Torsdag blei Yuko Oshima valgt til ny frontfigur for verdens største jentegruppe, AKB48. Foto: NTB Scanpix / Yuriko Nakao, Reuters.

Torsdag blei Yuko Oshima valgt til ny frontfigur for verdens største jentegruppe, AKB48. Foto: NTB Scanpix / Yuriko Nakao, Reuters.

Japansk gigantomani

Verdens største jentegruppe valgte ny leder gjennom tårefylt konkurranse på tv.

Skrevet av:
Publisert 13:53 8 juni, 2012
Yuko Oshima tok til tårene da det viste seg at hun var blitt ny frontfigur for AKB48. Foto: NTB Scanpix / Yuriko Nakao, Reuters.

Yuko Oshima tok til tårene da det viste seg at hun var blitt ny frontfigur for AKB48. Foto: NTB Scanpix / Yuriko Nakao, Reuters.

Japan har et musikalsk fenomen veldig mange nordmenn antagelig ikke kjenner til. Et fenomen vi ikke har sett maken til her til lands.

AKB48 fanget min oppmerksomhet da nyhetsbyrået Reuters meldte at de under sitt årlige «valg» denne uka hadde kronet sin nye leder, i en tre timer lang tårefylt seremoni, sendt direkte på japansk tv. Noe som er spesielt i seg sjøl, der 23 år gamle Yuko Oshima ble valgt til å være den nye frontfiguren for gruppa. Men det som virkelig gjorde at jeg sperret øynene opp var at de består av … 237 MEDLEMMER?!

Nysgjerrigheten blei ikke mindre da jeg gjorde litt mer research og fant ut at dette er et fenomen som har holdt på i flere år og at de av Guinness Rekordbok regnes som verdens største jentegruppe.

Siden 2005 har de gitt ut to studioalbum og en rekke singler. Deres tolv siste singelutgivelser har alle sammen gått til topps på den japanske singlelista.

Yuko Oshima forteller i en takketale hvor glad hun er for å ha blitt valgt til leder for AKB48:

Det er imidlertid mer enn antallet medlemmer som skiller AKB48 fra tradisjonelle popgrupper slik vi kjenner dem. Vi er vant til at band drar på turné og spiller et antall konserter og kanskje dropper innom noen festivaler, før de tar pause fram til neste albuminnspilling. For dette «bandet», eller kanskje vi skal kalle dem et ensemble, er det imidlertid annerledes.

Ideen bak AKB48, som blei skapt av produsenten Yasushi Akimoto, er å lage en gruppe idoler du kan treffe nesten hver eneste dag. De er delt opp i fire grupper; Team A, Team K og Team B med 18 medlemmer i hver gruppe, pluss 23 medlemmer i en gruppe under opplæring, totalt 77. Men det stopper ikke der. Medlemmene av disse gruppene plukkes hvert år ut av en større «pool», bestående av 237 medlemmer. Hvem som kommer med hvor avhenger av deres popularitet når de stemmes fram av fansen.

Medlemmer av AKB48 sitter på rekke og rad under den årlige utvelgelsesseremonien. Foto: NTB Scanpix / Yuriko Nakao, Reuters.

Medlemmer av AKB48 sitter på rekke og rad under den årlige utvelgelsesseremonien. Foto: NTB Scanpix / Yuriko Nakao, Reuters.

Til årets seremoni måtte fansen kjøpe gruppas siste single – «Manatsu no Sounds Good» for å få tilgang til stemmeseddelen. Enkelte virkelig store fans kjøper hundrevis av eksemplarer for å kunne stemme fram sin favoritt. Tittelen på låta er en slags blanding av japansk og engelsk og betyr noe sånt som «Høres bra ut midt på sommeren». Låta solgte over en million eksemplarer allerede første dag i salg.

Om du ønsker det kan du spise lunchen din på en egen AKB48-cafe i Tokyo. Foto: NTB Scanpix / Kim Kyung-Hoon, Reuters.

Om du ønsker det kan du spise lunchen din på en egen AKB48-cafe i Tokyo. Foto: NTB Scanpix / Kim Kyung-Hoon, Reuters.

Gruppa er kalt opp etter Akihabara, som er det området i Tokyo der du finner ensemblets egen hovedbase. Alle medlemmene er i tenårene eller tidlig i 20-årene og eldre medlemmer «uteksamineres», mens det stadig kommer nye til gjennom jevnlige auditions. Gruppa spiller konserter nesten hver eneste dag, men etterspørselen etter billetter er så enorm at de blir distribuert via et eget lotteri.

Den japanske gigantomanien er også i ferd med å spre seg til andre land. Det finnes i dag flere liknende grupper, skapt av produsent Yasushi Akimoto, i andre japanske byer. Men i tillegg har han etablert konseptet i flere andre land. I dag finnes for eksempel JKT48 i Jakarta TPE48 i Taipei og SNH48 i Shanghai.

Musikken til den japanske jentegruppa vil nok av mange karakteriseres som karakterløs tyggegummipop, men kan ikke undervurderes som fenomen etter å ha solgt over 11 millioner plater, bare i hjemlandet.

Se videoen til AKB-låta ”Give Me Five!”:

Tags: , , , ,

Del "Japansk gigantomani"
 

5 kommentarer på “Japansk gigantomani”

  1. Som oppfølgning: Hva som skjedde med alle CD-ene som ble kjøpt for stemmesedlene (ganske NSFW): http://www.sankakucomplex.com/2012/06/07/akb48-simply-garbage/

  2. Anonym sier:

    Du bare må elske japsene. 

  3. terje sande sier:

    svar til niccolado.
    spisielt uten å bruke rasediskrimerende beteinelser,er du ikke komet lenger en til holywods
    gamle krigsfilmer.?

  4. Anonym sier:

    https://loljapan.wordpress.com/2011/10/24/what-happened-to-the-music-industry-japan/

    Interessant om emnet. Får det til å virke som AKB48 og andre idolgrupper kveler det som er av musikk i Japan.

  5. terje sande sier:

    svar til krisena.
     trøst deg med at det er ingen fare for at annen musik som enka ,og okså andre grupper
    blir overkjørt av akb.48 i japan i det minste.

Legg igjen en kommentar