(Foto: Erik Kolstad)
Dette er er et bilde jeg tok av en kraftig tordenstorm i Frankrike i sommer, men det har utvilsomt vært en vill sommer mange steder i Norge også. Tornado på Biri, steinras ved Voss, hagl så store som golfballer i Våga og sol i Bergen! Les mer ved å klikke på bildet.
Send gjerne bilder av deres eget uvær til denne adressen. Jeg legger ut de flotteste. Det hadde vært spesielt interessant å se noe av det som skjedde på Østlandet i sommmer. met.no har lagt ut noen bilder fra publikum, og det er tydelig at mange har sett mammatus-skyer i sommer:
(Foto gregw på flickr.com)
Slike skyer forekommer helst i forbindelse med tordenstormer. De henger i «taket» på skyene, og består av luft med mye nedbør. De er så tunge at de blir hengende ned fra skyene som sekker, men akkurat ikke tunge nok til å bli tatt av tyngdekraften. Etter hvert vil dråpene og isen fordampe, men jo større de er, jo lenger tid tar det. Noen ganger kan derfor slike skyer bli hengende over landskapet i lang tid etter at selve stormen har gitt seg.
I sør har det vært varmt i sommer, men har det vært ekstremt? Jeg tok en kjapp titt på gjennomsnittlig makstemperatur (så varmt det i gjennomsnitt ble hver dag) for de siste 50 somrene for noen steder i Norge, og det er nedslående lesning for de som trodde denne sommeren stakk seg ut:
Juli var den eneste måneden som kom med på topp fem i Oslo med 25,8 grader. Dette er andreplass etter juli 1994 med 27.
Kjevik snek seg også inn med årets julimåned. Andreplass med 23,9 grader. Også her vant 1994, denne gang med 24,1.
Bergen-Florida gjør det litt skarpere. Her er juli på fjerdeplass med 21,6 (varmest var juli 2003 med 22,7; dette var for øvrig den varmeste sommeren i Europa under ett på minst 500 år). August er også på fjerdeplass (selv om den ikke er over ennå): 22,3 grader med 2002 på topp med 23,8.
Trondheim-Voll vinner konkurransen. Juli er på tredjeplass med 20,8 grader (22,7 i 2003), og august på andreplass med 22,6 bak 2002 med 22,8 grader.
Tromsø er blank. Der er den varmeste sommermåneden de siste 50 årene juli 2004 med 19,5 grader.
Ingen av disse stasjonene registrerte tropenetter (når temperaturen ikke kommer under 20 grader) denne sommeren. Alt i alt må årets sommer likevel kunne sies å ha vært varm, men ikke ekstrem i ordets rette forstand. Hvis noen vil gå lengre bak i tid eller sjekke andre steder, er det lett å registrere seg på eklima-databasen.
Mer om årets sommer, og ikke minst utsiktene for fremtiden, kommer en annen dag. Kan vi vente oss mer tordenvær i årene som kommer? Hvis noen er interessert i værutsiktene i Bergen eller Oslo de nærmeste dagene, kan det være verdt å se på denne siden jeg har laget.
Her er dagens spørsmål: I går kveld la det seg dogg utenpå et av mine åpne vinduer like etter solen gikk ned. Hvorfor skjer dette stort sett bare om kvelden og natten? Hvis dere lurer på noe annet i forbindelse med vær eller uvær, er det bare å spørre!
Til slutt et imponerende bilde som er tatt av Reinhard Pantke i Norge i fjor høst:
Antagelig har han vært på fjellet et sted. Vi ser i hvert fall en truende tordensky komme mot ham. Den nederste og mest dramatiske delen er en såkalt «roll cloud», og den definerer skillet mellom synkende luft inni skyen og fuktig, stigende luft som kommer utenfra. Denne luften blir synlig så snart fuktigheten i luften kondenserer til vanndråper. Akkurat i dette området kan det blåse kraftig, så det kalles gjerne en «gust front». Vi har ikke så gode ord på norsk…
Interssant. Flotte bilder. Jeg ville ikke kalle golfballer for golfkuler.
Spennende! post mer!
Golfkuler, ja. Tja, jeg synes det var et bra ord, jeg 😀
På Våga – hvor er det? Så vidt jeg husker var det i Vågå at det ekstreme haglværet var i sommer
heoi 😮 dettte vær litt rart må jeg si så stor som golfkuler