CD-platas død. Illustrasjon: Colourbox.com/Jørn Gjersøe.

CD-platas død. Illustrasjon: Colourbox.com/Jørn Gjersøe.

Dør CD-plata i 2012?

Nå skal det være «offisielt» at CD-plata neste år dør som format. – Ikke overraskende sier folk i norsk platebransje.

Skrevet av:
Publisert 15:32 7 november, 2011

Det er en litt rar tid vi lever i. Salget av vinylplater, et format som ble vurdert som dødt og begravd på 90-tallet, er stadig på vei oppover igjen. Samtidig ser det ut til at cd-plata er i ferd med å forsvinne fullstendig. Dens død har blitt proklamert en rekke ganger og mange har spådd formatets undergang.

Les også:
- CD-platen dør i mai eller juni
Nytt tegn på cd-platens død
Platebutikker mot stupet

Og nå skal det også være offisielt – det vi har sett tegn på ganske lenge. For ifølge musikkmagasinet Side-Line.com skal cd-formatet offisielt bli tatt livet av produksjon i stor skala innen utgangen av 2012, eller ennå tidligere.

Det eneste CD-formatet som får leve litt lenger er såkalte «limited editions», som primært vil bli distribuert gjennom nettbutikken Amazon.

Jørn Dalchow, plateselskapet daWorks. Foto: Hilde Wahl.

Jørn Dalchow, daWorks. Foto: Hilde Wahl.

Ingen av de store internasjonale plateselskapene har ønsket å kommentere saken overfor magasinet, og heller ikke Lydverket har lykkes i å få noen av «majorene» til å si noe om dette. Men for Jørn Dalchow i det litt mindre selskapet daWorks kommer ikke denne nyheten som noen overraskelse.

- Vi går nå inn i det som mest sannsynlig er det siste julesalget i norsk platebransje av en viss økonomisk betydning. Fortsetter streamingveksten med samme tempo som nå har vi ikke lenger noe å pakke inn og putte under juletreet i 2012, mener han.

Nedlasting og streaming ser ut til å være framtidas distribusjonskanaler for musikk, men Dalchow tror forandringen kommer til å skje gradvis.

- At CD-en nå for alvor får dødsstøtet som et produkt for massemarkedet er ingen overraskelse. Allikevel vil det nok være mest naturlig at dette først skjer i markeder som Norge og resten av Norden der den digitale utviklingen ligger langt foran mange andre land.

Geir Luedy. Foto: Ketil Jordan, NRK.

Geir Luedy, Your Favourite Records. Foto: Ketil Jordan, NRK.

Geir Luedy, låtskriver og produsent i plateselskapet Your Favourite Records, som tidligere har vært ute og spådd om cd-platas framtid er heller ikke overraska.

- De store (selskapene) er der allerede. Sony har lagt ned cd-fabrikker og også universal. Artistene er mer opptatt av hvor mye de kan kjøpe cd-platene for og å gjøre en god deal. Og kan de kjøpe dem billig blir det fin merchandise, mener Luedy som mener cd-plater blir framtidas store ting å kjøpe på konsert.

- Jeg tror folk kommer til å kjøpe Bjørn Eidsvåg på CD til han slutter å gi ut, men for indieverdenen er dette bra, og det er jo tross alt 40 prosent av markedet. Jeg er jo glad i Cder, men vi selger for få, så distribusjonsmessig blir dette mye bedre, sier Luedy.

Jørn Dalchow også mener at den største utfordringa handler om distribusjon.

- Selv om det fortsatt er en del av markedet der ute som vil ha CD-en er den blitt veldig vanskelig å distribuere. Folk får rett og slett ikke tak i den på en enkel måte. Vi har kun et fåtall fungerende platebutikker igjen og grossistdistribusjonen til bensinstasjoner og liknende har ikke det samme trykket bak seg lenger. Samtidig ser vi en kraftig digital vekst i Norge, først og fremst fra streaming, som nå representerer en tredel av omsetningen i platebransjen, sier han.

Han er en av de som tidligere har vært med på å trekke katalogen til sitt plateselskap ut av Spotify, men ser likevel hvor framtida ligger.

- Dessverre er det ennå ikke bærekraftig økonomi i streaming, men det vil forhåpentligvis komme og her ligger det mange muligheter som vi ikke har i den fysiske verden. Kommer vi bare gjennom den vanskelig endringsperioden kan dette bli spennende, seier han.

Geir Luedy mener vi bare har sett starten på streaming og at vi i framtida vil få se mer spesialiserte varianter.

- iTunes og Spotify er de store supermarkedene, men om det finnes en type Spotify spesialisert på brasiliansk musikk, så hadde det vært perfekt for meg. De som liker indierock vil ikke høre reklame for Rihanna, så det er mulig at vi får spesialbutikker på nett, med reklame retta mot smalere grupper.

Del "Dør CD-plata i 2012?"
 

129 kommentarer på “Dør CD-plata i 2012?”

  1. Jan Johansen sier:

    Ikke alle artister er motstander  av piratkopiering.  Magnus Eliassen  skriver som følger på sin hjemmeside: «Mens platebransjen vil ha deg til å tro at “piratkopiering”
    er skadelig for “musikken”, vil jeg ha deg til å tro at
    musikk oppstår av dens eget ønske om å bli hørt, og
    ikke av en bankkontos ønske om å bli fylt. Følgene av
    fildeling har ikke penger som målenhet. Spredning av
    musikk på Internett har en langt større verdi enn det
    som kan måles i penger.»
    Sjekk også : http://www.magnuseliassen.com/pirat/  og last ned albumet hans

Legg igjen en kommentar