Vi leter etter Peter født i Hordaland i 1943

(Russisk fangeleir -illustrasjonsfoto)

Vi leter etter en mann som ble født i nærheten av Bergen i 1943 og som ble døpt Peter. Faren var en russisk krigsfange i en fangeleir ved Bergen, og mora var en lokal jente.

Den ukrainske kvinnen Nadezhda Petrovna Lrivonos gikk for kort tid gjennom sin avdøde fars papirer. Pjotr Vasilievich Krivonos var krigsfange i en leir utenfor Bergen, og fangene arbeidet på et gårdsbruk like ved. Her har han møtt en norsk jente som han ble sammen med.  I 1943 ble fangen far til en sønn, som skal ha blitt døpt Peter (etter faren Pjotr). Mora var fra en gård like ved der fangene arbeidet. Han hadde skrevet ned navnet hennes slik han hørte det; «Abi Markunes».  Men vi finner ingen med dette unorske navnet. Er det noen som kan hjelpe oss med denne saken? Hvem var kvinnen russeren han fikk barnet med? Og hvor ble det av barnet? Hvor er sønnen Peter?

Har du noen tips så send dem til oss på en mail:  tore@nrk.no

Dette innlegget ble publisert i Etterlysninger. Bokmerk permalenken.

20 kommentarer til Vi leter etter Peter født i Hordaland i 1943

 1. Kanskje den mannen (Peder) ente opp som sjømann.. på den tiden han vokste opp var handelsflåten en stor avtager av unge gutter som dro til sjøss.. et søk i rederiene eller trygdekontoret for sjømen kan gi et svar.. selv etter 70 år..
  Ha en fortsatt fin dag Tore og god jakt :

 2. Gro Valestrand sier:

  Markunes….kan det vere namnet Malkenes på Tysnes?

 3. Eivind Ware sier:

  Nå var det mange fangeleirer utenfor Bergen under krigen. Jeg søkte på Markanes i stedet for Markunes på kartet til 1881.no og da får jeg opp Markaneset litt sør for Bergen sentrum. Om her var noen krigsfangeleir vet jeg ikke, men det som i dag heter Bjørgeveien ble/blir kalt Burmaveien og ble bygget av russiske krigsfanger og den veien er ikke så langt fra Markaneset, men om de har forbindelse med hverandre aner jeg ikke.

 4. Liv Kvamsdal sier:

  Her kan det vel være snakk om fangeleiren på Unneland. Espeland i Arna. Kanskje etternavnet til moren var Makrhus. Det er / var flere gårder rundt der. Det har og vært en fangeleir på Garnes i Arna.

  MVH. Liv

 5. Viggo Nonås sier:

  Rent umiddelbart tenkte jeg på navnet Markhus.
  Markhus er i Fusa, og i Åkrafjorden i Sunnhordland.
  Veien langs Åkrafjorden ble fullført under WW2 av russiske krigsfanger, søk på Åkrafjorden og russisk.

 6. Navnet minner om utaskjærsk forvrenging av kjelenavn : Gabi, Abby , Babbi – Markhus / Markus.
  Har ingen komplett oversikt over krigsfangeleirer i Hordaland, var vel en på Ulven/Søfteland (Os) kommune, Espeland (Arna) – siste var vel mest for lokale opponenter.
  Stedsnavnet Markhus er det flere av i distriktet, i Åkrafjorden (Skånevik – Åkra) og også i Fusa kommune, kanskje fler også.
  Iflg. 1881 finnes pr. dato 40 stk. Markhus i Hordaland, samt landsdekkende flere Peter Markus / Markhus.

 7. Oddvar Olsen sier:

  Det er jo mulig at etternavnet skal være Markanes etter stedet Markaneset på Søreidet

 8. Inge M. Berglund sier:

  Fant ikke Abi, men mange Markunes i USA (inkludert Peter Markunes født i Litauen og med feil årstall). Det ser ut som at noen utvandret til USA fra litauen før 2. verdenskrig – kanskje via Norge?, så det kan tenkes at noen fra den slekta slo seg ned i norge før 1943:
  http://www.myheritage.no/research?formId=master&formMode=&action=query&qname=Name%20fn.%20fnmo.2%20fnmsvos.1%20fnmsmi.1%20ln.markunes%20lnmo.4%20lnmsdm.1%20lnmsmf3.1%20lnmsrs.1

  Fant også ett bilde som muligens er av faren:
  http://visualrian.ru/en/site/gallery/#20576/context%5Bhistory%5D%5Bperiod%5D=1930

  Nå er det jo ikke sikkert at noen av disse har noe med de det søkes etter, men jeg sender dette videre til dere slik at dette sporet kan sjekkes ut…

  Hilsen
  Inge

  • Jan Krogh sier:

   Det er åpenbart feilstaving av «Markunas», et vanlig etternavn i Litauen.

  • Per Jevne sier:

   Det ser ut til at Pjotr Krivonos er den mannen vi leter etter (bildet på linken)! Mannen og krigsfangen fra Ukraina. Fikk det bekreftet fra Ukraina i kveld. Nå gjelder det å finne sønnen Peter, døpt i Hordaland i 1943.
   Det var 11 fangeleirer rundt Bergen, på en av disse gårdene i nærheten arbeidet Krivonos og møtte «Abi Markunes».

  • Per Jevne sier:

   Beklager, men det var feil Krivonos i linken. Bildet er av Pjotr Feodorovich Krivonos, ikke Pjotr Vasilievich Krivonos, opplyste en kilde i Ukraina i kveld.

   PJ: 951 98761

 9. anne pedersen sier:

  Hei, tanken slo meg at etternavnet muligens kan være Malkenes, ett etternavn brukt på vestlandet, men presiserer at dette bare er en tanke, har ikke noe kjennskap ellers til dette, håper bildet fra stedet vil hjelpe dere på vei. masse lykke til. Dere gjør en super jobb.
  med vennlig hilsen en som bare prøver å hjelpe

 10. Solfrid sier:

  Kanskje de 3 siste bokstavene i etternavnet skal være ‘sen’ og en ‘s’ er uteglemt?
  Peter eller Petter Markussen eller Marcussen og Abby

 11. Sandra sier:

  Nå bor det 2 stykker i Hordaland som er født i 1943 med Peter som fornavn. Peter Leonhard Larsen og Peter Haakon Røren. Utenom dette bor det 3 stykker med Peter som mellomnavn. Peter nr 1, er bosatt i Bergen, og Peter nr 2, er bosatt i Sæbøvik. Håper dette var til litt hjelp 🙂

 12. Liv Marifjæren sier:

  Russisk fangeleir var på Espeland i Arna. Navnet han mente damen het kan ha vært Malkenes? Markussen?

 13. Mariann sier:

  Hei
  Kjenner nok ikkje den du er på utkikk etter, men tenkte på ein anna ting.

  Har bokstavene på russisk annen uttale enn på norsk? (For å forstå navnet til denne mora tilPeter.)

  Jobba eingang i sammen med ei i fra Litauen, og ho forklarte meg litt om forskjellen av uttaler av bokstaver mellom språkene + disse apostrofene… Husker eg d? nei…
  Men sikkert andre som kan….

  Mvh Mariann

 14. Regine Solbakken sier:

  Det er kanskje lettere å finne Peter og mora hvis man vet nøyaktig hvilken av leirene Pjotr var på. Bygdebøker og gårdshistorier er et sted hvor det går an å lete. Jeg fant Pjotr her:
  http://digitalarkivet.uib.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=12&filnamn=krgfang1&gardpostnr=63763&merk=63763#ovre
  63763 36 Krivonos Petr Vasil. 1907-06-08 Ukrainsk 22 Oslo 1 63789

 15. Terje Hatvik sier:

  Det er ikkje usannsynleg at dette ‘markunes’ i Hordaland kan vera anten garden Markhus i Strandvik i Fusa kommune, eller kanskje Malkenes i Tysnes kommune. I Os kommune – som ligg tvers ovanfor både Fusa og Tysnes, på andre sida av Bjørnafjorden – var det sovjetiske (russisk/ ukrainske) fangeleirar under 2. Verdenskrig. Det var ein leir på Haugsneset ved Osøyro i Os (Os sentrum), og ein i Ulven leir på Ulven i Os, der det i tillegg var fangar frå Jugoslavia. På øya Rekstern i Tysnes var det også ein leir for russiske krigsfangar. Likeins på Espeland i Fana (Bergen kommune), krigsfangar fråSovjet. Det finst krigsminnesmerker over dei russiske og jugoslaviske fangane som miste livet i desse leirane. Det var elles vanleg at ungdomar frå nabobygdene søkte arbeid/ teneste i Os på den tida, men eg har ingen
  aning om kven ho var, denne ‘abi markunes’. – Med vennleg helsing Terje frå Os.

 16. Steinar Øksengård, Bokmålsforbundet sier:

  Det er 4 kvinner i Norge med Abi som første fornavn. Det er 23 persaoner i Norge med Markanes som etternavn (kilde SSB).
  I Larvik er det en som heter Paulo Marcones De Sonza Tantoulos. I Sandefjord er det to personer som heter Marcondes.

  Lykke til!

 17. Ole Petter Stakkestad sier:

  Var bare innom for å ta en titt. Statsarkivet i Bergen kan være en bra plass for å finne ut om denne Peter, og om far hans var Russisk krigsfange. De har hjulpet meg endel med å skaffe tilveie riktige opplysninger. Gå inn på den vedlagte linken for kontakt. http://www.arkivverket.no/arkivverket/Arkivverket/Bergen

  Lykke til med det videre arbeidet, målgang kommer nok skal man se.
  God påske.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *