En planet passerer foran solen sin. Slikt kan det bli musikk av. Illustrasjon: NASA.

En planet passerer foran solen sin. Slikt kan det bli musikk av. Illustrasjon: NASA.

Lager stjernereggae

Det er virkelige stjerner som står bak når forskere ved Georgia Tech lager «himmelske melodier».

Skrevet av:
Publisert 11:15 20 juni, 2012

Ved Georgia Institute of Technology lager forskere musikk av numeriske data fra observasjonen av to av stjernene i vår egen galakse. Stjernene, som er blitt observert gjennom NASAs Keplerteleskop, skaper melodier som blir en del av musikk fra reggaerock-bandet Echo Movement, melder Huffington Post.

Hovedoppgaven til NASAs Kepler-teleskop er å overvåke stjerner og å finne ut hvor mange av dem som har potensial for liv. Det følger hele tiden med omkring 150.000 stjerner, måler lysstyrken deres over tid og legger merke til spesielle fall i lysstyrken som skyldes fremmede planeter som passerer foran stjernene. Siden oppstarten i 2009 har teleskopet funnet mer enn 2300 kandidater til planeter med potensial for liv.

Forskerne ved Georgia Tech har en egen «Sonification Lab». Her mottar de blant annet stadig henvendelser om å konvertere vitenskapelige data til lyd.

Echo Movement. Foto: Rob Best / Wikimedia Commons.

Echo Movement. Foto: Rob Best / Wikimedia Commons.

- Vi mottar stadig hendvendelser om å lage lyd av data, men denne var virkelig spesiell, sier Bruce Walker, en av lederne for prosjektet.

Bruce Walker ved Georgia Institute of Technology syntes det var spennende å få lage melodier av stjerneobservasjoner. Foto: Georgia Tech.

Bruce Walker ved Georgia Institute of Technology syntes det var spennende å få lage melodier av stjerneobservasjoner. Foto: Georgia Tech.

- Det er ikke ofte vi får muligheten til å hjelpe en ekte stjerne med å komponere musikk!

Først fulgte de med på ei stjerne med det noe kjedelige navnet Kepler 4665989, og så på mønsteret som blei danna for hver gang den passerte moderstjerna.

- De numeriske verdiene vi fikk fra dette blei lasta inn i programvaren Sonification Sandbox for å lage sekvenser av oppstykka musikalske biter, forteller Riley Winton, en av studentene som er med på prosjektet.

- Dermed kom vi på rett spor.

I tillegg brukte de data fra en annen planet – Kepler 10291683, for å få lagt til en slags vibrasjonseffekt. Dette gjorde de for å få en mer naturlig lyd, som skulle virke mindre dataskapt.

Resultatet blei en seks sekunders melodisnutt. Dette skal bli en del av låta med Echo Movement som har fått navnet “Love and the Human Outreach”, som kommer i september.

Hør snutten her:
«Stjernemelodi» laget av forskere ved Virginia Tech.

Her er en bit av låta “Love and the Human Outreach”:
Introen til Echo Movements «Love and the Human Outreach”.

Tags: , , , , , , ,

Del "Lager stjernereggae"

Legg igjen en kommentar