Bør artister doptestes?

Svensk politi er på knarkoffensiven mot svenske artister. Hva med urinprøver på kveldens Spellemann?

Skrevet av:
Publisert 11:42 16 januar, 2009
Kleerup. Foto: http://www.myspace.com/kleerup

Kleerup. Foto: http://www.myspace.com/kleerup

Ikke bare hoppere doptestes. Under svenskenes versjon av SpellemannGrammis – tidligere denne måneden, ankom polisen det direktesendte showet og krevde urinprøver av flere artister. God praksis eller regelrett overtramp? Gi din stemme til debatten.

Dopingtesting av idrettsutøvere er ikke nytt, og stadig kommer nyheter om at det testes positivt for prestasjonsøkende stimuli av alt fra syklister og sprintere, til skiløpere og svømmere. Sist skapte skihopperen Lars Bystøl bekymring i hoppmiljøet etter å ha avgitt positiv dopingprøve.

Utøvere av musikk er heller ikke ukjente med lovens lange arm. Vidt forskjellige artister som Amy Winehouse, Snoop Dogg, Rune Rudberg, Sean Paul, Equicez, Pete Doherty og Spliff Star har blitt «narkotatt» i Norge og Sverige de siste årene.

I Sverige gikk svensk politi andre helgen i januar altså til aksjon på Grammis-gallaen, hvor blant annet Kleerup måtte bli med sivilkledd politi for å avgi urinprøve under TV4s direktesendte show.

- Jag tycker att det där är så jävla dåligt, mente Kleerup etter hendelsen, og fikk støtte av artistkollegene Ebbot og Robyn. Hva mener du?

Elsker eller hater du doptesting av artister?

Kan det skje under det forestående Spellemann-showet, bør det skje, er dette brudd på artistenes privatliv? Klikk hva du føler øverst til høyre, og hør det faste Elsk eller hat-panelet ta debatten sammen med ukas orakel på Lydverket på P3 på tirsdag fra kl 18:03.

Om Elsk eller Hat:
I over tre år har Lydverkets Elsk eller Hat-panel spredd heder og galle om populærkulturelle fenomener, personer og trender fra musikkens verden.
Oppe til høyre på denne siden finner du en poll. Der er det to alternativer; Elsk og Hat. Det eneste du trenger å gjøre er at bestemme deg for om ditt hjerte er isende kaldt eller glødende varmt i forhold til ukens tema.
Elsk- eller Hat-panelet går av stabelen i Lydverket på tirsdager. De faste medlemmene er Natt & Dags webredaktør, hiphop-fantast og jordnært følelsemenneske Andreas Øverland, og Lydverkets egen stjernereporter og blogdronning Kristin Winsents. Når dommens tid kommer har de som vanlig hver sin stemme, mens folket – altså deg – har én: Pollen er folkets røst! I tillegg henter vi hver uke inn et orakel, som kan gi oss ekstra innsikt i det aktuelle temaet.
Lydverkets redaksjon kommer dessuten følge med nøye på hva du skriver på denne siden – kanskje plukker vi ut ditt tema og tar det opp til debatt?

Tags: , , ,

Del "Bør artister doptestes?"
 

14 kommentarer på “Bør artister doptestes?”

 1. Elkev sier:

  Man burde iallefall teste musikkanmeldere.

 2. Kåre G sier:

  Dette er et grovt overtramp, spør du meg. Det blir det samme som om de skulle troppet opp på et seminar og krevd at deltagerne skulle avgi urinprøve.

  Jeg har stor forståelse for at artister på turne bruker både uppers og downers for å komme seg gjennom 3 måneder der de lever på en buss. Det er vanskelig nok å få sove på et tog. Tenk deg da å prøve å sove på en buss etter at 200 mennesker har pumpet energi inn i deg. Eller å stå på scenen foran 5000 når du har en dårlig dag/influensa/ikke sovet på 3 dager?

  Kunst handler svært ofte om de ekstreme sidene ved livet, eller de litt skrudde sidene. Det krever at en som Dylan sider det er «slightly bent».. Men jeg tror det er viktig at en ikke innbiller seg at bruk av narkotika = god musikk.

  Idrettsparalellen blir litt feil. Idrett handler jo om sunnhet og slikt, selv om toppidrett ikke akkurat er sunt. Egentlig burde de ha lov til å dope seg, for hvis målet er at de ikke skal bruke «prestasjonsfremmene midler» så burde de ikke få lov til å trene engang. Det er jo bevist prestasjonsfremmene.

  Kjenner at jeg har lyst til å våse om hvordan musikk handler om følelser og alt det innebærer av mellommenesklig kontakt og betydningen av det for venskap og kjærlighet, men jeg tror ikke at jeg klarer å formidle det med noen som helst forståelig sammenheng.

 3. Egil sier:

  Hallo! Narkotika er ulovlig og farlig. Akkurat som polti arresterer eller tester alle andre folk de har mistanke om at har tatt narkotika eller har det med seg i lomma, må de det med folk som tilfeldigvis lager musikk også. Stopp dopet ikke dansinga!

 4. Son sier:

  Hallo, Egil: De dølle holdningene der kan du og morrari sitte og kna mellom fire vegger, men spar oss voksne folk for moralistiske pekefingre, erru grei.

 5. Charlotte sier:

  Hei Egil,
  Hva mener du stopp dopet ikke dansinga? Skal man ta urinprøve bør man vel enten sitte eller stå helt stille?

 6. Elin sier:

  Denne debatten blir jo ganske tåpelig om det ikke skal være mulig å framholde ganske åpenbare fakta (narkotika ER jo både ulovlig og av og til farlig) uten å bli avfeid som «døll» (skrekk og gru). Slutt å være så jævla stereotyp!
  Musikk- og kunstbransjen er stort sett de eneste bransjene der narkotika og alkohol blir sett som mer eller mindre elementære. Jeg forstår ikke hvorfor folk blir overrasket over at politiet vil kontrollere også disse miljøene, akkurat slik de kontrollerer andre miljøer der narkotika er vanlig. De gjør helt enkelt jobben sin. Det blir i grunn fryktelig komisk at artister forventer seg en type forskjellsbehandling på grunn av sitt yrke.
  Og til argumentet om at artistyrket er så krevende at det nesten er nødvendig å ta noe for å takle det. Tro det eller ei- det finnes veldig mange andre yrker som er stressende, utmattende og der folk jobber under ubekveme forhold. Uten at narkotika blir sett som essensielt for å takle hverdagen. Jeg tror faktisk det er viktig å ha et kritisk forhold til hvordan narkotika blir ufarliggjort i sammenheng med feks musikkbransjen.

 7. Bill Hicks sier:

  narkotika er ikke farlig, mennesker er det.

 8. Carmelita sier:

  Hvis norsk politi følger samme taktik som sine svenske kolleger, bør kanskje kronprinsesse Mette-Marit holde seg hjemme den kvelden. Som både nominert og tidligere kjent for å ha en narkofisert omgangskrets, kan hun fort komme i politiets søkelys. Og hiphop-kategorien må kanskje utelates fullstendig?

  Det ivrige svenske narkopoliti slo forøvrig til igjen i går på P3 Guld gallaen i Gøteborg:
  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article4204915.ab

  Les resten av innlegget om svenske grammisgallaen her:
  http://oslocarmelita.blogspot.com/2009/01/odd-brretzen-narkotestet-p.html

 9. Kåre G sier:

  der er vel også ulovlig å anholde folk uten skjellig grunn til mistanke?

  Og hvis du skal fjerne alle musikere som doper seg blir du sittende igjen med halvparten av Oslo Gospel Choir og soloskivene til Gene Simmons…

 10. Joa- sier:

  Hva er mistanke iforhold til dette da? Personen er artist og har lyrikk som nevner dop?

  Tragisk at Polisen skal overtrampe folk i selskap da. Ville ikke vært no kjekkt om f.eks bandet på bryllupet «ditt» ble urinsjekka og tatt med av lovens langearm. Da må man fram med steroen.:P

  Ødlegger jo bare for Grammi`en. Artister slutter å dukke opp og holder seg heller hjemme..
  Synes at Grammis burde hindret dette isteden for å forårsake.

 11. Kyrre sier:

  Syns det bare er tåpelig. Snart blir vel alle og enhver doptestet på byen, hvis vi lar det fortsette sånn. Det er da for faan ikke et skirenn.

 12. Roger Emmanuel sier:

  Til alle dere som er for denne doptestingen:

  Sett at du selv hadde et rusproblem. Hvordan ville du at politiet gikk fram? Ville du at de skulle gjort slik som de gjorde under grammisgallaen? At de kom og hentet deg ut når du var synlig og i det offentlige rom? Eller at de ringte deg og innkalte deg til politistasjonen, eventuelt kom hjem til deg.
  Dette er smakløst av det svenske politiet og jeg tipper det er på kanten lovmessig også.

  Man kan kun narkoteste mennesker om man har en mistanke basert på beviser eller svært sterke indisier. (at noen forteller om ditt misbruk eller at du er overstadig beruset osv).

  Det virker for meg som om det hele kanskje er et PR-fremstøt fra det svenske politiet. Det er bare synd at det går utover privatlivet til mennesker. Selv om de faktisk skulle vise seg å være rusmisbrukere. Men det forandrer ingenting. De har fortsatt krav på en verdig behandling.

 13. Jahn Johansen sier:

  Sånn sett kan vi være glade at vi ikke bor i sverige. Tror det hadde blitt månelyst hvis narkopolitiet (eller er det krogpolisen gledesdreperne heter)hadde gjort det samme på Spellemann festen eller PeTres julebord for den saks skyld. LOL

Legg igjen en kommentar