Mysteriet Georg Frank i Salangen

Georg Frank - Hvem er han?

I mange år har jeg jobbet med et mysterium fra Salangen / Sjøvegan i Troms, som jeg nå håper noen av dere kan hjelpe meg med å løse. Jeg sitter med dette bildet Bak på bildet står det et navn: GEORG  FRANK. Hvem er han?

Hvor han er fra er usikkert. Han kan være fra Norge eller som flere tror, fra Frankrike eller andre lang rundt Middelhavet. Han har trolig vært i området Sjøvegan i Salangen kommune i Troms i  januar-februar i 1948. Muligens også senere.

Altså første gang bare noen få år etter den andre verdenskrigen. Noen har ment at det var et utenlandsk skip der da, muligens et hospitalskip?  Det kan ha vært et skip han kom med. Har noen hørt om utlendinger i Sjøvegan i starten på 1948?  Har noen hørt navnet Georg Frank? Kjenner noen mannen på bildene?  Har du tips som kan hjelpe meg videre?  Send meg en mail :   tore@nrk.no

Dette innlegget ble publisert i Etterlysninger. Bokmerk permalenken.

24 kommentarer til Mysteriet Georg Frank i Salangen

 1. Egil Danielsen sier:

  Hei!
  Det skulle ikke forundre meg om en person i Salangen ved navnet Elliseus Rønhaug kan bistå med å finne ut av hvem dette er.
  Elliseus har jobbet ganske mye med årbøkene og bygdeboken til Salangen og har god lokal kunnskap.
  Jeg legger ikke ut noen nummer men om dere ønsker å kontakte Eliseus så finner dere han nok på gulesider eller lignende.

 2. Eivind Pedersen sier:

  Han var åpenbart førstestyrmann i handelsflåten på denne tiden.

 3. Linda Gundersen sier:

  Georg Frank
  Det nederste bilde er jeg og min mor helt overbevist er min pappa Inge Gundersen. Min mamma reiste sammen med min pappa i utenriksfart der han var overstyrmann og hun messepike.
  Georg Frank er helt ukjent for henne. Så bilde er med andre ord ikke av samme person.

  MVH
  Linda Gundersen.
  telefon 93058116

 4. Knut Solnes sier:

  Hei. Sendt meg det bildet på epost i så bra oppløsning du har, så kan jeg legge det ut i avisen både på papir og på nett. Jeg er journalist i Fremover. Høre fra deg

  Mvh Knut Solnes

 5. egth sier:

  varför?

 6. Ronny dørum sier:

  Tror hospitsbåten som var her i den tiden het noe som ELISER

 7. Anniken sier:

  Du nevner at mange tror han er fransk. Det kan i så fall ikke være på grunn av navnet, da ingen av navnene vanligvis skrives slik på fransk..

 8. Hei Tore, du huske nok ikke mæ i det hele tatt fra når æ bodde i trondhjæm i ’94 tel ’98 og omgikkes musikeran som brøndbo,aleksandersen og skrev en del teksta. Det e ikke samme mann på de to bildan, den nederste har en annen hodeform og hårsignatur. Men æ ska sjekke med mor mi for ho har slektsbøker fra troms/nordland og der e mye skrevet i dem om fremedfolk, siste utgave va vel i ’91 eller litt tidligere som ho har. Æ kan ikke love nåkka som helst men flamman brinn førr å hjelp ett ainnt menneske 🙂

 9. torbjørn hilmarsen sier:

  Hei tror franske styrker hadde et hosptalskip i salangen april/mai 1940, skal sjekke
  det kommer tilbake med svar og hvilke skip.

  Mvh Torbjørn

 10. Miriam Bratsberg Olsen sier:

  Hei! Jeg er Salangsværing, men har aldri hørt om denne mannen før. Jeg kan derimot sende deg videre. I Salangen har vi et båtmuseum. Han som styrer der vet ganske mye om gamle Salangen. Ellers kan man ta seg en tur på Gamlehjemmet der å høre med beboerne.
  Dette hørtes veldig interessant ut, og håper du finner ut av dette.

  Hilsen Miriam Bratsberg Olsen..

 11. Roger sier:

  mannen i uniform er sannsynligvis norsk (overstyrmann) kommandoløkka hans er diamantforma og da tror jeg det utelukker fransk, men han kan jo naturligvis være fransk på norsk båt

 12. Annette Gran sier:

  Så bildet av Georg Frank, og ringte straks til pappa. Grunnen er at mitt pikenavn er Frank. Min oldefar hadde 11 eller 12 søsken og hans foreldre kom fra Tyskland. Oldefar var midt i søskenflokken. Det var spesielt det øverste bildet som fattet min interesse, for han har det vi bestandig har kaldt «Frank-nese» Min far, bror , søster og datter har denne nesen… Han kan ha vert en yngre bror av min oldefar, eller en nevø. Pappa fortalte meg at under krigen så var mange danske sjømenn stasjonert på utenlanske flåter, og de ble der ofte etter krigen også. Han så på uniformen at den ikke var dansk. Vi vet veldig egentlig veldig lite om familien, for verken farfar eller oldefar var spesielt intressert i og prate om fortida, men det kan jo være en mulighet at han kommer ifra min familie. Du må gjerne ta kontakt på tlf 95451548, så kanskje vi kan finne ut noe mere.
  Vennlig hilsen Annette Gran:)

 13. Julie Nymo Johnsen sier:

  Har dere vært inne på tanken at både Georg og Frank er fornavn?
  Har noen sjekket ut at det ikke dreier seg om Georg Frank Carlsen f. 1907, jfr. folketellingen 1910, Skien?

 14. Simen sier:

  Hei

  Bilde nr 2
  Det er ikke Georg Frank jeg kjenner han igjen siden det er min bestefar som var førstestyrmann i mange år. Han var ikke blitt skipper enda (1946-1947) siden udannelsen ble tatt i 1950 ca.

 15. Både utseende og navn tyder på tysk opprinnelse,sjekk med det tyske statsarkivet,kanskje du finner ut mer.

 16. Johanne Hernes sier:

  Kan etternavnet være stavet FRANCH i stedet for Frank? I Elvenes-slekta av Valter Haugli fra Fauske står det nevnt ei jente fra 60-tallet med navnet Franch. Disse er forbundet med et slektsnavn fra Sverige som heter Lagman. Dette er jo et langskudd i blinde, men her er altså en link til en Franch slekt i Kalmar i Sverige.

 17. elsa normanseth sier:

  Jeg er ikke fra Salangen ,og aner ikke hvem det er. Men jeg lurer på hvem som vil ha opplysninger om disse mennene ??

  Elsa.

 18. Julie Nymo Johnsen sier:

  Kan ikke se at mitt innlegg er kommet på trykk tidligere. Det er et tips om at man sjekker ut en person som heter Georg Frank til fornavn, og som er i den aktuelle alderen for mannen på øverste bilde. Kanskje mitt innlegg er blokkert fordi jeg også nevner etternavn? Tore, dette må du sjekke, da får du iallefall utelukke den teorien.

 19. Harry hanssen 9350 sjøvegan sier:

  Ser ut som bilde nr 2 kan være tatt under krigen, da det kan være blendingsgardiner vi ser

 20. I tidsrommet mai 1945 -14.august 1948 jobbet det en finlender på bilverkstedet(på smia) på Salangsverket.Han jobbet noen dager/uker/?).Tror han hadde noe trubbel med myndighetene,forsvant iallefall ganske fort. I daglig tale gikk han bare under navnet «finlenderen». Jeg vet ikke /husker ikke hvor han bodde.heller ikke noe navn(lensmannskontoret ??)

 21. Finns en Frank George Hesselberg,Farsta Sverige .kanske till någon hjälp????

 22. Joakim Holand sier:

  Et skudd i mørket dette! Men jeg fikk assosiasjonen Anne Frank, så en forespørsel til Israel, kunne jo være en tanke?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *