Hjelp oss å finne Bjørn og Inger

Bjørn og Inger

Bjørn og Inger

Tore på sporet leter etter sønnen til Tyske Berhard Pettersen. Han skal hete Bjørn og ble født i Norge rundt 1940. Hans mor skal hete Inger eller Inga og bodde en tid i Flensburg sammen med Bernhard etterkrigen, før hun og sønnen dro tilbake til Norge.

Av Tore Strømøy:

Vi har fått en mail fra en dame i Tyskland, som trenger hjelp til å finne sin mors onkel i Norge. Historien hun forteller er denne:

«Min mors onkel, Bernhard Petersen var sjømann og seilte på norskekysten før siste krig. Her møtte han en norsk kvinne som vi tror het Inger eller Inga. Vi mener han traff henne før krigen brøt ut. Vår familie forteller at Berhard flyktet fra krigen i Tyskland og bodde i Norge sammen med kjæresten sin hele krigen. De fikk en sønn, Bjørn, som vi tror ble født rundt 1940.

Her er bilder tatt i Norge mens familien bodde der.

Her er bilder tatt i Norge mens familien bodde der.

Kom til Tyskland

Bernard, og hans lille familie, kom tilbake til Tyskland rundt 1946. De bosatte seg I Flensburg. Men etterhvert gikk forholdet til Inger over styr og Inger og Bjørn reiste tilbake til Norge etter at de ble separert. Siden har de ikke hatt kontakt. Bernhard ble født 9 Januar 1917 i Gammellück, Gelting, nært Flensburg. Han døde I mars  1958, bare 41 år gammel.

Fra Nord-Norge?

Min mor har alltid ønsket å finne sitt søskenbarn Bjørn.  Vi har noen bilder av Bjørn og mora, men dessverre lite informasjon om de to. Vi tror Inger kan komme fra Nord-Norge siden Bernhard seilte på kysten nord og fisket i Lofoten og Vesteålen. Men sikker er vi ikke.

 

Bjørn og bilde av hans far.

Bjørn og bilde av hans far.

På letetur

Mor og jeg dro på en tur til Lofoten i august 2013 for å lete, og vi er sikre på at bildet med fyret er tatt på Skrova. Vi vet at Tysk Røde kors i 2001 mottok en henvendelse fra en nordmann som spurte om informasjon om Bernhard Petersen. Men de hadde ikke noe navn på mannen. Vi tror dette må ha vært Bjørn, Bernhards sønn, mannen vi så gjerne skulle finne.

 Hjelp oss

Tore på sporet trenger hjelp til å løse denne saken. Har du tips? Vet du hvem Bjørn og Inger er? Send oss en sms:  tore@nrk.no,   eller et brev til Tore på sporet, NRK, 7005 Trondheim

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

15 kommentarer til Hjelp oss å finne Bjørn og Inger

  1. Thorleif Blatt sier:

    Bilde nr 1 og nr 2 er tatt hos Fotograf Hall i Bogstadveien 3 i Oslo. Fotografforretningen eksisterer ikke lenger, men vanligvis blir fotografenes arkiv overlevert til andre. Mulig fotomuseet til Preus vet noe. I fotoarkvet står det hvem som har bestilt bildene.

    • Eike sier:

      Hei Thorleif,
      Takk for svar. Desverre finnes ikke arkivet etter denne fotografen da det ble kastet etter en vannskade for mange år siden. 🙁

  2. Odd Ivar Wold sier:

    Hei! Ser at ene bildet er tatt utafor Kabelvåg/Svolvær i Lofoten!

  3. Silvia Vatsaas sier:

    Hei Tore . Hva er direkte mailen din .? Skulle hatt litt hjelp av deg .
    Mvh fortvilet adoptert

  4. Astrid bratland sier:

    Vi tror båten heter Delfin. Ble kjøpt av Ragnvald Dahl (røvardahl fra Svolvær) båten ble bygget på Rognan.
    Mvh Astrid Dahl Bratland

    • Eike sier:

      Hei Astrid,
      tusen takk… det er veldig spennende… vi er ikke sikker hvorfor min mors onkel har vært i Lofoten…

  5. Robert Nilsen sier:

    Inga,Inger og Bjørn. Bjørn er rett, men det er Ingrid som er det rette navn. I dag er efternavnet Bertinussen tror jeg. Bjørn har jeg kontakt med.Med vennlig hilsen fra Robert Nilsen.

  6. Astrid Bratland sier:

    Skovafyret på et bilde og småtinnan (fjellrekke) mellom Kabelvåg og Svolvær.

    Mvh
    Astrid Dahl Bratland ( barnebarn an Røvardahl)

  7. Harry Andreassen sier:

    Det ser ut som hvalfangst. Og det er ikke tilfeldig at det er Skrova. Mottaket for hval er i Skrova hos Ellingsen som er en gammel bedrift. Det er kanskje noen der som identifisere båten. Den var sikkert hjemmehørende i Lofoten.

  8. laila ravn sier:

    hei… uten at jeg kan gi en sammenheng så stusset jeg over håndskriften bak på bilde. min mamma hadde samme håndskrift og gikk på skole på Virak (Vidrek) i Ballangen. bildet er ikke min mor men lurer på om de kunne ha gått på samme skole siden håndskriften er helt lik?

    bare et tips og lykke til med letingen

    vh laila

    • Eike sier:

      Hei Leila,
      takk for tips. Desverre vet vi ikke hvor hun kom fra… men det hva du sier er spennende… 🙂

  9. karoline sandvær sier:

    Jeg lurer på om kanskje det kan finnes noen info om bildet av Bjarne hos arkivverket. Fotografen heter Odd Hald å holdt til i Bogstadveien 3 helt til 1985….Mulig Preus kan ha noe også…Jeg fant noen arkivmapper på Odd Hald på arkivverket sine sider men de var klausul på så fikk ikke tittet nærmere….kanskje ikke mye hjelp i dette men mulig en rød tråd som kan hjelpe dere på veien….uansett om man tipper på at denne gutten var ca 10 år på bildet….hvor stor sannsynlighet er det for at han ble tatt bilde av hos Hald ca 1950???….i Oslo??kan de ha bodd i oslo eller omegn? etter at de kom tilbake fra Tyskland…

    Med vennlig hilsen kasa

  10. Eike sier:

    Hei alle sammen, tusen takk for kommentarer 🙂 Vi har funnet dem. Men tar gjerne kontakt om dere har spørsmål 🙂

  11. Lene sier:

    Bjørn er min far, og det var jeg og pappa som lette etter slekt i Tyskland i 2001. Dessverre fikk vi beskjed om at det ikke var noen.. Dette er utrolig gode nyheter. Dessverre er pappa død, men jeg vet han hadde blitt overlykkelig over dette. Takk for denne bloggposten.

  12. Lene sier:

    Bjørn er min far. Pappa og jeg lette etter slekt i 2001, men trodde ikke det var noen. Dessverre er pappa død nå, men hadde blitt veldig glad hvis han hadde fått oppleve dette. Nå har vi fått kontakt og jeg er kjempe glad 🙂

    Tusen takk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *