Bedre i Berlin?

Techno-turistene går fra å være «hippe i Berlin» til «harry i Berlin». Både Berlins klubber og  svenske rappere tar nå oppgjør med hipsterkjøret. – Mange av dem som drar ned har det kanskje ikke så gøy som de hadde håpet de skulle ha, men jeg tror ikke de tør å si det når de kommer […]

Skrevet av:
Publisert 12:30 30 september, 2009

TV-tårnet i Berlin (foto: Scanpix)

Techno-turistene går fra å være «hippe i Berlin» til «harry i Berlin». Både Berlins klubber og  svenske rappere tar nå oppgjør med hipsterkjøret.

- Mange av dem som drar ned har det kanskje ikke så gøy som de hadde håpet de skulle ha, men jeg tror ikke de tør å si det når de kommer hjem. Det sier DJ og festivalarrangør, Gaute Haaversen-Westhassel (Oslo Live) om innvandrer-festerne i den tyske hovedstaden.
- Klarer du ikke å ha det gøy her nede er det liksom noe feil med deg. Akkurat nå er han på en av sine klubbing-turer i den byen. Men nå er «hipster i Berlin» på vei til å snu seg til «harry i Berlin».

Skandinavisk forstoppelse i baren
Siden murens fall har Berlin vært selve navet i Europas klubbkultur, men nå begynner de å bli lei av alle klubbturistene der. Anti-turistklubbene BLITZSCHLAG er blant de som har plukka opp slagordet «Fuck the Spain away» (vi kan kanskje være glade for at elektrotræshartisten Peaches ikke hadde en hit som rimer på «scandinav»). Men skussmålet gjelder uansett om Spania, Norge eller Frankrike er opprinnelseslandet, de er lei av oss:
‘I Berlins natteliv er helvete løs. Spanjoler trenger seg foran klubbene, skandinaver forstopper barene, franskmenn søker piller: «hvorr err puscheeeeren?» Berlins festfolk reagerer utmattet, tar på seg «Fuck The Spain Away»-T-skjorter’ -  i opprør mot de såkalte turistklubbene. «Fuck the Spain away» ble først lansert i en raljerende tekst i storbymagasinet Zitty - som blant annet gjør narr av nordmenn og svensker med rike foreldre og en evig gjesteliste på klubbene i bydelen Mitte.  Ifølge Zitty ‘fester vi med blackberryen i den ene hånda og jobber med skumpaen i den andre’.

DJ Gaute, som også har bodd i byen, kjenner igjen anti-holdninga:
- Flesteparten av dem som kommer hit for å feste oppsøker Panoramabar/Berghain (legenadrisk techno-klubb, red.anm.), og av dem er del vel kanskje halvparten som kommer inn der. Mange av tyskerne her nede begynner å bli lei og drar ikke dit lenger på grunn av turistene. Gaute beskriver også hvordan andre klubber har blitt «turisthøl uten like».

(Ute)livstrøtte svensker
Og her kommer sjølinnsikten – i en video fra de svenske rapperne Mofeta og Jerre. Fra samme scena som Promoe og Maskinen, tar de utelivstrøtte skandinaver på kornet i låta «Bättre i Berlin»:

Mofeta og Jerre beskriver bakgrunnen for låta slik:
- ‘ «Bättre i Berlin» er basert på en sann historie. Den handler om mennesker vi møter daglig. Om «kredd-killen i kofta och uppkavlade byxor» som alltid pumper M.I.A. på hjemmefesten(…) Om bloggeren som syns alt  er gårsdagens nyheter… For til slutt spiller det ingen rolle om du er på en fet klubb, ser en fantastisk konsert og drikker en perfekt drink.
De har allerede vært der.
Og de syns alt er bedre i Berlin!’

Neste måned feirer hele Tyskland – med byen rundt TV-tårnet som sentrum – at det er 20 år siden berlinmuren falt.

Tags: , , , , , , , , , ,

Del "Bedre i Berlin?"

Legg igjen en kommentar