Felix og Mitch – bad boys

mitch3_hg.jpg

Den tropiske orkanen Felix har truffet Nicaragua og Honduras, og mange hundre menneskeliv kan gå tapt. De samme områdene ble rammet av orkanen Mitch i 1998, den mest dødelige orkanen i Atlanterhavet siden 1780.

Av Erik Kolstad

En tropisk orkan er annerledes enn alt vi kan tenke oss så langt nord som i Norge. Felix var en kategori 5-orkan idet den traff land 4. september i år.

Dette er det høyeste trinnet på stigen for orkaner, og det betyr at vindstyrken var på ufattelige 260 km/t. Til sammenligning er Nyttårsorkanen på Nordvestlandet 1. januar 1992 den kraftigste stormen som er målt i Norge med sine 170 km/t.

Orkanens potensial for ødeleggelse er overlegent våre lavtrykk i omfang så vel som styrke; bildet over er av Mitch, som før den gikk i land dekket hele området mellom Kuba og Mellom-Amerika.

Nedbørsmengdene er også nok til å skremme selv en bergenser.

Uoffisielle tall fra Honduras og Nicaragua tyder på at det noen steder falt nesten to meter i løpet av orkanens passasje ? det er nesten like mye som normalnedbøren i løpet av et helt år i Bergen.

Mitch ble som så mange atlantiske orkaner født på vestkysten av Afrika som en bølgebevegelse fra det Afrikanske kontinentet. Rundt ekvator er det nemlig østlige vinder som dominerer, vestavindene vi er vant med er forbeholdt områdene lenger nord (og sør). Bølgene dannes idet vindene beveger seg over forstyrrelser i terrenget, akkurat på samme måte som bølger man kan se i vann som renner i en elv eller til og med ned en gate når det regner.

Luftbølger er imidlertid bare synlige i form av de stripete skyene som ofte forekommer på baksiden av fjell.

Det gikk to uker fra bølgens spede fødsel til den tropiske orkanen Mitch ble dannet.

26. oktober 1998 nådde den sitt klimaks som en kategori 5-orkan med en vindhastighet på 290 km/t i Det karibiske hav.

Utviklingen var svært rask, og lufttrykket i sentrum av uværet falt med over 50 mb i løpet av ett døgn. Dette tilsvarer 5 % av hele det atmosfæriske trykket! På det dypeste var trykket nede i 905 mb, ganske mye mindre enn et laveste trykket som er målt i Norge (936 mb i Bergen i 1907).

En orkan er nemlig et lavtrykk, bare av en annen art enn det vi er vant med i Norge.

Våre lavtrykk og stormer henter energien sin fra temperaturforskjellene mellom nord og sør, mens orkaner suger ut energi fra det varme havet.

Normalt kreves det en havtemperatur på 26 grader eller mer, og dette er én av hovedgrunnene til at tropiske orkaner ikke utgjør noen fare for våre nærområder. (Den andre er at jordrotasjonens innflytelse er for sterk så langt fra ekvator som vi befinner oss.)

Det store problemet med Mitch var imidlertid hverken styrken eller omfanget. Den hadde så god tid! Det var fordi den beveget seg så sakte etter den traff land at den rakk å dumpe de eventyrlige nedbørsmengdene.

Det hjalp heller ikke at de områdene den traff har høye fjell som førte til en ytterligere intensivering av nedbøren.

Flom og skred tok da livet av 3 800 og 7 000 mennesker i Nicaragua og Honduras og mørketallene kan være store.

Tilbake til nåtiden. F er den sjette bokstaven i alfabetet, og dette betyr at Felix er den sjette tropiske stormen i Atlanterhavet så langt i år.

Med én gang et lavtrykk får en vindstyrke på rundt 60 km/t og i tillegg har noen andre spesielle egenskaper, blir den en tropisk storm og får et navn i henhold til en forhåndsdefinert liste. I år har vi hatt Andrea, Barry, Chantal, Dean, Erin, og neste dame ut er Gabrielle.

Mens rekordåret 2005 var forbeholdt kvinnene Katrina, Rita og Wilma, står 2007 i mannens tegn. Både Dean og Felix var kategori 5-orkaner da de traff land, og det er første gang dette har skjedd i Atlanteren siden man begynte å holde oversikt over sånt.

Årets sesong var på forhånd spådd å være mer enn gjennomsnittlig aktiv, blant annet på grunn av de høye havtemperaturene. Denne spådommen holder man med god grunn fast ved nå.

Selv om sommeren er på hell i Norge (om den kan sies noensinne å ha kommet i gang), er det ikke over for orkanenes del. Den kraftigste orkanen som er registrert i Atlanterhavet var Wilma i 2005, og hun kom ikke før i midten av oktober.

Så vær glad for det været du har.

Dette innlegget ble publisert i Eriks innlegg. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *