-

Det er så det ska säges

Håkan Hellström, Enga Det tok ikke mer enn to minutter før gåsehuden var der. Årets sterke ”För sent för Edelweiss”-album har gitt Håkan Hellström nytt moment og fornya relevans. Dermed er han også tilbake der han var i starten av tiåret; helt i tetsjiktet blant skandinaviske liveartister. Fredag formiddag ble tvilsom status som åpningsartist snudd […]

Skrevet av:
Publisert 17:21 8 august, 2008

Håkan Hellström, Enga

terning6.jpg

Håkan Hellstrøm, Øyafestivalen 2008. Foto: Kim Erlandsen, NRK

Det tok ikke mer enn to minutter før gåsehuden var der.

Årets sterke ”För sent för Edelweiss”-album har gitt Håkan Hellström nytt moment og fornya relevans. Dermed er han også tilbake der han var i starten av tiåret; helt i tetsjiktet blant skandinaviske liveartister. Fredag formiddag ble tvilsom status som åpningsartist snudd til triumf.

”Jag har den tveksamma äran att presentera falsksångaren från Västra Frölunda”, introduserer gitarkompanjong Daniel ”Hurricane” Gilbert. Og inn kommer Håkan med hvite bukser og lua på snei. Åpningslåtene ”Tvo og tvivel” og ”Ramlar” setter standarden for en time fylt til randen med livsglede, sårhet og leken musikalitet. Hellström og hans sjumannsband liker gjerne å presentere seg som antiflinkiser, men de har i realiteten stålkontroll. Her er strålende instrumentalister som gir låtene nyanser, dynamikk og et driv av ville helvete. Perkusjonisten dominerer en låt, saksofonisten en annen, pianisten en tredje. Overgangene mellom låtene er som tatt ut av læreboka. Her går den ene triumferende avrundingen av en låt over i kickstarten på den neste. Bandet har i tillegg en kollektiv utstråling og tilstedeværelse det er sjelden man ser på en scene. Konserten er tilsynelatende like viktig og morsom for bassisten og andregitaristen som den er for hovedpersonen selv. Og slikt smitter selvsagt over på publikum. Disse gutta vil man være på fest med, disse gutta vil man prate om livet med.

Men det er selvsagt først og fremst Hellström som gjør dette til en gyllen stund. Han synger sitt liv på ufiltrert og ujålete vis, og virker å ha intuitivt åpne linjer inn i hjertene til tusner. Når han gjør ”Det er så jag säger det” – en av tiårets fineste låter – som siste ekstranummer, er ikke klokka mer enn to på ettermiddagen, men jeg har egentlig ikke behov for å se eller høre flere konserter i dag.

Se hele konserten:
Flere bilder fra konserten:

Tags: , , ,

Del "Det er så det ska säges"
 

10 kommentarer på “Det er så det ska säges”

 1. Anja sier:

  Støttes!!!!

 2. Morten sier:

  Har aldri vært en stor fan av Håkan, men jeg holdt på å havne på grinern på siste låta, og jeg var visst ikke den eneste. De tårene jeg så trilla riktignok på ungpikekinn og ikke på andre skjeggebusser som meg, men pytt. Jeg er en mann i kontakt med mine følelser. Jeg grein da jeg så Armageddon. And I’m proud of it!

 3. Johan Solem sier:

  …Håkan!

 4. Såpass sier:

  Gå gjennom anmeldelsen din Moslet og gå så å se et hvilket som helst oppegående undergrunnsband. At en konsert er like viktig for bassisten som andregitaristen tar jeg som en selvfølge.Hvorfor dra frem store ord fordi det er festival. Du bedømmer konserter ut fra en skala som har veldig lite å gjøre med den musikken som faktisk presenteres. At en motekjekkas fra Sverige eller hvilket som helst annet land «han synger sitt liv» osv…herregud, jeg er glad jeg satset på musikken fremfor journalistikken….

 5. Såpass sier:

  Hehe, jeg glemte noe…»disse gutta vil man prate om livet med»…jeg er veldig glad Herr Moslet ikke bestemmer hvem vi andre skal prate om livet med :-)

 6. Eirik Moflag sier:

  Bullshit. Dette er ferdigskrevet på forhånd. Fulgte anmelderen med i det hele tatt?

  Det er de pubertale låtene (les: låtene fra «Känn ingen sorg…» som er Håkans styrke. Etter det har han i grunnen bare lekt samba-kjendis. Låten «Det er så…» er forsåvidt et unntak — i albumversjon — men på Øya sviktet jo stemmen helt, og det tok hovedpersonen minst fire vers å skjønne at han måtte legge ned. Dette var direkte svakt. Det hjelper ikke at fyren er blid og pen når han ikke kan synge.

 7. Tja, jeg har ikke sett han live før, men i mine ører hørtes stemmen hans sår og troverdig ut rett og slett (og snakker da fremdeles om «Det er så jag säger det») . Hvis det er feik så er det uansett bra jobba fra en stor entertainer.

  Resten av låtmaterialet hans er jo morsomt, velskrevet og sjarmerende, men ikke helt min kopp te. Men så tror jeg han brygger den te-en for jenter med heartbreak og overromantiske gutter :)

 8. Dag Helge sier:

  Og du faller ikke inn under kategorien overromantiske gutt, Morten? Liksom.

 9. J sier:

  blid og pen och kan inte sjunga.
  suck.

  hur ofta ska man behöva höra de kommentarerna? hurricane presenterade ju just håkan som falsksångaren från västra frölunda. jag tror nog håkan själv är mycket väl medveten om hans egna begränsningar som en TEKNISKT bra sångare, men är det det du vill ha eirik så får du väl sitta hemma och lyssna på någon bra sångare på stereon.

  håkan har lidenskapen och passionen och sjunger från hjärtat, sen kan det komma någon som sjunger bra rent tekniskt som jag inte berör mig ett skit. det kan vara bra musik trots man inte är en «flinkis».

Legg igjen en kommentar