Hjelp oss å finne Slavkos norske barn?

Den jugoslaviske krigsfangen Slavko ble far til en sønn i Norge

Jugoslaviske Slavko Milenkovic var krigsfange i Norge under andre verdenskrig. Før han ble sendt hjem til Jugoslavia i 1946/47 ble han kjæreste med en norsk kvinne og fikk en sønn. Slavko kom seg imidlertid aldri tilbake til Norge. Nå leter slekta etter hans sønn i Norge. 

 

Under andre verdenskrig var Jugoslaven Slavko Milenkovic krigsfange i Norge.  Han kom ikke hjem til familien før vinteren 1946 – 47. Planen var at han bare skulle være hjemme en liten stund før han returnerte til Norge. For der hadde han fått både en kone og en sønn. Men sånn ble det ikke. Slavko ble kalt inn i militæret med en gang, og det ble aldri noen retur til Norge.

 

Finne sønnen

Tore på sporet har fått i oppdrag å se om vi finner Slavos kone og sønn i Norge. Siden han selv ikke fortalte så mye om det han opplevde under krigen, så er saken vanskelig.Det vi vet er at han ble tatt til fange allerede i 1941 og sendt til Norge. Han har fortalt at han var en av fangene som jobbet på blodvegen i Nordland. Venner har fortalt at de også av og til ble sendt ut for å jobbe på gårder. De har sagt at kona bodde på foreldrenes gård og at de drev med reinsdyr (!).

 

Kan hete Olaf?

Hva som er riktig er ikke godt å si. Men vi kan gå ut i fra at han møtte en norsk kvinne som han fikk et barn med. Om det var en sønn vet vi heller ikke, men siden navnet Olaf er blitt nevnt, så går vi ut i fra at det er en gutt. Han må ha blitt født en gang rundt krigsslutt, kanskje etter. Mest trolig i 1946.

 

Nordland eller Trøndelag?

Om de var gift er vel heller ikke sikkert, men noen mener at hun enten kom fra et sted i Nordland, eller i Trøndelag der jugoslavene var samlet i en leir på Melhus før de ble sendt hjem. Jugoslavene var også i Trondheim på besøk. Kanskje kjæresten fra en gård? At de drev med reinsdyr er kanskje heller ikke riktig. Det rare er at Slavko kom hjem så seint som desember 46-januar 47.

 

Ventet på pappa.

Det sies at sønnen møtte opp da Jugoslaviske krigsfanger vendte tilbake til Norge i 1960 for å markere 15 år siden krigen. Da skal «Olaf» ha stått med dette bilde av faren og ventet på han. Muligens i Trondheim. Hjemme hos Slavko hadde han gjemt bilder av kjæresten i Norge. DE har vi her i redaksjonen.

 

Hjelp oss

Så om du drar kjensel på historien, om en gutt som er født på 1940 tallet og som hadde jugoslavisk far, så ta kontakt. Vi har bilder av Slavkos kjæreste som han ikke tok med til Jugoslavia da han reiste hjem fordi hun var en «rik» kvinne, og fordi han ikke ville vise fram fattigdommen han kom fra.

TIPS:

Har du tips: send meg en melding. Kjenner du noen som kan passe til beskrivelsen? Send meg noen ord. Del gjerne denne historien også om du kan. Kanskje vi kan finne «Olaf» som har jugoslaviske røtter.

Mail: tore@nrk.no

Dette innlegget ble publisert i Etterlysninger. Bokmerk permalenken.

5 kommentarer til Hjelp oss å finne Slavkos norske barn?

 1. Terje Os sier:

  Hei. Visst han jobbet på Blodveien, så bodde han mest sannsynlig i en leir i Saltdal kommune. Muligens i Botn. Du kan prøve å ta kontakt med Saltdal Historielag. Hvis han ble flyttet til Trøndelag under krigen så vet jeg ikke.

  • Inger-Lise Lie Berntsen sier:

   Min mors samboer født i 1924 i nåværende Kroatia har fortalt mye fra tiden som fange da han jobbet på Blodveien. Jeg viste ham bildet av Milenkovic, men han kjente han ikke. Han fortalte imidlertid at det er en person med samme etternavn som har jobbet i Norsk Ukeblad. Kan det være et tips som bør undersøkes?

 2. Jeg er litt for ung til å kjenne detaljene i historien, men i min hjembygd Saltdal. På Rognan, der var det mye Jugoslaviske krigsfanger under krigen (Blodveien). Et tips er å kontakte kulturseksjonen i Saltdal kommune. Det er ikke umulig at de har en oversikt over krigsfangene. Det er jo allerede en gravlund der allerede, og flere er også gravlagt ved Tjøtta i Alstahaug kommune. Men tenker at det må finnes et register over de som overlevde.

 3. Linda Lysfjord sier:

  Blodveien er navnet på et stykke vei ved Rognan i Nordland.

 4. Silje sier:

  Blodveien.. høres litt for brutalt ut..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *