Morrissey på scenen tidligere i år, under en konsert på Filippinene. Foto: NTB Scanpix / Aaron Favila, AP Photo.

Morrissey på scenen tidligere i år, under en konsert på Filippinene. Foto: NTB Scanpix / Aaron Favila, AP Photo.

Bra at Morrissey gir seg?

Mens andre artister holder på i det uendelige skal Morrissey snart legge opp. En god avslutning på en karriere fylt av kontroverser?

Skrevet av:
Publisert 10:42 8 juni, 2012

Denne uka kom nyheten om at den tidligere Smiths-vokalisten Morrissey, eller Steven Patrick Morrissey som er hans fulle navn, har planer om å legge mikrofonen på hylla i løpet av de neste par årene.

Morrissey er de siste årene fått vel så mye oppmerksomhet for sine kontroversielle meninger som for sin musikk. Foto: NTB Scanpix / Martin Bernetti, AFP Photo.

Morrissey er de siste årene fått vel så mye oppmerksomhet for sine kontroversielle meninger som for sin musikk. Foto: NTB Scanpix / Martin Bernetti, AFP Photo.

Artisten, som de seinere åra er blitt lagt mer merke til for sine kontroversielle uttalelser som diverse temaer enn for musikken, gjør muligens et klokt valg.

Morrissey er blant annet blitt stempla som rasist. En uttalelse til The Guardian om dyrs rettigheter i Kina fikk mange til å reagere. «Det er helt forferdelig. Man kan ikke unngå å føle at kineserne er en underart», sa han blant annet, og fikk antirasistiske organisasjoner på nakken.

Han er også kjent for å være en fanatisk vegetarianer og en svært sterk forkjemper for dyrs rettigheter og kom med en minst like oppsiktsvekkende uttalelse etter 22. juli-terroren i fjor.

Les også:

– Vi lever alle i en morderisk verden, slik begivenhetene i Norge har vist. Men det er ingenting sammenlignet med hva som skjer på McDonalds og Kentucky Fried Chicken hver dag, sa Morrisey under en konsert bare én uke etter de forferdelige hendelsene i Oslo og på Utøya.

I rekken av kontroversielle uttalelser finner vi ellers blant annet også at han mener selvmord er «en verdig handling», og da han i 2004 annonserte at tidligere president Ronald Reagan var død, sa han at han hadde foretrukket at det var daværende president George W. Bush som hadde gått bort.

Tidligere har Morrissey også kalt den britiske dronninga for en faschist og sammenliknet Dronning Elisabeth med diktatorer som Muammar Gaddafi og Hosni Mubarak. Nylig blei dronninga feira for sine 60 år på tronen, et jubileum han mener er «et uttrykk for vemmelse og avsky», og legger til at han mener kongehuset er «helt ubrukelig».

Under en konsert i 2009 kom nok et sterkt utsagt som understreker hans sterke identitet som vegetarianer:

– Jeg kjenner lukten av stekt flesk og jeg håper for Guds skyld at det kommer fra mennesker, sa Morrissey.

I et intervju med Juiceonline.com sier Morrissey nå at han er «nokså sjokkert» over at han har holdt på så lenge som han har gjort.

- Dette er mitt 30. år [som artist red.anm.] og alderen har i det siste satt sine tydelige spor, noe som stresser meg, akkurat som det gjør for alle andre. Kroppen endrer form og det er ingenting du kan gjøre med det, sier han blant annet.

Morrisseys karriere starta i 1982 med The Smiths, mens solokarrieren starta i 1988. Etter det har han gitt ut ni soloalbum og 28 singler. Nå kan det virke som han er klar for å gi seg som popartist.

- Skal jeg fortsette? Jeg tar en time av gangen. Jeg vil trolig dø i et bombeangrep fra den syriske regjeringa snart uansett, så det store bildet spiller vel ingen rolle uansett, legger han til som en ironisk kommentar til den politiske situasjonen i Syra.

I det hele tatt kan dette muligens vise seg å være et klokt valg. For når kontroversene rundt dine meninger får gir mer oppmerksomhet enn den musikken du framfører, er det kanskje på tide å gi seg? Mange band og artister får kritikk for å holde på for lenge. The Rolling Stones og Bob Dylan er eksempler på folk som trolig ikke vil gå av scenen før rullatoren eller mannen med ljåen tar dem. På den annen side vil du alltid ha den hengivene fanskaren som aldri vil ønske å se sitt idol avslutte karrieren.

Hva mener du?

Tags: ,

Del "Bra at Morrissey gir seg?"
 

15 kommentarer på “Bra at Morrissey gir seg?”

 1. Anonym sier:

  Skjønt å bli kvitt denne sprettskiten!

 2. Anonym sier:

  Skjønt å bli kvitt denne sprettskiten!

 3. Kari M. Haug sier:

  Hahahhaha, gjør meg ingenting. Han er en gedigen dust.

 4. Alle Morrisseys tre siste album er så vidt meg bekjent gitt veldige gode anmeldelser i norske og utenlandske medier, de har solgt bra og vært bakteppe for flere vellykka (og utsolgte) turnéer. Drøye kommentarer har alltid vært et varemerke, han kalles ikke «the pope of mope» for ingenting. Men som han selv sier: han er ikke rasist, han liker alle mennesker like dårlig. Jeg kan tenke meg mange snes mye yngre artister på MTV jeg heller ser at legger opp, eller, i Morrisseys terminologi, jeg ville nytt lukten av hvis de lå på grillen.

 5. Anonym sier:

  Er det en journalist som har skrevet denne artikkelen? Denne er jo bare rein overføring av alt som «sies om» Morrisey. HELT innholdsløst. «Har ingenting å si så jeg bare sier – det – som - sies - om». Skaff deg jobb i VG! 

 6. AndyAce83 sier:

  Morrissey er den beste artisten i verden. Det finnes ingen som han. At han er stor i kjeften gjør han bare ennå mer viktig og uerstattelig.

  Alle andre artister i verden falmer iforhold til han.

 7. AndyAce83 sier:

  Morrissey er den beste artisten i verden. Det finnes ingen som han. At han er stor i kjeften gjør han bare ennå mer viktig og uerstattelig.

  Alle andre artister i verden falmer iforhold til han.

 8. AndyAce83 sier:

  Morrissey er den beste artisten i verden. Det finnes ingen som han. At han er stor i kjeften gjør han bare ennå mer viktig og uerstattelig.

  Alle andre artister i verden falmer iforhold til han.

 9. Anonym sier:

  Yes …. bye bye. Take a Big Mac

 10. Denne mannen har holdt på i det uendelige, så lenge at det sikkert ikke spiller noen rolle hvilken avgjørelse han tar. Det at folk reagerer på det han sier, sier jo mer om hvor mange som ikke skjønner hva ordet demokrati betyr. Og en artist som ikke (lenger) engasjerer havner som regel i et eller annet realityshow til sann forlystelse for fans og ikke-fans.

 11. Karl Bonade jr. sier:

  Morrissey er et godt bevis på at det ikke er noen automatisk sammenheng mellom god musikant/kulturutøver og god samfunnsanalytiker, som det ofte legges opp til i offentligheten.
  Hvil deg nå, old poof…

 12. Norske medier er kun fokusert på uttalelsene til Morrissey, og ikke musikken. Det er de samme tre-fire sitatene som blir trukket frem hver eneste gang. Og man bør ta seg en prat med en håndfull engelskmenn før man påstår at musikken til Morrissey ikke engasjerer lenger. Det er få soloartister med like stor suksess de siste årene i Storbritannia. Hvis dette er jouralistikken som representerer Lydverket, er det mulig det var fornuftig av NRK å ta det vekk fra skjermen.

 13. Anonym sier:

  Et par ok låter med the Smiths, og et par ok låter senere, ikke mye å skryte av. Foretrekker Robert Smith med the Cure.

 14. Morrissey fikk bare ikke nok oppmerksomhet stakkars. 

 15. Btw… Kommer han en gang til til norge så skal jeg kaste blodige kyllingfileer på han når han står på senen. Så han ikke glemmer den kommentaren han kom med. Det finns mye dumt man kan si og provosere med, men ikke det der. 

Legg igjen en kommentar