Neste stopp Sør-Georgia

Thatcher peninsula, foto:Finnes det mange gode grunner til ikke å bli klimaforsker? Utvilsomt. Men å dra jorda rundt for å forske på isbreer på ei lita avsidesliggende øy er definitivt ikke en av dem.


For øyeblikket er bølgehøyden 5-6 m og det blåser friskt på dekket til GO Sars, men ombord er det bare smil å se. Vi er en dag unna Falklandsøyene hvor vi skal tanke vann og drivstoff, før vi legger kurs for Sør-Georgia. Ei øy den norske geologen Olaf Holtedahl besøkte med den norske antarktiske eksedisjon på slutten av 1920-tallet. Tida er moden for et nytt besøk.

Ombord på skipet er alt utstyret vi trenger for å bore innsjøer, fjorder og stein omhyggelig pakket ned i aluminiumskasser. Flåten er spent fast. Seks meter lange PVC-rør stablet opp ved dens side. King Edward Point, en britisk forskningsstasjon som ligger i Cumberland Bay (nede til venstre i bildet), blir basen vår i fire uker, men det er fremdeles et godt stykke unna.

Her smaker ennå utsikten av salt. Små geysirer av vann bryter horisonten med jevne mellomrom – det er finnhvalene som puster ut mellom dykkene. Sel jager rastløst gjennom bølgene, albatrossene like over. En og annen månefisk driver fraværende forbi skroget vel uvitende om at det er nok et internasjonalt polarår (det forrige var i 1957).

Når vi kommer fram til Sør-Georgia blir det hardt arbeid i fire uker. Ambisjonen våre er å bore så mange innsjøer og fjorder og steiner som mulig, hente inn så mye data som mulig. Dette vil være avgjørende for hvorvidt vi kan klare å rekonstruere hvordan isbreene her nede har variert bakover i tid. Klarer vi det kan det kast nytt lys over hvordan klima endrer seg i den sørlige hemisfære til forskjell fra hjemme i Skandinavia, men også bidra til å vise hvordan endringer i den sørlige hemisfære påvirker det globale klimaet.

For å klare det trenger vi ikke bare førsteklasses data fra land, men tilsvarende fra havet og fra modellkjøringer. Hvilket er akkurat det vi skal prøve på i dette prosjektet. Det lyder navnet PALEODRAKE. Hvis du vil vite hva det står for går du ganske enkelt hit: http://www.polararet.no/seksjoner/prosjekter

Vil du følge toktet går du hit: http://www.imr.no/antarktis/home

Hvis du vil ned å gjøre jobben selv er du bare en utdanning unna.

Dette innlegget ble publisert i Øyvinds innlegg. Bokmerk permalenken.

3 kommentarer til Neste stopp Sør-Georgia

  1. Lars Risan sier:

    Hei!

    Så det finnes gode grunner til å bli klimaforsker, og det å dra jorda rundt for å forske på isbreer på ei lita avsidesliggende øy er definitivt en av dem. Det er jeg helt enig i.

    Men G.O. Sars bruker sikkert mye tung dieselolje, og mange av mannskapet har sikkert flydd til en havn for å gå ombord. Kan klimaforskerene fortsette å fly? De må vel det, kan man si, for de har jo en god sak å fly for.

    Men vi andre da, må vi kanskje fly mindre vi da? Kanskje vi må få kvoter, og kanskje klimaforskere og andre må få statlig tildelte spesialkvoter, kanskje gjennom forskningsrådet, omtrent som reisestipender. Jetfly for klimaforskerne, helikopter til statministeren, så han kan ta isbreene i Himalaya i personlig øyesyn. Resten for ta toget, som Dammann-familien, dit togene går. Ikke til sydpolen.

    Jeg hørte nettopp om en Palestiner bosatt i Norge som nettopp fløy til Egypt for å hente ut familien sin, som da hadde vært innesperret på Gaza-stripen i 8 måneder.

    Det finnes mange gode grunner til å fly her i verden. Jetflyene lager én verden. Vi trenger dem, alle sammen, ikke bare klimaforskerne. Vi må kanskje fly mindre, men jeg synes vi skal forte oss å bli kvitt bensinbilene, slik at vi kan bruke våre CO2 kvoter på å forsette å fly. Til Sør Afrika, om det så trengs.

    Lykke til med isprøvene!

  2. Simen Eide sier:

    Denne bloggen er veldig interessant. Mye bedre enn å lese dagspressen for så å høre femtehånds informasjon om hvor ille global oppvarming er. Det bare fremmer en skepsis inne i meg, mens jeg føler at jeg kan stole litt mer på det når forskere i større grad kommer ut for å fortelle om arbeidet.

    Dessuten høres jo ekspedisjonene deres utrolig spennende ut! Stå på, jeg vil fortsette å lese 🙂

  3. Hei og takk for sist på klimamøte i Bergen. Jeg har mye å lese på, som skal ta igjen lesing på denne bloggen, ser jeg 🙂 Har linket til dere fra mi egen nettside med kaldt fokus som dessverre har ligget død i en periode mens jeg blogget for NRK i Framstredet.

    Lovet deg en link til Meltwater Newsfeed, den finner du her:
    http://meltwaternews.com/magenta/xml/html/53/rss/42208.rss2.XML

    Beste hilsner fra Sylvi L i Tromsø

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *