Attentater i norsk hiphop

Lars Vaular er ikke den første som retter skyts mot politikere

Skrevet av:
Publisert 12:30 23 april, 2010
(Foto: Jarl Fr. Erichsen og Karoline Masumi Nordeide/ Scanpix)

Norske hiphop-provokatører. (Foto: Jarl Fr. Erichsen og Karoline Masumi Nordeide/ Scanpix)

Lars Vaular skapte storm med sitt drapsforsøk på Siv. Men han er ikke den første norske rapperen som lefler med politiske attentat.

Lars Vaular har fått merke mediekjøret etter at hans nye låt ”Kem skjøt Siv Jensen” så dagens lys denne uka. Men andre norske rappere har vært ute etter lederen av FrP før – her er hva Karpe Diem hadde på hjertet allerede i 2004:

Jeg og Magdi har en bra plan som Egon,
vi trenger bare noen gærninger som tør å være med på`n.
For hvis du tør å ta livet av Carl-Ivar,
da har du mere guts og baller enn hva vi har.

Linja er hentet fra ”Kunsten å være inder” fra duoens debut-EP Glasskår:

- Synes du Vaular har «mere guts og baller» enn hva dere har?
- Jeg er sikker på at Lars Vaular som 25-åring har mer baller enn hva Karpe Diem hadde som 18-åringer. Det er ikke noe vi er keen på å begynne å måle, tror jeg, sier en lattermild Chirag Patel.

- Vi var atten da vi skrev dette, og når det kommer til den poetiske kvaliteten må jeg påpeke at hele teksten er veldig svart og hvit; dere er slemme og vi er snille.

- Hva synes du om Vaulars tekst?
- For meg er det bare politisk satire. Folk som tegner i aviser kan tegne drøyere ting enn det her. Jeg synes ikke Lars bør trenge å poengtere at dette er fiktivt, det er innlysende – det er i hvert fall ikke en oppfordring til å drepe Siv Jensen. Han gjør sin jobb, som er å sette ting på spissen. Ingen vil høre en låt som heter «Jeg liker ikke Siv Jensen».

Kunne ha skjedd
Patel mener likevel Vaular setter søkelyset på noe som kunne ha skjedd.
- Jeg tar avstand fra all vold, men det er ikke til å legge skjul på at hvis det er en norsk politiker som har skapt nok hat og frustrasjon til å være i fare fra en som mister det randomly på blåtrikken, så er det Siv Jensen.

- Jeg spiller i rapgruppe med en praktiserende og troende muslim, og det er veldig vondt for ham å se Siv Jensen i aksjon. Det er selvfølgelig aldri snakke om noe mer enn maks å sende et brev til henne, men hvis Siv Jensen er såra over den låta her synes jeg hun bør tenke over at hun også sårer mennesker.

Som ukjente debutanter opplevde ikke Karpe Diem den samme oppmerksomheten rundt låta si som Lars Vaular. Gatas Parlament fikk derimot mer enn nok av det da de samme år lanserte nettsiden killhim.nu, hvor de samlet inn penger for å få en leiemorder til å drepe George W. Bush.

- Vi endte jo opp på Al Jazeera, BBC, CNN og i praktisk talt alle norske aviser. Den amerikanske ambassaden og Secret Service prøvde å få PST til å putte oss bak lås og slå, forteller gruppas DJ, Don Martin.

Uangripelig låt
Han mener Vaular med «Kem skjøt Siv Jensen» nok en gang viser at han er flink til å fortelle historier.

- Jeg synes det er en kul måte å gjøre den låta på, den er nesten uangripelig.

- Kunne dere ha gjort noe tilsvarende killhim-stuntet overfor en norsk politiker?
- Det er litt vanskelig å svare på. Jeg synes jo det er en dårlig idé å skyte folk. George Bush er litt enklere, for han skyter jo andre, selv om han ikke gjør det selv. Men jeg synes det er fett at Lars Vaular gjør det. Det er på en måte kulere at han gjør det. Hvis vi hadde laget den låta tror jeg folk hadde tatt det en god del mer seriøst, som en trussel.

- Ville dere faktisk ha hyra en leiemorder for å drepe George Bush?
- Altså, for å si det sånn: Jeg prøvde å åpne bankkonto i fire forskjellige sveitsiske banker. Hvis du står i ledtog med sjakalen og skal skyte presidenten i USA så må du ha bankkonto i Sveits! Jeg fikk avslag alle gangene, fordi jeg tilhørte en ekstrem politisk organisasjon – Gatas Parlament.

gatasparlament aktuelt

Tags: , , , , , , ,

Del "Attentater i norsk hiphop"
 

14 kommentarer på “Attentater i norsk hiphop”

 1. Balo sier:

  Godt eksempel på hvordan det er greit å drapstrue det så lenge det er en person som er politisk ukorrekt.

  Prøv å lage en sang som sier «credz til den som klarer skyte Abid Q raja»

  vel.

  Da tenker jeg du har SOS rasisme på nakken ganske fort. Hvor er de nå? Nei,,, det er vel greit så lenge det er siv jensen. Skål!

 2. Salo sier:

  Fint at du forteller oss om dine forutinntatte meninger i stedet for å, lese artikkelen, tenke hva kan dette bety, konkludere med hva betyr det for i forhold til det jeg mener.

 3. Adi sier:

  Hvem er så forstokka at de snakker om Bush nå som Barack Hussein Obama har vært president i USA siden januar 2009, men det er sikekrt lettere å si at man skal skyte Bush enn å si at man skal skyte den muslimske presidenten Barack Hussein Obama (som gjør nøyaktig det samme som Bush gjorde)?

  Det handler da enten om hudfarge, religion eller politikk – Barack Hussein Obama er svart, muslim og sosialist – George W. Bush
  er hvit, metodist og konservativ.

 4. Ståle Stiil sier:

  Jay Easy disser Lars Vaular og dRAPstruer norske politikere!
  http://www.youtube.com/watch?v=dteiuDetOyE

 5. Pedro sier:

  Dette er ikke noe nytt innen hip hop. Det er blitt laget hundrevis av slike tekster. Bare her på berget vi overreagerer. Mange HipHopere er politisk engasjerte, uten å utagere tekstene bokstavlig. Det er mye bedre når ord får utløp for frustrasjon!

  For å ta dere tilbake litt, New Yorkerne Screwball lagde en låt om datidens NY borgermester Rudy Giuliani (Who Shot Rudy). Det ble litt oppstandelse, men det var ingen som en gang prøvde å krumme et hår på Rudy.

  HipHopere slår hardere med tekstene sine enn nevene.

  For øvrig, legg merke til at man avslutter møter etc med PEACE OUT!

  Peace

 6. nat sier:

  Ang. gruppen Karpe Diem (jeg kommenterer IKKE artikkelen over)

  Det er kjempedeilig at det endelig er kommet en gruppe som faktisk setter ord på våre føleleser. Jeg har aldri likt rap noe særlig, men deres musikk er melodiøs og de har veldig gode tekster.

  «Ett-par-under» og «Tusen tegninger» fra deres siste album anbefales på det sterkeste!

 7. Anders sier:

  Obama er ikke muslim, Adi. Uten at det har noe å si for saken. Og Gatas Parlament slapp den låten i 2004. Du følger åpenbart ikke særlig godt med på noe som skjer.

 8. Balthazar sier:

  Balo: Har du noen gang reflektert over hva som menes når noen sier «sparke oppover» eller «sparke nedover»?

 9. Kåre Mittet sier:

  Hvorfor i all verden tror noen at Obama er muslim? Viser bare at man ikke bør uttale seg her inne. Ikke for å sette han i bås, men han er i sona pinsevenn. Han som hadde det første innlegget har selvsagt rett. Det er naivt og tro noe annet. Jeg er for ytringsfrihet, men å ytre at man vil at noen skal drepe noen er ikke del av ytringsfriheten. Det kan få en eller annen psykisk ustabil til å stille opp og utføre dåden. Skjer det er disse sangfuglene medskyldige og burde straffes. Siv gjør en kjempejobb med å sette fokus på en rekke ting i samfunnet. Og så bruker disse som er for ytringsfrihet drapstrussler for å få henne til å holde kjeft… Få mamma til å tørke dere bak ørene og gå så ut og skaff dere en jobb!

  Kåre

 10. RuneD sier:

  Patel mener likevel Vaular setter søkelyset på noe som kunne ha skjedd.
  - Jeg tar avstand fra all vold, men det er ikke til å legge skjul på at hvis det er en norsk politiker som har skapt nok hat og frustrasjon til å være i fare fra en som mister det randomly på blåtrikken, så er det Siv Jensen.

  *** Og dette beviser vel bare at Siv Jensen har rett.

 11. ims sier:

  rett i hva da… at de må kastes ut? Eller at vi må ta inn færre som lider i verden?

  Patel har helt rett. Det er musikk. Det handler om å sette ting på spissen.

 12. Anonym sier:

  Avskyelig gjeng.

 13. Anonym sier:

  Barnslige voldsromatikere.   Er det rart folk blir pissed på disse unga?  
  Tydelig at de har vokst opp i verdens største barnehage.  :(

Legg igjen en kommentar