Datarock - Øyafestivalen

Datatrått

Datarock, Enga Datarock påsto at spillejobben på Øya i år var et klimaks for dem. Det ble det ikke for oss. Lyden og området jobba ikke for vokalist Fredrik Saroea denne gang. En av Norges smartest lydende popstemmer; crooner og indie samtidig, og på en deilig markert måte. Vanligvis. I kveld sang og skreik han […]

Skrevet av:
Publisert 23:14 14 august, 2009

Datarock, Enga

terning3

Datarock, Øyafestivalen fredag (foto: Tom Ivar Øverlie, NRK)

Datarock, Øyafestivalen fredag (foto: Tom Ivar Øverlie, NRK)

Datarock påsto at spillejobben på Øya i år var et klimaks for dem. Det ble det ikke for oss.

Lyden og området jobba ikke for vokalist Fredrik Saroea denne gang. En av Norges smartest lydende popstemmer; crooner og indie samtidig, og på en deilig markert måte. Vanligvis. I kveld sang og skreik han uten å finne nerva. Følelsen av masete gnikking forsterkes av bandmedlemmer som styrer rundt med smådesperate publikumsfrierier («det mest sexy publikummet vi har sett!»). Tilløp til at vi alle vil i samme retning kommer riktignok på fest-partiene på «Fa Fa Fa» – der det ikke står på viljen til å underholde. Med triks og posering, oppå og sentrert rundt trommesettet til supertajte Tarjei Strøm. Men det blir mye mas før de finner formen igjen.

Ny miks. I tillegg til deres alltid tilstedeværende Talking Heads-referanser, var det interessant å høre «LCD sounden» de har tatt opp i noe av sitt nye materiale, live. Det fungerer godt blanda inn sammen med nyreiv, også i deres gode gamle slagere. Partiet mellom «I Used To Dance With My Daddy» og nye «Amarillion» gir godt rytmisk driv og underholdning samtidig – med bytte og showing. Men på «Ugly Primadonna» tar new rave-innpakninga helt over, der en massiv bass som kunne vært fantastisk – drukner alt annet.

Skamløst – ikke sømløst. I utgangspunktet er skamløse frierier fra mennene i joggedresser bare gøy. Men hymner til publikum blir tomme når to tredeler av konserten går med til å finne formen. Gnikk gnikk gnikk: en viss tilfredsstilelse gir det jo, men minner mest om et litt for slitsomt foreplay.

Siri Narverud Moen

Tags: , , , , ,

Del "Datatrått"
 

12 kommentarer på “Datatrått”

 1. fredrik.roberg sier:

  SIRI NARVERUD MOEN; faen du er stygg. har ikke peiling. følg med på hva publikum vil ha. underholdning og god stemning. skam DEG.

 2. Kom an´ sier:

  Får denne anmelderen betalt av NRK? Håper hun er gratis!

  Hun har jo misforstått poenget med Datarock fullstendig! Eier tydeligvis ikke humor… Tragisk!
  Det er tydelig at det er populært med croonete indiestemme, men man skal f…. være så indie at man skal vise fingeren til publikum. Publikumsfrieri er ikke tillatt! Ikke gi det publikum vil ha! Dessuten var jo den derre bassen på det ene refrenget såååå upassende…

  Hva med å «tajte» opp anmelderne deres NRK? Funker tydeligvis ikke å finne tilfeldige folk på utedassen på Øya som vil anmelde konserter…

  Kom an´!

 3. Nissemann sier:

  Heia Siri NM. Dette kritikerroste bandet må tåle å vurderes seriøst. Det må fansen tåle.
  Men har anmeldern glemt sin ellers forbilledlige norskbruk? La oss slippe dårlig engelsk ordbruk som «…LCD sounden” de har ADAPTERT ( min uthvevelse) …

 4. Anonym sier:

  Enig i at kritikerroste band også må vurderes seriøst, men når Datarock leverer den konserten som skaper mest liv i publikum i løpet av hele Øya, så fortjener de ros. Det introverte surret til de hippe indie artistene ser vi nok av i løpet av festivalen. Dermed er det fantastisk med noen som driver med «publikumsfrieri». Det er ikke noe desperat over det, Siri. Gutta jobber som et helvete på scenen for å skape god stemning. Og det klarer de!

  Forøvrig kan jeg, som en erfaren anmeldelseanmelder, røpe at denne anmeldelsen får terningkast: 2.

 5. Einar sier:

  Helt enig i at dette var en klar 3′er konsert.
  Jeg sto midt i mengden, og kan skrive under på at det godt kunne vært mye mer liv.
  De greier seg fint de to første låtene, så blir det for få hits og for mye playback…

 6. ArneAnd sier:

  Synes dette er en god anmeldelse. Bandets fremste kvalitet er å lage fest., musikalsk er det så som så, med en relativt dårlig vokal og et dårlig låtmateriale. Den forrige skiva hadde mye bra, den nye er et utdatert makkverk som har fått alt for gode kritikker i norsk presse. Konserten var døll, avslutninga er festlig, men akkurat det samme opplegget som ved tidligere konserter. Sikkert en festlig konsert for de som ser bandet for første gang, for mange andre var dette akkurat som forventet eller endel under dette også.

 7. www.pirk.blogg.no sier:

  Hallåheyhey, denne konserten fortjente mer enn en 3er! Syntes nå jeg i allefall..

 8. Siri Narverud Moen sier:

  Hei gladfolk.Det jeg tar til meg her, er lite språkvask av engelske innsnik før publisering, og rettes delvis opp nå. En 3′er er ikke en slakt, men godt dekkende når bare en tredel var ganske god. Jeg skreiv da vitterlig at jeg «i utgangspunktet (syns) publikumsfrierier er bare gøy»?! Spørsmålet blir HVA som løftes fram av frieriene, nemlig framføringene, og i noen av tilfellene denne gang: versjonene. Forøvrig er jeg generelt veldig glad i Datarocks låter, skamløs oppførsel og massiv bass i seg sjøl.

 9. fredrik.roberg sier:

  Ta til deg at når folk reagerer heavy, har du gjort en dårlig jobb.

 10. Henrik sier:

  fredrik.roberg: Halvparten av kommentatorene var enig i anmeldelsen, så jeg ser ikke helt hva Siri skulle gjort annerledes.

 11. Martin sier:

  You Can`t please em all, never.

 12. [...] med elegang produksjon og godt driv refererer seg gjennom åttitallet. Les Lydverkets anmeldelse av Øya-konserten her, og anmeldelsen som ga albumet terningkast fem.Tags: datarock, edvin, MGP, mgp junior, ny musikk, [...]

Legg igjen en kommentar