Den vanskelige sjetteplata

Den vanskelige sjetteplata

Hvordan går du videre når verden kjenner deg for én eneste låt – som ikke en gang er særlig representativ? Vi har spurt Peter Bjorn And John.

Skrevet av:
Publisert 10:47 20 april, 2011

Da den svenske trioen Peter Bjorn And John for fem år siden slo igjennom med den massive hiten «Young Folks», var de allerede et såpass etablert band at de hadde kommet til sin tredje albumutgivelse (Writer’s Block). Men skjebnen ville det altså slik at én eneste låt – eller snarere melodilinje – skulle feste seg i hodene og på plystreleppene til en hel verden av mer eller mindre musikkinteresserte mennesker.

Hør intervju lenger ned i saken

«Young Folks» dukket opp på henholdsvis andre og femte plass da de innflytelsesrike musikkmediene NME og Pitchfork oppsummerte de beste låtene fra 2006. Sangen var å høre overalt; på radio, på dansegulv, på fest og i butikk – og ikke minst i både synge-TV-spill og reklamer. Selv ikke fem år senere har låta fått fred – her i Norge ble farsotten sist vekket til live i forbindelse med lanseringen av en ny kjeks.

Men hva gjør man da, når man er et band som arbeider jevnt og trutt og bare vil få lov til å holde på med det man liker best? Hvordan overbeviser man folk som har et forhold til deg gjennom bare én låt om at du har mer å by på – og ikke minst; hvordan er det å fortsatt måtte forholde seg til det tre albumutgivelser senere?

- Vi lagde en instrumentalskive først etter Writer’s Block, sier vokalist Peter Morén til Lydverket.

- Det var nok litt terapi; vi ville bare leke oss og spille hva som helst og gjøre noe helt annerledes. Det var sikkert helt idiotisk sett fra et kommersielt ståsted, for folk ventet jo på en popskive.

Trommis John Eriksson sammenligner følelsen av å ville vise flere sider av seg selv med å være på blind date:

- Man vil vise dybde: «Jeg er ikke bare pen – jeg leser bøker, jeg kan snekre litt, jeg er faktisk innmari god til å svømme…»

- Spesielt fordi den låta ikke er særlig representativ for det vi gjorde i forkant. Den er ikke engang representativ for den plata, sier Morén.

Hør hele intervjuet med Peter Bjorn And John: Peter Bjorn And Joh til nett

Tags: , , , ,

Del "Den vanskelige sjetteplata"
 

6 kommentarer på “Den vanskelige sjetteplata”

 1. EHK sier:

  Undervurdert band! Den nye plata ‘Gimme Some’ er veldig bra, perfekt vårmusikk :)

 2. s sier:

  er det ikke på tide å slutte å skrive artikler om albumutgivelser med tittelen «den vanskelige ____plata» nå?

  • island etc. sier:

   det var vel akkurat dette de de prøvde å vise til da de laget denne overskriften. de vrir å vender på et gammelt og oppbrukt uttrykk. synes det var morsomt, jeg.

   • Bjørnen sier:

    jeg tror S bare kommenterer satirisk for å tøyse med alle som på død og liv skal klage på alt som blir skrevet her fordi de har litt tungt for å forstå det som er åpenbart for mange andre. Syntes det var morsomt.

   • holger sier:

    men det er jo allerede nokså oppbrukt å vri og vende på det opprinnelige uttrykket.

    • Kim K Kvitbein sier:

     Er enig med island etc. i at vriing og særlig vending på gamle uttrykk skaper gode overskrifter, men jeg er usikker på om island etc. har lagt inn og/å-feil for å poengtere eller harsellere med dette. Jeg liker det.

Legg igjen en kommentar