Klubbdrakter og historie

Molde Fotballklubb feirar 100 år om kort tid, og i høve dagen skal dei spele i RETRO-drakter i seriekampen mot Sogndal på heimebane. Kjøp og sal av så kalla «replica»-drakter er storbutikk i mange land, også til ein viss grad her heime. Kritikarane meiner at enkelte  lag, ikkje minst i England, skifter drakter oftare enn folk flest skiftar skjorte. Og den einaste grunnen: Å få meir pengar i kassa.

Alle klubbar har ei heimedrakt og ei så kalla bortedrakt. Dei siste åra har fleire klubbar også fått tredjedrakter og andre drakter til spesielle kampar, jubileum og arrangement.

Norske fotballdrakter er etter mi meining mykje styggare enn mange utanlandske. Årsaka til at eg meiner det er at draktene her heime er overlessa med reklame  både foran og bak. Det beste unnataket er Vålerenga si. Den er meir stilrein enn dei fleste andre norske drakter.

Den norske landslagsdrakta er kjær for mange. Då fotballforbundet ville erstatte «flagget på brystet» med ein nyutvikla crest eller logo vart det ramaskrik. Landets største avis køyrde kampanje og dåverande landslagssjef Åge Hareide protesterte heftig mot dei nye draktene. Dermed måtte NFF krype til korset og selje alle dei opptrykte replica-draktene på billegsal.

I England går dei fleste tilhengarane med klubbdrakta til sitt favorittlag på kampane, og gjerne elles også. Ei undersøking ein gong viste at Newcastle hadde dei mest trufaste tilhengarane, der 70 prosent av heimesupporterane brukte klubbdrakta på kamp. Tradisjonen er ikkje like sterk her heime, men har tatt seg mykje opp dei siste åra.

Mange samlar på drakter, ikkje berre av favorittklubben sin. Underteikna har om lag 200 drakter i skuffer og skap heime. 60 av desse er Leeds United-drakter.

Lykke til med jubileet og med RETRO-drakta, Molde FK.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

En kommentar til Klubbdrakter og historie

  1. Thor sier:

    M.O.T!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *