Demonstrasjoner og drapstrusler: VG river masken av rockere

VG har tradisjon for å oute rockere.

Skrevet av:
Publisert 15:11 15 februar, 2010
Først rev VG masken av Gene Simmons, så tok de for seg Bjørn Hellfuck.
Først rev VG masken av Gene Simmons, så tok de for seg Bjørn Hellfuck.

VG rev masken av Bjørn Hellfuck, men det er ikke første gang avisen gjør slikt. Lydverket gir deg historien om da VG som verdens første avis trykket bilder av Kiss uten masker.

Mens Dagbladet trykker grisetegninger med sitater fra Koranen og irriterer på seg taxisjåfører i hovedstaden, har konkurrentene i VG revet masken av det bergenske kultfenomenet Bjørn Hellfuck. Avisen avslørte på fredag at bak grisetekstene og den rare masken finner vi 31-åringen Torbjørn Hille Alvøen. Det førte til rasende reaksjoner, sinte Facebook-grupper og til slutt drapstrusler fra Hellfuck-fans.

På Fornebu med lange linser
Men det er ikke første gang VG river masken av mystiske rockere. I oktober 1980 kom Kiss til Norge for å spille konsert, og VG dekket besøket. Til tross for at Kiss da hadde vært store stjerner i årevis, hadde de aldri blitt avbildet uten masker. Det skulle Akersgata endre på, og fotograf Trond Solberg fikk oppdraget.
- Vi dro ut på gamle Fornebu, hvor passasjerer gikk av flyet og rett ut på flyplassen, ikke inn i sånne ganger som de gjør nå. Vi ordnet adgang, og fikk lov å stå på flyplassen med lange linser, mimrer Solberg til Lydverket.

Gjemte seg bak DC9-hjul
VG regnet Kiss-bildene som så viktige at de satte flere mann på jobben
- Vi var to fotografer som ble sendt ut fra Rampelys. Jeg satt bak et nesehjul på et DC9-fly, og Sigurd Eidsøren sto på selve flyplassen i linje mot der bandet skulle komme ut. De dekket seg ikke til da de kom ut, sikkert fordi de ikke regnet med å bli tatt bilder av. Ingen av dem oppdaget meg, men kollegaen min var litt mer åpenlys, så det ble litt rabalder da de så ham. Men vi fikk bildene.

Oppstandelse i Akersgata
Solberg og kollega Eidsøren tok bildene tilbake til redaksjonen, og dagen etter brukte VG to sider med overskriften ”Her er Kiss uten masker”. Det gikk  ikke upåaktet hen.
- Det var oppstandelse ute i Akersgata dagen etter, unge Kiss-fans hadde en slags demonstrasjon utenfor VG-huset. Det var massevis av fans som var misfornøyd, og jeg fikk beskjed om at jeg kunne holde meg hjemme og komme på kveldsvakt i stedet, forteller Solberg, som for øvrig er far til Camilla Bjørn, som i dag er nyhetsleder i nettopp Rampelys-avdelingen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Faksimile: VG

Skjønte ikke konsekvensene
Solberg ble tatt på sengen av oppstandelsen rundt bildene.
-  For min del hadde jeg ikke noe forhold til Kiss, så jeg skjønte ikke konsekvensene og hvor ille det skulle bli. Men selv om folk var sinte var det i det store og hele egentlig harmløst, sier Solberg, som ofte har blitt minnet om den spesielle episoden.
- Jeg har opp gjennom årene fått mange henvendelser om saken. Blant annet fra yngre folk som var Kiss-fans da, og har blitt journalister senere. De husker hendelsen veldig godt.

Ace skulte ansiktet
En av dem som reagerte i 1980 er Morten Ståle Nilsen, som i dag er musikkjournalist i nettopp VG.
- Vi kjøpte ikke egentlig riksavisene i mitt barndomshjem, så jeg husker ikke hvordan det hadde seg at jeg fikk sett dette . Muligens en skadefro storebror – som ikke var Kiss-fan etter han overlot sitt eksemplar av Alive til meg. Men jeg husker at jeg ikke likte det, og jeg husker spesielt godt bildet av Ace: det at han rakk å skjule ansiktet sitt bak det lange håret, sier Nilsen.

Ødela magien
Morten Ståle Nilsen er enig med Fotograf Trond Solberg, som tror reaksjonene kom fordi magien rundt Kiss fikk noen sprekker i fasaden.
- Jeg leste ikke superheltserier som kid, så det var den funksjonen Kiss fylte for meg da. Jeg er ikke sikker på hvor bredt denne «avsløringen» ble registrert i skolegården på barneskolen, men jeg jeg minnes jo at Kiss fans genenelt – over hele verden, faktisk – synes dette var kultne greier. Tror jeg var medlem i en norsk Kiss-fanklubb på denne tiden, og mener å huske at reaksjonene i det var mildt sagt forferdede .Gene Simmons er jo i det store og det hele et forferdelig menneske, men han hadde rett i én ting: Kiss-fansen ville ikke se hvordan de egentlig så ut, det ødela «magien» – omtrent like uønsket som å se han som lagde stemmen til Donald, forteller Nilsen.

Muhammed og Hellfuck
I VG-huset sitter også Jonas Pettersen, den unge journalisten som blåste identiteten til Bjørn Hellfuck. Han forteller om voldsomme reaksjoner fra Hellfuck-fans, pluss noen Hellfuck-hatere som synes det er helt greit.
- Det er to ting man ikke kan publisere i norsk media, skal man tro visse folk: Muhammed-karikaturer og identiteten til Bjørn Hellfuck. Timene etter at artikkelen ble publisert fredag formiddag, ringte telefonen i ett. Jeg syntes oppriktig synd på sentralbordet og nyhetslederen da de måtte sitte i ro og høre på bergensere som ba dem om å brenne i helvete. Andre har formidlet at de synes Bjørn Hellfucks radiolisting på P3 er et hån mot seriøse musikere og således er glad for at maskeradeballet er over.

Krabbeklør og piss
Det Solberg oppfattet som harmløst i 1980, har derimot blitt blitt til en noe grovere hets i 2010.
- Jeg har fått trusler om både krabbeklør i undikken og piss i trynet. Det er også en som håper at jeg aldri får oppleve å ha «blod i bamsen» igjen. Ellers har jeg fått mellom 150 og 160 hatmail, samt en del spesifikke drapstrusler som VG har valgt å melde til politiet. Det overrasker meg imidlertid ikke at hyppigheten av grove skrivefeil eskalerte i tråd med hvor alvorlige truslene var, sier Pettersen.

- Bør ikke overraske
Pettersen mener det bare var et spørsmål om tid før Hellfuck-identiteten ble avslørt.
- Når man spiller ut det PR-kortet det er å holde identiteten sin skjult, bør det ikke overraske mange at han kommer til å bli avslørt. Det som kanskje overrasker meg mest er at managementet og Universal Music ikke benektet det hele, og slik opprettholdt i alle fall et snev av tvil og mystikk rundt identiteten til Bjørn Hellfuck.

Julenissen neste?
Og om vi skal tro Pettersen, går han ikke av veien for flere avsløringer i VG.
- Jeg kan ikke snakke på vegne av VG, men jeg kunne godt tenkt meg å gå i bresjen for et spesialnummer for barn hvor vi avslører sannheten om julenissen og tannfeen.

Tags: , , , , , , , ,

Del "Demonstrasjoner og drapstrusler: VG river masken av rockere"
 

33 kommentarer på “Demonstrasjoner og drapstrusler: VG river masken av rockere”

 1. [...] Demonstrasjoner og drapstrusler: VG river masken av rockere [...]

 2. roy sier:

  Nå er det slutt med VG for min del, ikkje fuck med Hellfuck.

 3. Thomas sier:

  Vg er veldig patetiske når det gjelder dette.
  Glad jeg ikke er barn av denne magi-ødeleggende rasen,for da hadde de vel fortalt meg som liten at julenissen ikke finnes det er bare far. «Se her,en maske,den kan vi ta av,det er bare pappa.»

  Idioter!!!!!

 4. Audun Autofil sier:

  Hva blir det neste? At noen røsker av Julenissens maske og tar bilder? Er ingenting hellig lenger? Julenissen Akbar!

 5. Espen sier:

  Ok, dere vil at pressen skal slutte å avsløre?

 6. Onkel Grusom sier:

  Dette er da tull!Det finns da masse bilder av Kiss uten makeup fra 70tallet.

 7. Hellfucker sier:

  Møkkamann i møkkaavis. 6000 rasende fans er på facebook i skrivende stund og medlemsmassen øker. Journalistvitsen fra VG er herved kandidat til årets nisse, og bør dabbes med slapp snabb i fleisen.

 8. Jenna sier:

  visste ikke om vg og kiss. stilig

 9. Anonym sier:

  For noen idioter!

 10. Svelge Gaas sier:

  Jeg fryder meg litt over at Solberg påpeker skrivefeil i hatmailene han har mottatt!
  Han representerer tross alt den avisen her i landet som har den dårligste rettskrivningen.

  Spør du meg, så burde man ikke undervurdere seriøsiteten i en drapstrussel på grunnlag av en skrivefeil eller tre. Det er tross alt en privatsak mellom den som truer og den som blir truet.

  Man burde heller betvile kredibiliteten til et medium som på tross av sitt massive og landsdekkende opplag, har så til de grader dårlig språk og korrekturlesning.

  Jeg vedder på at jeg kan åpne et VG, og finne ti alvorlige skrivefeil på like mange minutter. Hvilken dag som helst.

 11. moha sier:

  jeg mister troen på menneskeheten når jeg ser folk betaler 325 kroner for å gå på hellfuck-konsert, og i tillegg mener det var verdt hver eneste krone!!

  kudos til vg, som dessuten er en av de avisene med minst skrivefeil. les dagbladet f.eks.
  og: det var forresten ikke Solberg som påpekte at han hadde fått hatmail med mye skrivefeil. les før du skriver:)

  at bjørn hellfuck får så stor oppmerksomhet er forøvrig et gigantisk sykdomstegn for norsk musikk, eller rettere sagt for musikklyttere her til lands.

 12. Dimmen sier:

  Uansett hva jeg måtte synes om Hellfucks musikk, mener jeg det er dårlig stil av VG å slå opp identiteten hans i fete typer dagen etter at de hadde viodeointervju med fyren.

  Men de fikk vel klikkene de ønsket seg.

 13. Pedant sier:

  Til Svelge Gaas: Det skal ikke være komma etter VG i siste avsnitt.

 14. Asbjørn Slettemark sier:

  Ja, Morten Ståle snakket om de bildene.
  Men slik jeg leser saken, ble de aldri publisert?

  Sitat:
  To me it was a campy, bizarre, death-of-art, Warholian kind of thing. Why would you ruin their superhero kind of appeal by printing those photos of them without the make-up? It never really entered our minds to do that. Okay, maybe it entered our minds but…”

 15. Lars Vegas sier:

  Mange skjuler sin identitet og utseende. Det er mange grunner til det. Jeg har skjult identiteten min i dette innlegget. Om jeg skulle være en kjent person? Kunne VG under visse omstendigheter tenke seg å avsløre e-post adressen min?

  Mange lurer på om de er damer alle disse som går med hette over hodet på østkanten i Oslo. Kanskje rive hodetørklet av en – la oss si – muslimsk kvinne og sjekke hvordan det står til? Storme inn i sirkusmanesjen og rive rød-nesa av en klovn? Avsløre hvordan kong Harald ser ut under uniformen?

  En avis skal selvsagt bidra til å skape debatt. Også om ting vi ikke vil vite. I dette «Hellfuckede» tilfellet er det journalistens trang til perversjon det handler om. Det er dårlig sex. Med mindre du liker tiss i buksa..

 16. Dunke sier:

  Å sammenligne Kiss og Hellfuck er vel som å sammenligne Ole Bull med han som sitter og spiller trekkspill i nedgangen på T-banestasjonen…

 17. Marshall sier:

  Herregud, hvor gamle er folk egentlig? Når man først klarer å utsette seg for fyrens ræl, må man vel tåle å høre at han er en ekte person?

  Og det er ikke VG sin jobb å spille på lag med pr-maskineriet til Hellfuck. Det hadde kommet for en dag før eller siden, eller tror virkelig folk at alle norges journalister skulle holdt en god sak under lokk i årevis bare for å tekkes en gjeng fjortiser med «bu-hu, julenissen var egentlig onkel Per Egil»-traume?

  Nå er mystikken borte. La for all del «musikken» gå samme vei.

 18. Morten M sier:

  Hvem er Bjørn Hellfuck?
  (nysgjerrig)

 19. Asbjørn Slettemark sier:

  Hellfuck engasjerer. Fortsett debatt, folkens. Er dere enige med anmeldelsene i avisene i dag? Aftenposten 1, Dagbladet 2, VG 2 osv.

 20. Thomas sier:

  Til alle dere som sier det finnes masse bilder av Kiss uten sminke fra 70-tallet. Det stemmer det,men i 1980 så fantes ikke internettet,og i USA og verden forøvrig så spilte aviser/media på lag med mystikken rundt Kiss,det var ikke bare og sette seg ned forran Pc en og finne bilde av Kiss uten sminke.
  Dette var magisk. Husker det gikk rykter om ditt og datt ang. disse maskerte menneskene,eller var de ikke mennesker?? Kul tid i allefall.
  Bare forferdelig synd VG er så jævlig ondskapsfull,for det er det de er. Noen ting tjener man mere på i det lange løp. Det måtte komme for en dag hvem disse var,men at det er VG som gjør det er teit!

 21. Dimmen sier:

  På en måte forstår jeg terningkastene. Synes for eksempel Anne Gunns anmeldelse i db er velskrevet. Personlig synes jeg albumet veksler fra det fyrstelige (Krabbeklo,Bjørn Bifil, Kjør deg opp) til det kjipe (Eg blir så forbanna, f.eks).

 22. 3år sier:

  Kem e Kiss…

 23. lollipopp sier:

  Synes det er typiske terningkast. Men skjønner de ikke helt. Tror de blander Helfuck med band ala Luxus leverpostei som bare er platt, grovt og teit. Hellfuck har noe mer mener jeg. Ville gitt den en firer. Hva mener så lydverket egentlig?

 24. [...] Demonstrasjoner og drapstrusler: VG river masken av rockere [...]

 25. holger sier:

  @lollipopp hvordan har egentlig hellfuck noe mer enn luxus?

 26. lollipopp sier:

  @holger: Mener musikken er bedre. Tekstene er grove og av og til teite og ofte platte – men musikken er god. Det er fine melodier – og av og til ganske catchy. Hadde man byttet ut tekst i både luxus og hellfuck med noe stuereint, er jeg sikker på at det er hellfuck som ville stått seg.

 27. Asbjørn Slettemark sier:

  Herlig at Luxux Leverpostei er dratt inn i debatten. Hva med Ræga Rockers og Bastard, noen som husker dem?

  Den eine seie ja
  Den andre seie nei
  Den tredje seie dyrare leverpostei
  Eg forstår ikkje ein dritt av politikk

 28. magne g. sier:

  og hvor blir det av per bergersen? ;)

 29. Dimmen sier:

  Hva er ditt terningkast, Asbjørn?

 30. Asbjørn Slettemark sier:

  Da Herkules, Øyre og jeg brukte Hellfuck som nachspielmusikk på Hove/Quart i fjor, var det klokkeklar 6-er til Innforjævlig. Nå er det litt vanskelig å trenge gjennom støyen av klaging, hyllest, surmuling, undring osv. Lar platen ligge noen måneder, så får vi se hvordan den tåler våren.

 31. Warrenberg sier:

  Takk for linken til Creem artikkelen Erik! Hadde aldri sett de bildene før. Utrolig kult!

 32. [...] scenen sto i grell kontrast til Fornebu 1980: Ned flytrappen kom medlemmene av The Kiss kledt i casual daglig antrekk og helt uten sminke i ansiktet. VG-fotograf Trond Solberg tok de [...]

Legg igjen en kommentar