Hjemmesitterne kunne blitt fengslet

Valg i Melbourne, Australia (foto: -=KuBa=-/flickr.com Creative Commons attribution/share alike)Hver fjerde nordmann ble hjemme under Stortingsvalget. Hadde du bodd i Australia kunne du blitt satt i fengsel for å bli sittende i sofaen.

I Norge har valgdeltakelsen ikke vært lavere på over 80 år. Det til tross for at statsminister Jens Stoltenberg hadde utpekt hjemmesitterne til den viktigste gruppen å nå.

På andre siden av verden, i Australia, har de funnet en løsning på det problemet. Siden 1924 har det vært påbudt ved lov å stemme ved nasjonale valg.

Bør ha en god grunn

Kommer du deg ikke til valglokalet i Australia bør du ha en god grunn. Hvis ikke så kan du bli ilagt en bot på 20 australske dollar, eller rundt 100 norske kroner.

Nekter du i tillegg å vedta boten må du møte i retten. Der kan dommeren først velge å øke boten. Gir du deg ikke med det, er det samfunnsstraff eller en til to dagers fengsel som står på programmet.

Fungerer

Det kan se ut som om stemmetvang fungerer. Før 1924 var valgdeltakelsen i Australia nede i 47 prosent. Men siden den gang har mellom 94 og 96 prosent av de som kan stemme brukt stemmen sin.

Det er ikke bare aussiene som straffer de som ikke stemmer. 13 andre land bruker en eller annen for for tvang for å få folk til valglokalene.

Men er dette noe for Norge?

(Kilder: About.com, Wikipedia)

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

En kommentar til Hjemmesitterne kunne blitt fengslet

  1. christian hofstad sier:

    ja i verksett det med engang de som ikke stemmer kommer i fengsel

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *