdag 6. september.

Etter det jeg kan se, er det underlig nok kun ett band – postpunk-/avantgroove-heltene A Certain Ratio – som spiller på mer enn én av festivalene. Det er kanskje surmaget å rette kritikk mot et så omfattende og sylskarpt oppbud av kvalitetstung elektronika samlet på norsk sokkel på en gang, men nettopp dette – at alt foregår samtidig, på forskjellige steder sørvest i landet – får meg til å lure:

Foregår det en bevisst konkurranse mellom disse festivalene? Eller er det rene tilfeldigheter som ligger bak? Og hva er i så fall verst? Kunne det vært lurt å lage en slags festivalturné ut av det hele, fremfor å la entusiaster gruble seg gråhårede over hvilke artister de skal prioritere? Hvilken festival skal jeg velge, goddammit?

Det ender nok med at jeg stikker til skogs og plukker kantaraller.

Tags: , , , ,

Del "Elektronisk nabokrangel"
 

1 kommentar på “Elektronisk nabokrangel”

  1. ivan sier:

    minst to av festivalene har snakket sammen.
    hadde du studert programmet til disse to litt nøyere hadde du funnet ut at de har opptil flere av de samme artistene på plakaten…

Legg igjen en kommentar