Den alternative musikkens jordmor
Geoff Travis starta en platebutikk for å kunne høre på musikk hele dagen, og endte opp med et av de mest betydningsfulle uavhengige plateselskapene noensinne. Hør hele historien om Rough Trade, fortalt av blant andre Travis selv, i kveldens Lydverket på P3. Rough Trade Records har gitt verden band som The Smiths, The Strokes og […]
Geoff Travis starta en platebutikk for å kunne høre på musikk hele dagen, og endte opp med et av de mest betydningsfulle uavhengige plateselskapene noensinne. Hør hele historien om Rough Trade, fortalt av blant andre Travis selv, i kveldens Lydverket på P3.
Rough Trade Records har gitt verden band som The Smiths, The Strokes og The Fall. Men det hele begynte da Geoff Travis starta butikken Rough Trade i bydelen Notting Hill i London i 1976.
Business i punkånd
Etter en pilgrimsreise i nordamerika hvor Travis på reiste på kryss og tvers av Canada og USA plukka opp plater fra Frelsesarmébutikker. Inspirert av Lawrence Ferlinghettis bokhandel i San Francisco, City Lights Bookstore, ønsket han et sted hvor folk kunne få komme og henge ut, for å se gjennom bunker med plater, snakke med likesinnede og oppdage helt ny musikk.
Butikken åpna noen få måneder før punken brøt ut i London, og gjør-det-sjæl-mentaliteten var sterk. Travis og gjengen hans importerte musikk fra uavhengige labler i USA, ved hjelp av punkfanziner oppdaga han band som Pere Ubu fra Ohio og Television fra New York. Ordet om den lille platebutikken som stort sett inneholdt undergrunnsmusikk spredte seg til musikere i London og etterhvert hele Storbrittania, som kom innom med 7-tommere de hadde pressa selv.
Rough Trade-gjengen fant ut at de ville spre musikken de fikk inn til andre byer, og gikk sammen med flere andre lignende platebutikker om en distribusjonsavtale, som innebar at de kunne kjøpe inn store kvanta av platene de likte, og selge til musikkinteresserte over hele den britiske øya.
Fra butikk til plateselskap
I 1978 oppdaga Travis et fransk postpunkband kalt Metal Urbaine gjennom musikkprogrammet til John Peel på BBC Radio 1. Han kjøpte tusen eksemplarer av førstesingelen og distribuerte den, og da bandet kom tilbake med singel nummer to, hadde de ikke råd til å gjøre noe mer med den og spurte Travis om råd.
Han fant ut at Rough Trade burde hjelpe til å få ut singelen. Slik ble Paris Maquis, RT001 til, som en vennetjeneste og labelen Rough Trade var født. De neste 30 åra har det kommet en jevn strøm av plater, under mottoet, «hvis vi liker det og kan gå i null økonomisk, gir vi det ut».
Hør hele historien på Lydverket på P3 i kveld klokka åtte.
Tags: arcade-fire, Geoff Travis, Lydverket spesial, Metal Urbain, Rough Trade, the fall, The Smiths, The Strokes
BBC laget en fin dokumentar om Rough Trade som er å finne her:
http://video.google.com/videoplay?docid=-2978000173478312519&hl=no#