Da piratene reddet rocken

I det siste har det vært mye om platebransjens kamp mot Pirate Bay. Men en gang elsket platebransjen piratene.

Skrevet av:
Publisert 23:00 22 april, 2009


I det siste har det vært mye om platebransjen sin kamp mot Pirate Bay. Men en gang elsket platebransjen piratene.

Dette var på 60-tallet, da statskanalen BBC ikke ville spille pop og rock. Løsningen var reklamefinansierte piratradio-stasjoner, plassert på skip langs den engelske kysten. De fylte radioen med ny rock 24 timer i døgnet. Sammen med Radio Luxembourg, ble disse piratene så populære at til slutt BBC måtte gi etter, og åpne for mer pop og rock. Dette er også bakgrunnen for filmen The Boat that Rocked, som hadde premiere forrige helg.

40 år senere er ikke radiosituasjonen helt ulik i Norge, bare omvendt. Radio Norge opplever stor suksess med å spille hits fra de fire siste tiår, noe som også har gjort at P4 har lagt seg mer etter den malen. Dette har ført til at platebransjen sliter med å få ut ny musikk på radioen. Derfor har ansvaret for å spille ny musikk i stor grad falt på statskanalen NRK.

Men platebransjen ønsker nå å legge et press på de kommersielle kanalene. Og et kontroversielt forslag som har kommet på banen fra Warner-sjef Guttorm Raa, er at radiokanalene kan få spille helt ny musikk gratis, mens de må betale progressivt mer for gammel musikk som spilles. Forslaget vil innebære at radiostasjonene betaler mindre for å spille en fem år gammel låt enn en ti år gammel som igjen koster mindre å spille enn en tjue år gammel låt,  osv.

Hva sier du om at radiostasjonene skal straffes for å spille gammel musikk?

Kom med din mening på pollen ved siden av her og i kommentarfeltet under.

Del "Da piratene reddet rocken"
 

4 kommentarer på “Da piratene reddet rocken”

  1. Magnus sier:

    Det virker som om Lydverket har glemt hvem som faktisk hører på radio. Det er de samme som hørte på Radio Luxemburg og pirat radio. Man kan ikke forvente at den eldre garde skal like den musikken dagens artister lager. Slik har det jo aldri vært.

    Det mangler ikke noe medium for nye artister. Det har kun blitt fler og de har blitt større. Det kommer stadig ny musikk, hitlister er et bevis på dette, de endres hver uke. Reportasjen minnet meg kun på hvor griske platebransjen er. Hvor antallet kroner er det som betyr noe, for å forenkle Warner-sjefe Guttorm Raas ord.

  2. Kai Lofthus sier:

    Så platebransjen er grisk fordi Warner ønsker å tilby ny musikk til kr 0,-?

    Den var ny.

  3. Behnam sier:

    Vil du vite mer om denne radiostasjonen? Matt Mason hold et glimrende foredrag om The Pirates Dilemma på bylarm i år. sjekk ut her:

    http://www.bylarm.no/nor/seminar_video/1/3391144

  4. ragnar sier:

    kan ikke fri meg fra at det er en paralell mellom sekstitallets piratradio og dagens situasjon. Og at lydverket ville talt bbcs sak.. Hvorfor bekymre seg over at radioen spiller gammel musikk? De som søker ny musikk har ikke vansker med å finne det de søker og de som lytter til radio får det de vil ha! Dette beviser bare at nye generasjoner finner nye og bedre løsninger. De eneste taperne er platebransjen, og den er snart død og glemt uansett..

Legg igjen en kommentar