Alternativ til alternativ julemusikk

Her er noen «alternative» julelåter, som kan være et godt alternativ.

Skrevet av:
Publisert 10:03 23 desember, 2009

Belle & Sebastian har laget kanskje verdens fineste julelåt.
Belle & Sebastian har laget kanskje verdens fineste julelåt.

Begynner du bli lei Sufjan Stevens sin juleboks? Har Low sin «Just like christmas» mistet sin effekt? Her er noen andre «alternative» julelåter, som kan være et godt alternativ.

Calexico – «Gift X-change»

Calexico vekker nok mer assosiasjoner til ørken enn et snødekt vinterlandskap. Men det har ikke hindret dem i å ha laget en de fineste moderne julelåtene jeg har hørt:

Calexico – «Gift X-change»

Aimee Mann – «Christmastime»

Aimee Mann er nok kanskje mest kjent for å ha laget musikken til filmen «Magnolia» i 2000, men har hatt en musikalsk karriere siden 80-tallet. For tre år siden kom ho med julealbumet «One more drifter in the snow», som til tross for et ganske dustete cover, inneholder flere fine sanger. Slik som denne:

Aimee Mann – «Christmastime»

Wild Billy Childish and the Musicians of the British Empire – «Christmas 1979″

Ikke akkurat verdens vakreste julelåt, men jula skal jo være en tid da det er hjerterom for alle. Om du velger vekk tradisjonell familiefeiring til fordel for å drikke deg dritings alene foran en pistrete busk pynta med tomme ølbokser, er dette plata for deg:

Wild Billy Childish – «Christmas 1979″

Blitzen Trapper – «Christmas is coming soon»

Ønsker du en mer harmonisk jul, kan denne lettbente låten fra Blitzen Trapper være å foretrekke. Den har til og med klart å snike inn litt bjelleklang mot slutten:

Blitzen Trapper – «Christmas is coming soon»

Okkervil River – «Listening to Otis Redding at home during christmas»

De fleste nye bra julesanger har gjerne en tristhet over seg. Og Okkervil River er intet unntak. En vemodig affære om kjærlighet tapt, og alle julene de ikke kommer til å feire sammen:

Okkervil River – «Listening to Otis Redding at home during Christmas»

Belle & Sebastian – «O come, O come Emmanuel»

Selv om jeg liker Sufjan Stevens sine tolkninger av «O come, O come Emmanuel», når de for min del ikke opp mot denne fantastiske versjonen til Belle & Sebastian. Etter at jeg hørte den for første gang for fem år siden, ble den umiddelbart min nye favoritt julelåt:

Belle & Sebastian – «O come, O come Emmanuel»

Og til slutt;

Peter Auty – «Walking in the Air»

Skrevet for den animerte filmen «The Snowman», fikk den walisiske korgutten Aled Jones en stor hit i England med denne i 1985, tre år etter at filmen kom ut. Det fikk mange til å tro at Jones også sang originalen, noe som ikke var riktig. For bak den stod 12 år gamle Peter Auty, som ikke en gang kom med på rulleteksten, før «The Snowman» ble relansert i 2002.  Så, kanskje er den ikke en «alternativ» julelåt. Men den er for fin til at jeg klarer å la være å ha den med:

[youtube aR1Ln-ctn5E]

 


Tags: , , , , , , , ,

Del "Alternativ til alternativ julemusikk"
 

1 kommentar på “Alternativ til alternativ julemusikk”

  1. Kåre G sier:

    Og ikke glem den ultimate alternative familie-jul-låta 3 generations (in the kitchen all at once) http://bit.ly/8IgRF9

Legg igjen en kommentar