Årets beste: Jørgen Hegstad

Lydverkets redaksjon gir deg sine beste skiver, oversette perler og største nedturer fra året som gikk.

Skrevet av:
Publisert 10:40 20 desember, 2009
Jørgen tar det rolig på landet, i Grizzly Bears ånd.

Jørgen tar det rolig i landlige, trønderske omgivelser, i Grizzly Bears ånd.

Lydverkets redaksjon gir deg sine beste skiver, oversette perler og største nedturer fra året som gikk. I dag: Anmelder Jørgen Hegstad.

Årets 5 beste plater

1: Grizzly Bear – Veckatimest

Ikke en kontroversiell førsteplass, jeg ser den, men du verden. De har gått fra å være noe i overkant utsvevende til å konkretisere seg, noe jeg alltid setter pris på, og via kreative utløp på fjorårets beste album (og sideprosjekt) Department Of Eagles har Grizzly Bear funnet en formtopp som gir gjenklang langt utover den dedikerte Øya-menigheten.

2: The Pains Of Being Pure At Heart – The Pains Of Being Pure At Heart

Bakom det i overkant pinlige bandnavnet finner man årets beste skranglepop, en god del bedre enn Girls-albumet, bare uten den rørende bakgrunnshistorien. Her finner vi også «Your Love Is Fucking Right!», som lett tar prisen for årets blideste incestuøse låt.

3: Fuck Buttons – Tarot Sport

En blanding av Jean-Michel Jarre og maskinstøy. Nydelig!

4: Montée – Isle Of Now

Årets best produserte plate, proppfull av potent popmusikk som nesten, men bare nesten, blir for sofistikert for sitt eget beste.

5: Animal Collective – Merriweather Post Pavilion

Typisk kritikervalg igjen her, men albumet er jo rett og slett fantastisk, selv om jeg som gammel fan tidvis savner noe av kaukingen og upolertheten som man fant på eksempelvis «For Reverend Green».

Årets låt

Shining – «Fisheye»

Shining anno 2009/2010 er langt mer metall enn tidligere, og det kler dem noe vanvittig. «Fisheye» er årets låt i alle kategorier; en femminutters eksplosjon  av taktskifter, industriell growl-vokal, rockdriv og saksofonsoli. Albumet Blackjazz slippes medio januar, og da kan man allerede ha årets album 2010 i hende.

Shining – Fisheye (TV Edit)

Årets overraskelse

Dette har vært et år der det har vært overraskende mange gode utgivelser fra unge debutanter. Fra Kråkesølv til JJ, The XX, Makthaverskan og Smith Westerns; grunnlaget for karrierer som vil glede mange i det nye tiåret ble lagt i år, og jeg gleder meg til å høre mer.

Årets skuffelse

For meg faller valget på The Decemberists-albumet The Hazards Of Love. Colin Meloy går seg vill i sine altfor store konseptuelle tanker, og resultatet er praktisk talt uhørbart.

Årets mest oversette

Norske: Maribel – Aesthetics.

Kanskje ikke oversett, men definitivt for raskt glemt. Ta den frem igjen!

Utenlandske: Local Natives – Gorilla Manor.

Kan ikke skryte nok av denne. Hør den! Ofte!

Årets mest oppskrytte

Her har det egentlig vært en del å ta av i år, spesielt av de amerikanske «indie»-bandene jeg oftest befatter meg med. Blant de som har fått for mye oppmerksomhet for tidlig: Wavves, Girls, Woods, Volcano Choir, Bear In Heaven.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Del "Årets beste: Jørgen Hegstad"
 

3 kommentarer på “Årets beste: Jørgen Hegstad”

  1. Einar sier:

    Ja! Maribel fortjener mer. Ypperlig plate.

  2. Ronny sier:

    Støttar deg veldig kva gjeld årets skuffelse.

  3. [...] åpne armer av en drøss toneangivende musikknettsteder, og endte høyt opp på diverse årslister, også hos Lydverket. Nå tar gjengen med seg den skranglete støypopen til Marinen i [...]

Legg igjen en kommentar