Pelle Lidell, artistansvarlig og repertoarsjef for Universal Records i Sverige og juryleder for årets svenske Idol på TV4, skryter av låtskrivertalentene i Norge. Foto: Jørn Gjersøe, NRK P3.

Pelle Lidell, artistansvarlig og repertoarsjef for Universal Records i Sverige og juryleder for årets svenske Idol på TV4, skryter av låtskrivertalentene i Norge. Foto: Jørn Gjersøe, NRK P3.

- Europeisk toppklasse

Arven etter Stargate er i trygge hender når Trondheim Calling arrangerer sitt Song:Expo. – Det er topp europisk nivå, sier svensk låtskriverguru og Idol-dommer.

Skrevet av:
Publisert 16:34 28 juni, 2012

I Trondheim er håpefulle låtskrivere i full gang med årets utgave av Trondheim Callings låtskrivercamp – Song Expo. Sangskrivere fra hele verden, med millionselgende superhits på CVen, parres med norske låtsmeder for å skrive nye landeplager.

Pelle Lidell er artistansvarlig og repertoarsjef for Universal Records i Sverige og juryleder for årets Idol-utgave hos broderfolket, på svensk TV4. Med sitt enorme nettverk av kontakter i platebransjen over hele verden vet han akkurat hvilke tråder som må trekkes i for at en låt skal nå sitt publikum. Gjennom sin virksomhet har han stått bak låter som til sammen har solgt over 140 millioner kopier.

Produsentene Tor Erik Hermansen og Mikkel Storler i Stargate. Foto: Scanpix/Fred Prouser, Reuters.

Produsentene Tor Erik Hermansen og Mikkel Storler i Stargate har satt Trondheim på låtskriverkartet. Foto: NTB Scanpix / Fred Prouser, Reuters.

De siste fire årene har han vært fast inventar på låtskrivercampen og er full av lovord om hvordan den drives og hvordan det står til med norske låtskrivertalenter.

- Song Expo og Trondheim Calling er absolutt toppklasse i Europa. Uten tvil, kommer det kontant og uten tvil fra Pelle Lidell.

Han forteller om alle låtskriverne og musikerne som var på låtskrivercampen i fjor, som var kjempeimponert over hvor god organisasjonen var, hvor bra lokalene var å jobbe i og oppmøte fra alle lokale krefter.

- De har lykkes med å samle gode låtskrivere med bredde. Men først og fremst handler det om arrangement, at alt fungerer.

Pelle Lidell, artistansvarlig og repertoarsjef for Universal Records i Sverige og juryleder for årets svenske Idol på TV4, skryter av låtskrivertalentene i Norge. Foto: Jørn Gjersøe, NRK P3.

På Pelle Lidell virker det som arven etter Stargate er i trygge hender hos nye, norske låtskrivertalenter. Foto: Jørn Gjersøe, NRK P3.

- Om du har besøkende låtskrivere fra andre siden av verden møtes de av trivelige og glade mennesker som er opptatt av å yte en god service, og den slags smitter.

- Du som har kjent så mange folk som driver med musikk, og som har hatt suksess – hva kjennetegner disse menneskene?

- De har en enorm drive. De kan ha ulike nivåer av talent, men én ting har de til felles – det at de virkelig vil, vil, vil. Og de jobber for det. De snakker ikke bare, men gjør det. Og det er slike folk jeg liker.

Det finnes en rekke forskjellige metoder for å skrive en låt, men Lidell mener det ikke er noen fasit for hva som gjør at man lykkes.

- Noen vil skrive på gitar, eller på piano, noen vil ha en trommebeat. Hvordan man gjør det spiller egentlig ingen rolle. Hvis vi sammenlikner med fotball – er det best å skyte med venstre eller høyre bein? Går ballen i mål er det bra. Alle låtskrivere jeg kjenner har ulike metoder. Det jeg elsker med denne kunstformen er hvordan de fanger en energi i rommet, inn i hodet, ut gjennom hodet igjen eller hendene eller stemmen, slik at det blir toner som de deler med andre. Jeg liker den prosessen og det er en ære å få være med i den prosessen.

Norsk musikk har i mange forskjellige sammenhenger blitt karakterisert for en egen særegen sound, noe Lidell også understreker.

- Det finnes et slags vemod i akkorder og melodier. Noe vakkert, som føles skandinavisk og som tiltaler meg, forklarer Lidell som understreker at dette er ut fra en kraftig generalisering.

- Norske låtskrivere har en forkjærlighet for bra melodier, og det er noe som fungerer veldig godt ute i verden.

Når Lidell blir bedt om å fortelle om sine norske favoritter innen låtskriving blir han redd for å nevne for mange, men ønsker heller å ikke trekke fram noen spesielle. Likevel ramser han opp navn fra Stargate og David Eriksen, til Three Elements, Dsign Music, Martin Mulholland, Ane Brun og Turboneger som punkrockeren i Pelle Lidell elsker.

Han er ikke i tvil om at det er et like stort tilfang av talent på låtskriversiden i Norge som i Sverige. Hans jobb er å finne talentene, de beste låtene og å videreformidle de slik at de blir spilt inn – enten av artisten sjøl eller av noen andre som trenger akkurat en slik låt.

Til årets låtskriversamling i Trondheim har noen talenter blitt plukket ut til å være med på den internasjonale delen, der de også får treffe store talenter og profesjonelle låtskrivere fra andre land. Grunnen til at de er plukket ut er ganske enkel:

- De har skrevet en låt som låter internasjonalt, som låter proft. Da fortjener de å få jobbe med de proffe låtskriverne som kommer hit fra alle deler av Europa og til og med fra Asia, mener Lidell.

Tags: , , , , , , ,

Del "- Europeisk toppklasse"
 

2 kommentarer på “- Europeisk toppklasse”

  1. Demos Demoso sier:

    Synd de alle lar seg prostituere til å skrive låter for syntetiske plastikkdamer fra USA istedenfor for norske og europeiske artister.

  2. [...] fra urban music, men med popelementene som vi nordmenn og svensker er jævlig bra på.Les også: – Europeisk toppklasseUnder avslutningsfesten er Lidell blant de som følger aller mest nøye med under avspilling av [...]

Legg igjen en kommentar