Cannabiskrigen

(Illustrasjonsfoto)
Hasj, et utopisk preparat, verdig som gave for antikkens store helter. Et naturprodukt som kan bringe glede og paranoia til de brede masser. Et hellig middel som vil gjør den gemene hop om til et fargerikt felleskap fylt av kjærlighet.

Men det hellige middelet ble forbudt i samme periode som den store avholdsbevegelsen var på retur. Kriminaliseringen spredde seg som ild i tørt gress til resten av den vestlige verden.  

Blomsterkraft

På 1960 og 70-tallet begynte debatten for alvor å blusse opp. På den ene siden var en bevegelse sammensatt av samfunnskritiske intelligente mennesker, som kjempet mot overmakta. Jeg snakker selvsagt om flower power-generasjonen.

Hippiene kjempet mot det etablerte, og med joint i hånd prøvde de å forandre verden. På den andre siden sto det konservative Amerika, drevet frem av en antiliberalistisk tenkning.   

Debatten begynte å spre seg utenfor USAs grenser, og også hippiebevegelsen i Norge begynte å kjempe for legalisering av hasj. Men til tross for sterk håp fra alle hippiene, så ble ikke hasj legalisert.  Og debatten raser selv til denne dag.

Hasj til folket

Unge Venstre er et av partiene som har sterke følelser rundt emnet. Partiet bestemte nemlig på landsmøtet sitt i 2008 at de ville legalisere cannabis. Et forslag i liberalismens sanne ånd.

Leder for Unge Venstre i Buskerud, Simen Eide mener det ikke er godt nok helsemessige dokumentert at cannabis er farligere enn alkohol.

– Men dersom man kan få gode helsemessige begrunnelser til at dette er betydelig farligere enn først antatt, vil vi se annerledes på saken.

Taler hasjbrukernes sak

Eide ser legalisering av hasj også fra et forbrukerstandpunkt.

– Det svarte markedet har en tendens til å gjøre ting mer utrygt for forbrukere, og dette kan også sees i forhold til renhet av varene. At det er kriminelt er ikke en grunn til å tillate det, men det er en uheldig bieffekt av enhver kriminalisering, sier Eide.

KrFU er fundamentalt uenige med Unge Venstre. De ser ikke noe poeng med å gjøre rusmidler mer tilgjengelig enn nødvendig.

Farlig signal

Tidligere leder for KrFU i Vestfold, Jørgen Baksaas er sterk imot legaliseringen:

– Legalisering gir et farlig signal til dagens unge. Det er ikke alle som tørr å si nei til narkotika, derfor må vi verne om de svake. Skal vi si ja til narkotika? Vi synes ikke det.

Baksaas hevder at hasj er inngangen til sterkere narkotiske stoffer.

– Det er en utvikling vi heller vil reversere enn å akselerere.

Etter den søte rus

Ifølge Folkehelseinstituttet er det i likhet med alkohol en lang rekke bivirkninger av å røyke hasj. Noen av de mulige kortidsvirkningene er akutt angst, depresjon og forfølgelsesvanvidd. I tillegg kan langvarig bruk i verste fall utløse psykoser hos folk som er disponert for det.

Unge Venstre har tatt plassen til hippiebevegelsen, og KrFU representerer statsformynderiet som tenker på befolkningens beste. Men hva er viktigst? Friheten til å velge, eller fellesskapets beste?

Dette innlegget ble publisert i Kristelig folkeparti, Venstre og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

5 kommentarer til Cannabiskrigen

  1. Jeg har med interesse lest Unge Venstres standpunkt. Det følger en tradisjonell begrunnelse knyttet til alkoholens virkning og lovlighet. Det Unge Venste burde drøftet var jo alkoholens skadevirkning, både direkte på individene og alle følgeskadene knyttet til blant annet vold, ulykker og sosial elendighet. Det kan neppe være et strekt argument at et lovlig og akseptert problem (alkoholen) skal hindre at samfunnet ikke reagerer mot det samme problemet bare forårsaket av et annet rusmiddel. Det er jo krefter i Venstre som også vil foreskrive heroin til harde misbrukere. Vil de gjøre det samme med person avhengig av alkohol.Hva med en debatt om menneskeverd og sunnhet. Kanskje litt gammeldags, men dog.

  2. En debatt om menneskeverd og sunnhet kan godt være nyttig, men at man skal oppnå noen av disse tingene ved hjelp av politi og domstoler tviler jeg på.
    Det kan ved første gjennomlesing virke som om du har et poeng når du sier at vi ikke trenger å akseptere ett skadelig fenomen fordi om vi aksepterer et annet, men resonnementet bygger på et par feilaktige premisser, nemlig at forbudet mot cannabis ikke har noen samfunnsmessig kostnad, og at forbudet er effektivt i forhold til å begrense cannabisene skadevirknininger.
    * Forbudet mot cannabis er enormt kostbart: Direkte koster det store ressurser hos toll, politi, domstoler og fengselvesen. Indirekte opprettholdes en svart milliardøkonomi i Norge, som både betyr tapte skatteinnekter og ikke minst store muligheter for investering av gevinster fra andre kriminelle handlinger og tilgang til kapital for investering i annen kriminalitet.
    * Det ikke samsvar mellom hvor strengt cannabisforbudet håndheves, og utbredelsen eller skadevirkningene av cannabisbruk.

    At vi kanskje bør problematisere og diskutere alkoholens skadevirkninger er en annen sak, men i forhold til alkohol fører cannabisbruk helt klart til mindre skadevirkninger på tredjeperson i forhold til «vold, ulykker og sosial elendighet» som du nevner.

  3. Forholdet til alkohol var spilt inn fra Unge Venstre. Jeg gjorde ikke mer enn å reflektere rundt dette. Man nevner kostnadene med den ulovlige cannabisen. Hva med kostnadene knyttet til den lovlige alkoholen. Argumentet med samfunnets enorme utgifter til bekjempelse av cannasbis blir noe tabloid. Jeg forstår det dithen at en legalisering ville spare kostnader og skaffe inntekter. Hvilke enorme kostnader kan de nevnte offentlige etater spare dersom cannabis legaliseres. Her burde kanskje drøfte noe i forhold til at disse etatene også bruker store ressurser på lovlige rusmidler som sigaretter og alkohol knyttet til smugling. Med utgangspunkt i min erfaring er vel kostnadene til den type kriminalitetsbekjempelse ofte konsumert i en ressursinnsats som følger tildelte budsjettrammer uten særlig øremerking, herunder bekjempelse av cannabis. De samme tollerne ser også etter sprit og heroin. Argumentet med svart økonomi er jo relevant. Er det slik at cannabises skal selges på det private marked for å generere omsetning, inntekt og ditto skatt og avgifter eller er det en offentlig oppgave å selge den lovlige cannabisen. Spennende å høre. Ta også med noen estaimater knyttet til innsparinger ved en legalisering. Jeg kunne også tenke meg en vurdering av almenprevensjonens effekt knyttet til mange unge menneskers avstand fra bruk av cannabis. Hva med kommentaren fra Folkehelseinstituttet?
    Ser fram til svar.

  4. Stingi sier:

    Make it legal!

  5. navn kreves sier:

    Jeg har slitt med store «virkelige» mareritt som manifesterer seg i soverommet mitt rett før jeg våkner. Dette har ført til en tankestrøm uten sidestykke som starter om natta, og en fobi mot søvn generelt. Det er ikke rart med tanke på den frykten jeg har følt de utallige gangene disse marerittskapningene kommer. Jeg kan se, høre og føle det siden jeg blir semi-våken i REM-søvn fasen. Søvnparalyse kalles det.

    Cannabis gjør meg rolig om natten sånn at jeg kan fungere i det daglige… Men det er krimminellt og jeg kan bli straffet for det. En dekrimminalisering/legalisering ville «de-tabusert» det og jeg vil kunne snakke mer åpent om problemene mine. Så: for meg er det «et nødvendig onde».

    Så: hvis jeg ikke gjør det vil jeg kunne få søvnløse netter, depresjoner, angst osv… Har slitt med dette lenge før jeg prøvde cannabis så det er ikke cannabisen som har forårsaket dette.

    JEG TAR HELLER RISKENE FREMFOR Å LEVE ET LIV HVOR JEG IKKE KAN FUNGERE.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *