Død over autotune

«Cher-effekten» er på vei mot de evige jaktmarker.

Skrevet av:
Publisert 14:49 15 juni, 2009
Vi vinker farvel til autotune.

Vi vinker farvel til autotune.

«Cher-effekten» er på vei mot de evige jaktmarker.  – Hvis Jay-Z er den som kan si at nå er det nok, er det helt fint, sier Poppa Lars.

Jay-Z tar det endelige oppgjøret på singelen «Death of Auto-tune». Nyheten om Kanye West og Jay-Z’s anti-autotune-album treffer tidsånden hos autotune-trøtte lyttere og produsenter.

- Vi er jo utsatt for et bakholdsangrep fra T-Pain og gjengen hans, der autotune har tatt over hele sulamitten! Sier produsent og hiphop-DJ Poppa Lars om de siste åras mest innbringende hitproduksjon.

Mot slutten

- Men nå ser det heldigvis ut som om det går mot slutten, sier Lars om de særegne autotune-hitsa, som T-Pain og Li’l Wayne har tjente masse penger på. Han ler av at produsentene bak  programvaren nå selger den med et stort klistremerke som reklamerer for den berømte «T-Pain- og Cher-effekten»

Både komikere som lager gangsta-vridde hits av nyhetsopplesninger og hiphopnettsider som debatterer overdreven autotune-bruk tyder på en trend som er i ferd med å implodere.

Skyld på Cher

Autotune som tydelig, hørbar effekt a la Li’l Wayne, er en «feil» bruk av en programvare som opprinnelig korrigerer stemmer til å treffe tonen. Men med sin «I believe» satte Chers produsenter andre på tanken: det kan overdrives til en egen type vrengning.

- Jeg har gjort det. Både på den opprinnelige, hjelpende måten – og, mens vi enda dreiv med Tungtvann, lagde vi noen spor med den tydelige effektmåten. Bare for å ha gjort det, sier Lars smått innrømmende. Names første hit og Chris Lees siste er andre norske eksempler med skamløs auto-tune.

Autotune-dødsdom påvirker T-Pain

- La oss gå videre fra autotune, sier Jay-Z i et intervju med den amerikanske radiostasjonen Hot97. I dundrende beats og overstyrt telefon er det såvidt mulig å skjelne hva Hova tenker om å ha proklamert T-Pains favoritteffekt død. Og forretningsmannen Jay-Zs stunt påvirker resten av bransjen: T-Pains framskynder plata si – for å ikke lansere et album fullt av utdaterte lyder?

- Jeg skulle egentlig kule’n, siden det er så mange som gjør det jeg gjør. Men nå som Jay-Z slapp «Death of Auto-Tune», er jeg nødt til å komme tilbake. Og ja, jeg bruker det fortsatt, sier T-Pain til MTV. Det ser altså ut som om begge sider av autotune-krigen kan tjene på hverandres oppmerksomhet framover.

D.O.A. (Jay-Z, kutt)
Hør og lær mer om autotune, blant annet av musikkviter Erik Steinskog på P3 onsdag kveld!

Tags: , , , , , ,

Del "Død over autotune"

Legg igjen en kommentar