Dimmu Borgir la Hove i grus i 2008. I 2011 skal KORK være med på moroen.

Dimmu Borgir la Hove i grus i 2008. I 2011 skal KORK være med på moroen.

Symfonisk, storslagent

I slutten av mai blir det stjernemøte når Dimmu Borgir møter KORK i Spektrum. Slikt har skjedd før. PS: vinn billetter til konserten.

Skrevet av:
Publisert 16:53 21 februar, 2011

28. mai inntar Dimmu Borgir Oslo Spektrum med Kringkastingsorkesteret (KORK). Akkurat hva de skal fremføre er litt uklart, men det er all grunn til å tro at publikum får servert store deler av Dimmus seneste opus, Abrahadabra, hvor KORK spiller på store deler av platen.

Vi regner også med at Dimmu Borgir fyrer opp KORK på «Progenies Of The Great Apocalypse», bandets desidert største, mest bombastiske og gjenkjennelige låt, originalt spilt inn med Star Wars-aktige bidrag fra Praha Filhamoniske Orkester.

Selv om Dimmu Borgir nå slår på den største stortrommen, er de langt fra de første som har gjennomført et slikt prosjekt. Faktisk er dette en tradisjon innenfor hardrocken som går flere tiår tilbake. Metallica var heller ikke først ute med, men de er utvilsomt bandet som har hatt største suksess med å blande symfoni med syndig hardrock. S&M ble spilt inn med San Francisco Symphony Orchestra dirigert av Michael Kamen, og er så langt registrert med salg til seks ganger platina i USA.

Metallica «Master Of Puppets»

Mange nemlig at Deep Purple var først ute, da de i 1969 ga ut Concerto For Group And Orchestra, et ambisiøst verk i tre deler, skrevet av bandets keyboardist Jon Lord. Mange påstår at dette er første gang et rockeband gjorde et slikt samarbeid med et orkester. Fun fact: coveret på Concerto… ble kopiert av Opeth til deres livealbum In Live Concert At The Royal Albert Hall.

Deep Purple, fra Concerto…:

Med mindre du bor i Kristiansand eller er over snittet interessert i norsk prog, gikk nok fjorårets konsert med Lucifer Was og Kristiansand Symfonorkester deg hus forbi. For mens Metallica, Deep Purple og Dimmu Borgir er velkjente navn for rockefolket, er Lucifer Was et relativt obskurt norsk band med røtter helt tilbake til 1969.

I fjor spilte Lucifer Was på metalfestivalen Southern Discomfort i Kristiansand sammen med Kristiansand Symfoniorkester. Resultatet ble albumet The Crown Of Creation.

Lucifer Was «Into The Blue/Three Hammners Plus»

Dersom man kan få oppmerksomhet for noe, og samtidig tjene gryn, er sjansen stor for at Gene Simmons har gjort det. Så også med rock-goes-symfo. Da Kiss omsider skulle gi ut fjerde plate i Alive-serien, ble det Kiss Symphony: Alive IV med Melbourne Symphony Orchestra. hele orkesteret var kledd i tuxedo og sminket som Kiss, og låter som «Detroit Rock City», «Strutter» og «Deuce» ble klassifisert og fremført live.

Kiss «Detroit Rock City»

Avslutningsvis må vi innom Dream Theater, som er kjent for å gjøre spekatakulære og storslagne liveprosjekter. De har seeelvsagt også kjørt seg opp med et symfoniorkester, og resultatet endte på den triple CD-en Score.

Dream Theater «Good Night Kiss»

Men i mai handler det altså om Dimmu Borgir. Jessheim-bandet skal ta sin filmatiske widescreen-metal til Spektrum, go fylle hvert tomrom mellom instrumentene med smektende strykere og episke arrangementer. Vi skal dele ut et pent knippe billetter, ogfor å delta i konkurransen må du fortelle oss om ditt hyggeligste møte med rock/metal og symfoniorkester. Det kan platesamarbeid, konsertopplegg eller lignende ting.

Husk å sette inn epost-adressen din i riktig felt, den blir ikke offentliggjort.

Tags: , , , , ,

Del "Symfonisk, storslagent"
 

73 kommentarer på “Symfonisk, storslagent”

 1. Vetle sier:

  Kreativt er det kanskje ikke, men likefult ærlig. Da jeg første gang hørte S&M på tampen av 1999 traff den meg mitt i hjertet, det til tross for at jeg ikke hadde noe særlig forhold til hverken Metallica eller symfoniorkester som niåring.

 2. Trond S sier:

  Da må vera Dimmu med progenies of the great apocalypse,der Shagrath deler vokal med Abbath fra Immortal.Dei 2 største inne sjangeren \m/..

 3. Stig Furu sier:

  Metallicas Master of puppets er det eneste visuellle og hørbare møte mitt med metall møter symfoni, men desverre kun på YouTube. Det er noe helt spesiellt når musikere av så forskjellige gengre møtes, blir litt som når løven møter pingvinen. To helt forskjellige standpunkt og utrykk, men sammen gir de hverandre et utrolig flott og sammensatt lydbilde. De tilfører hveranndre en dybde og noe nytt, som samtidig gir deg som lytter et nytt perspektiv. Uansett om man liker klassisk eller metall best er det en sennende kombinasjon man sjelden kan oppleve live. Musikk er universiellt språk, og som oss mennesker er det alltid spennende å møte folk fra andre kulturer, og utveksle tanker og ideer. Skulle gjerne vært flue på veggen når KORK og Dimmu Borgir er backstage. KORK og Dimmur Borgir leverer kvalitetsmusikk og sammen er de krutt, noe jeg gjerne og ønsker veldig å oppleve 28 mai. :O)

 4. Jarle sier:

  Har ennå ikke latt meg overbevise av metall/symfoni komboen. Har bare opplevd DVD og CD versjoner så langt, og ser ikke bort fra at Dimmu og KORK live kan «frelse» en gammel rocker. Jeg er iallfall villig til å gi det en sjangse ;)

 5. Hr. Krog sier:

  Dimmu har utviklet en såpass symfonisk/overdreven stil de siste årene, så hvis noen skal lykkes med dette ligger de godt an i løypa.

 6. Martin Beichmann sier:

  For meg og mange andre var vel det Metallica´s S&M. Så noen år senere kom Dimmu med Death Cult-albumet som virklig falt i smak. Jeg pleier å sammenligne symfoniorkestet med den milde rømmen og metallen med det sterke tacokjøttet. Rett og slett en mix som funker jævlig bra! Dimmu med KORK har jeg hørt, men ikke sett. Jeg vet det blir svært bra!

 7. Hilde sier:

  Mitt definitivt beste minne er Deep Purple og London symphony Orchestra :)

 8. Mitt aller beste minne noen sinne er i kulturhuset i tromsø me «mimas (universitetskor)» De hadde 10års jubeleum. Det var et stykke som het Carmina Burana me gamle latinske tekster. Jeg spiller i et lokalt metalband som heter «Inside I» Vi har jobbet hard i 4år. Dirigent Ragnar Rassmuset ville ha en *KANON* avslutning til «O’ Fortuna» et kjent stykke me mange muligheter for tunge riff og vrengete gitarer. Dagen kom da vi ble invitert til å spille. Etter mye rigging og generalprøver var kvelden kommet og det var STAPPFULL sal (ca 600-700 pers). Stykket kom og jeg ble rullet in på scenen med trommesettet og det ble fult show. Det var helt episk! Har aldri hatt en sterkere eller mektigere musikalsk opplevelse i hele mitt liv!

  Stykket fikk terningkast 6 av dagbladet.

  http://www.nordlys.no/kultur/article5399235.ece

  Artikkelen er ikke fokusert så høyt på oss men det betyr ikke noe.

 9. bente taskerud sier:

  Jeg har hørt Kork en gang, men aldri Dimmu Borgir. Jeg elsker metall musikk og synes det er like bra og komplisert/vanskelig som symfoni. Det hadde vært artig og vunnet billetter til denne konserten. Så kan jeg overraske min forlovede med en hyggelig kveld, like før vi gifter oss i sommer =)

 10. Beate Myran Bendixen sier:

  Sønnen min ga meg en DVD med Metallica som spilte sammen med San Francisco Philharmonic Orchestra til min fødselsdag i oktober 2008. Han hadde rigget opp kinorommet med knallbra lyd, og viste DVD’en på 86 » lerret. En fantastisk opplevelse. Både Metallica og SFPO gjorde en kjempejobb, og kombinasjonen mellom metall og symfonisk musikk var perfekt.
  Var allerede Metallica fan fra før av, men dette gjorde et uutslettelig inntrykk på meg, og jeg husker at jeg tenkte der og da at det hadde vært helt fantastisk å en gang få møte gutta fra Metallica.
  Og akkurat det gikk i oppfyllelse 5 måneder senere, da jeg fikk møte hele bandet back stage i Antwerpen. Er vel helt unødvendig å si at jeg er superfan nå. ;o)
  Jeg har enda ikke hatt gleden av å høre Dimmu Borgir live, og krysser fingrene!

 11. Anett sier:

  Satyricons HJALLARHORN-konsert med blåserekka til KORK, tror jeg det var, var genialt bra.
  Ellers er jo Metallica og San Francisco Philharmonic Orchestra en klassiker jeg liker godt.

 12. Silje sier:

  Skal rock/metall og symfoni kombineres så syns jeg Nightwish skal nevnes. Tuomas Holopainen har en helt unik komponist i seg, og albumet Dark Passion Play er spekket med nydelig blanding av metall og symfoni. Riktignok spiltes symfonidelen via CD på touren, men nevnte album er en fryd å høre på, og jeg storkoser med meg den både titt og ofte mens jeg minner meg selv på hvilken fantastisk opplevelse det var å oppleve dem live 2.desember 2007 på Sentrum Scene i Oslo. The Poet and the Pendulum er et stykke som alle burde få med seg.

  Jeg har stor tro på at Dimmu Borgir og KORK skal få til et sammarbeid som fint kan skrive seg inn i historien.

 13. Marius Vian sier:

  Scorpions sin live konsert med orkester er en ekstremt god konsert

 14. kristian henriksen sier:

  uten tvil metallica og berlin symphonic orchestra live i berlin.
  En ting er å se S&M DVD, men du verden det var stort å se dette live.

 15. Svein sier:

  Hvordan kan en liste med artister som har gjort symfoni arrangementer publiseres uten å en gang nevne Epica? Epica’s «The Classical Conspiracy» et av de absolutt mest spektakulere symfoni arrangementer som noen gang er satt opp og spilt live. I tilegg til å spille sine egene låter med orkester og kor så spilte de noen av historiens største classiske verker som, Doveregubbens hall, Presto, Adagio, Palladium og Ombra Mai Fu samt The Imperial March, Spiderman Medley og Pirates of the Caribbean Medley.

 16. Hans sier:

  en annen konsert som bør nevnes er Within Temptations Black Symphony. Veldig gjennomført oppsetning.

 17. Bungrim sier:

  Selv synes jeg ikke Master of puppets er den beste låta til Metallica hvor metal møter klassisk.
  Den beste etter min mening er Outlaw torn http://www.youtube.com/watch?v=Hx-aZTjLXEA

 18. may sier:

  Mange flotte låter med rock/metal og symfoniorkestre.
  En av de flotteste må være Roger Waters sin oppsetting av The Wall med fullt orkester, Live at Berlin.

 19. Are Flåøien sier:

  Five Bridges – The Nice (med Keith Emerson) og Sinfonia of London, sent 1969.

 20. Bjørn Haugseth sier:

  For min del er Metallica`s S&M det beste live-albumet i genren, men det finnes mange metal-band som med hell har dratt inn symfoniorkester på studio-album tidligere, for meg er kanskje Kamelot et av de bedre, men Dimmu har også gjort dette vanvittig bra. Skulle gjerne oppleve dette, symfonisk metal med prangende, pompøse arrangementer er noe jeg digger! Håper dette blir en kjempesuksess!

 21. Julenissen sier:

  Å trekke fram et så platt prosjekt som Metallica i en slik sammenheng, men utelukke VIRKELIG kanon-show med band som Styx, Kansas og Meat Loaf sier vel egentlig sitt. Men moro med en liten obskuritet i form av Lucifer Was.

 22. Busemannen sier:

  Jeg må bare nevne Symphony X…. De har dessverre ikke orkester, i fysisk forstand, men etter å ha hørt på de, blir det temmelig platt og lite dynamisk å høre Metallica’s symfoni-ting…

Legg igjen en kommentar