Panoramabilde fra Peace And Love-festivalen i Sverige. Foto: Ryan Garrisson, Peace And Love.

Panoramabilde fra Peace And Love-festivalen i Sverige. Foto: Ryan Garrisson, Peace And Love.

Svensk festival anmeldt

Sveriges største festival anmeldt for brudd på arbeidsmiljøloven.

Skrevet av:
Publisert 13:00 4 juli, 2012

I helga gikk Sveriges største festival, Peace and Love av stabelen i Borlänge. Festivalen promoterer seg selv som opptatt av forskjellighet, forståelse og solidaritet. I følge svensk lov hadde de i år imidlertid ikke nødvendigvis nok forståelse for sine egne frivillige.

Ikke bare fred og kjærlighet? To turtelduer koser seg på Peade And Love. Foto: Lina Axelsson Berg, Peade And Love.

Ikke bare fred og kjærlighet? To turtelduer koser seg på Peace And Love. Foto: Lina Axelsson Berg, Peade And Love.

Ifølge Sveriges Radio har festivalen nemlig latt personer under 18 år jobbe over 8 timer i strekk, noe som er brudd på den svenske arbeidsmijøloven. Ifølge loven kan personer under 18 år kun jobbe 8 timer, akkurat som her i Norge.

- Man må følge arbeidsmiljøloven i forhold til sikkerhetsbestemmelsene som er der og da kan man jobbe maks 13 timer om dagen, hvis man er over 18. Er man under 18 man stoppe etter åtte timer og kan selvsagt ikke servere alkohol, forteller Edvin Søvik i LOs sommerpatrulje.

I reportasjen til SR går det fram at folk under 18 år har jobbet vakter som har vart så lenge som over 12 timer, noe det svenske Arbetsmiljöverket ser alvorlig på.

- Akkurat når det gjelder mindreårige ser vi alvorlig på at deres arbeidsforhold ikke er i orden, sier Anita Nordström til SR.

Flere personer har stått fram overfor SR og fortalt om dårlige arbeidsforhold, men har vært usikre på hva som hadde skjedd om de hadde protestert.

Dan Sonesson er presseansvarlig for festivalen og sier alt er som det pleier å være og at de som er under 18 år og har jobbet over åtte timer sjøl har bedt om det. Beskyldningene mot Peace And Love handler imidlertid ikke bare om arbeidstid; en av de frivillige har tidligere fortalt en lokalavis at de ble tvunget til å skrive under en kontrakt på at det ikke var tillatt å bli syk så lenge festivalen varte.

Pressesjefen sier han tror dette i så fall er et enkeltstående tilfelle.

LOs sommerpatrulje har tidligere sjekket forholdene på norske festivaler og hevder de ikke har funnet noen kritikkverdige forhold.

- Vi har tidligere sjekka og det er stort sett greie forhold på norske festivaler, sier Edvin Søvik.

Tags: , , , ,

Del "Svensk festival anmeldt"

Legg igjen en kommentar