Artist-Norge sørger over «Ludvigsen»

Et trist døgn for musikkelskere i alle aldre

Skrevet av:
Publisert 21:28 22 april, 2010
Knutsen & Ludvigsen på Øyafestivalen (foto: Sara johannessen / Scanpix)

Knutsen & Ludvigsen på Øyafestivalen (foto: Sara johannessen / Scanpix)

- Vi har mista en av de mest kreative musikerne og tekstforfatterne vi har her i landet.

Det sier Arve Tellefsen, som har jobbet tett med Knutsen & Ludvigsen siden starten av 80-tallet. Til NRK forteller han at han vil savne samarbeidet med Lorentzen.

- Han var et utrolig kreativt og levende menneske som det var en fest å jobbe med, og å kjenne. Samarbeidet vårt var spesielt. Jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk oppleve det.

Også Ingrid Olava mener det er en uvanlig betydningsfull artist som nå er borte.

- Det skjer et eller annet med folk når de hører på Knutsen & Ludvigsen, du ser det på ansiktene deres, sier hun til Lydverket.

- Musikk for alle
I likhet med de norske artistene Lydverket i dag har vært i kontakt med, trekker Tellefsen fram Lorentzens evne til å treffe publikum på tvers av generasjoner.

- Jeg har jo selv barn helt ned i 4-5-årsalderen som kan sangene hans utenat. Han hadde noe han skulle si til folk i alle aldre, fra barn til folk i 30-årene og helt opp i 70- og 80-årene. Det er ikke alle som har det, og sånn sett hadde han en gudegave.

Nettopp denne holdningen til musikk er hva Omar Johnsen i Casiokids mener har hatt innflytelse på bandet deres, som selv har holdt barnehageturneer like selvfølgelig som voksenkonserter.

- Det virker som Knutsen & Ludvigsen har vært genuint opptatt av musikk, at det er for alle. Det er ikke noe man kun lager for en spesifikk gruppe; musikk er musikk.

- I bandbussen har ”Eg ve te Bergen” stått på anlegget når vi har hatt litt stor hjemlengsel, og det kom noen nostalgitårer da jeg hørte dem på Øya i 2006. Det er utrolig trist at han forsvant såpass tidlig, jeg hadde håpet det kom mer fra dem.

- En varm og sjenerøs person
Ingrid Olava opptrådde i likhet med Knutsen & Ludvigsen på støttekonserten for Haiti i Operaen i vinter. Før det hadde hun truffet Lorentzen da hun sammen med en rekke norske artister fremførte duoens klassiske plate Juba Juba ved albumets 25-årsjubileum.

- Han var en veldig varm og sjenerøs person. Jeg husker han gikk rundt og klemte på alle og sa takk. Han var så utrolig lykkelig og glad og rørt, de strålte begge to den kvelden. Det synes jeg er veldig godt å tenke på.

Ingrid Olava er spesielt opptatt av hvordan Lorentzen med sin musikk har satt preg på en stor gruppe mennesker.

- Det er veldig spesielt med sånne figurer og musikk som man ikke husker livet sitt uten. Det blir en fellesskapsfølelse når man ser at mange har hatt akkurat de samme opplevelsene. Det er en utrolig sterk ting.

Gatas med hyllestmikstape

Gatas Parlament postet allerede i natt en hyllestmikstape til Lorentzen på sin hjemmeside.

- Vi kødda en stund med at vi var Knutsen & Ludvigsen Teens, akkurat som ABBA har ABBA Teens, sier gruppas DJ Don Martin.

- Vi har laget i hvert fall fem-seks Knutsen og Ludvigsen-coverlåter. Det er det norske bandet vi er mest inspirert av. Vi har lært sinnsykt mye av måten de skreiv låter på, det med å lage et univers og plassere seg inne i historier og figurer på den måten de gjør.

I likhet med flere norske artister har Gatas Parlament spilt sammen Knutsen & Ludvigsen, men én drøm vil nå forbli uoppfylt.

- Det er veldig døvt at det ikke kommer mer fra Knutsen & Ludvigsen. Vi har alltid drømt om å lage en låt sammen dem.

- Har du en favorittlåt som sier noe om Lorentzens betydning?

- Det er vanskelig å peke ut én, men ”Grevling i taket” er et veldig godt eksempel på Knutsen & Ludvigsen. De tok temaer det er uvanlig å lage låter om, og så lagde de dritfete, gjennomtenkte, fengende låter av det, som er fete uansett om du er barn eller ikke.

Ingrid Olava sier det på denne måten:

- Rett og slett utrolig genial popmusikk, kombinert med en evne til å gjengi barns fantasi, og lage et univers som vi glemmer så fort når vi har blitt store.

LUDVIG

Tags: , , , , , ,

Del "Artist-Norge sørger over «Ludvigsen»"

Legg igjen en kommentar