Valgets kvaler: Privat vs offentlig skole

Illustrasjonsfoto Foto av: Håkon SjøvoldSidens tidenes morgen har utdanningen av den neste generasjonen vært essensiell for menneskehetens fremtid.  Hvilke institusjoner er best egnet for å sikre vår fremtid? Venstresidens offentlige skoler, som med tanke på likhet og fellesskapet produserer A4-mennesker. Eller høyresidens privatskoler som former morgendagens egoister og golfspillere? 

Sosse-skolen

I dag har vi skoler som Steinerskolen, hvor ungdom lærer seg å regne ved og tegne rosa hjerter på veggene. Vi har privatskoler for religiøse fanatikere. Og skoler for rike foreldre som ikke vil at barna sine skal menge seg med ”folket”. Er det slik at Skagerak International School, en privatskole, er en skole for sosser og overklassebarn?

 Rektor Lars Martin Ask (foto fra skolens hjemmesider)Dette tilbakeviser rektor ved Skagerak Lars Martin Ask.

-Skagerak er en skole for alle.

Har du ikke råd til å betale 18 255 kr for førsteåret, 45 000 kr for andre året, og 45 000 kr tredje året kan du søke om stipend. Men får du ikke stipend, og familien din ikke har 108 255 kr liggende å slenge, så synd for deg.

IB-linje

IB står for International Baccalaureate Diploma Programme. Det aller meste av undervisninga foregår på engelsk. Linja gir deg muligheten til å søke deg inn på universiteter i utlandet. IB-linjen er en linje for ambisiøs ungdom. Og den er en av linjene du kan ta på Skagerak, for en dyr penge som tidligere nevnt.

Men det finnes også et offentlig tilbud, og ved Sandefjord videregående skole er det gratis å ta IB-linjen. Men er det slik at det offentlige tilbudet er dårligere enn det private?

Rektor ved Sandefjord videregående Erik Tidemann Jørgensen, sier IB-linjen er sterkt regulert, og skal holde en internasjonal standard. Derfor skal det ikke være stor forskjell på linjene.

– Men om det eventuelt kan vare en høyere kvalitet ved privatskolene er jeg usikker på, sier Tidemann Jørgensen.

Når det samme spørsmålet ble stilt til Rektor Ask ved Skagerak ble svaret følgende.

– Ingen kommentar.

En skole for alle

Til tross for det elitistiske bildet den dominerende sosialistiske stat har tegnet av norske privatskoler, så er det høyere kvalitet og høyere karaktersnitt på disse skolene. Hvorfor er den offentlige skolen så mye dårligere enn de private?

Rektor ved Sandefjord Videregående, Erik Tidemann Jørgensen forklarer.

– Det er mange av de beste elevene som går på private skoler. Dette fører til at snittet deres blir høyere. Den offentlige skolen er en skole for alle, og ikke bare for de som er gode. Dette fører også til at snittet blir noe lavere ved den offentlige skolen.

Ikke frafall

Ask mener Skagerak er en skole som hjelper til med å fremme elevenes egenskaper, og gir dem muligheten til å utvikle seg.

– Vi ved Skagerak er flinke til å følge opp elevene våre. Vi har lærere som er engasjert, og vi har en rekke aktiviteter som gjør at elevene får mulighet til å utvikle seg. Vi har også veldig god trivsel ved skolen vår.  Vi har ikke frafall, og ingen elever er noen gang blitt kastet ut.

Friheten til å velge

Hvis det norske statsformynderiet ikke makter å ha en god offentlig skole, er det da ikke en rett å kunne velge en privat løsning? Om det offentlige ikke holder mål, kan vi ikke få en mulighet til å søke et bedre alternativ?

I det store og hele er det ikke alt for stor forskjell mellom den offentlige og den private skolen, og hvor man ønsker å gå er en sak for hver enkelt. Men hva om vi ikke hadde hatt muligheten til å velge, hva om alle måtte gått i den offentlige skolen?  Hva om vi mistet friheten til å velge?

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

3 kommentarer til Valgets kvaler: Privat vs offentlig skole

 1. Espen sier:

  Et veldig relevant tema i valgkampen.
  Det finnes jo en bunke med argumenter både for og i mot.

  Men greia er at mennesker vil ha den frie viljen til å kunne velge, ikke bare bli presset inn på en av delene fordi loven eller andre ting sier så.
  Det gjør det også lettere for personen å kunne finne seg til rette, siden det er han/hun sitt valg(!)

 2. Sebastian Blomstrøm (medlem av UH) sier:

  Dette er et interessant tema som hovedsaklig handler om frihet. Det er ikke slik at det er noe automatikk i at den private skolen er bedre enn den offentlige, det eneste som er sikkert med det private er at det er ett konkurerende tilbud til det private. Dette vil si at noen ganger er det bedre og andre ganger er det dårligere, men hvem er det som egentlig er best egnet til å bedømme dette? er det jens stoltenberg eller er det du selv som elev i den VGS som er mest egnet til å bestemme hvilken skole du skal gå på? Derfor vil høyre tillate private friskoler som det offentlige vil finansiere 100% som et alternativ til det private slik at alle har muligheten til å velge seg bort fra det offentlige.

 3. dwad sier:

  wow, jeg har aldri sett en mer partisk artikkel på veldig, veldig lenge. Synes det er soleklart at meningene til forfatteren skinner igjennom. Bare bildet som er brukt i artikkelen er jo et tegn på det!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *