Rørosdrøm og Alexander Rybak

DSC_1995

I lørdagens  ”Det må jeg gjøre før jeg dør” reiser Tore til iskalde Rørosvidda, for å oppfylle Rogalendingen Solveig Espedals største drøm. 70 årige Solveig vokste opp på en avsidesliggende går, der hesten var både lekekamerat og traktor. Nå drømmer hun å oppleve et snev av deg gode gamle tiden, ved å reise som forkjører med hest og slede til Rørosmartnan. Vi møter også Alexander Rybak som snakker åpent om kjærlighetssorg.

Solveig Espedal fra Vikeså i Bjerkreim kommune i Rogaland vokste opp på et nybrottsbruk langt fra folk. Her var det dårlig med venninner, så Solveig fant vennskap med hesten. Hun tilbrakte mye tid i stallen og var med ut i skogen når faren dro for å hente tømmer. Hesten var selve grunnlaget for at de kunne leve her ute, og denne tiden satte uutslettelige inntrykk hos Solveig.

For to år siden ble Solveig med til Røros i Sør Trøndelag for å delta i Rørosmartnan. Hun sto sammen med tusener av andre på Malmplassen, da forkjørere fra både Norge og Sverige paraderte inn på plassen. Svette hester med frostrøyk ut av neseborene, og bak pelskledde folk i sleder. Akkurat slik Solveig husket det fra sin tøffe barndom i Rogaland.

DSC_2034Bilde: Solveig Espedal på Rørosvidda sammen med hestene.

Fra det øyeblikket drømte Solveig om selv å få være med på en slik sledetur over iskalde Rørosvidda. For å høre knitring i snøen, pusten fra hestene og lukt av dyr og ville vidder. På en måte en tur tilbake til en tid hun savnet. En dag sendte hun et brev til Tore og ”Det må jeg gjøre før jeg dør”

Om Solveig har opplevd store forandringer i sitt liv, har også Alexander Rybak gjort det samme. En dag var han en liten gutt i byen Minsk i Hviterussland. Den neste på Nesodden i Norge, for så deretter å bli stjerne i hele Europa. I kveld snakker han om hvordan det føles når livet plutselig forandrer seg

Tore og RybakBilde:  Alexander Rybak i prat med Tore Strømøy om kjærlighetssorg og forandringer i livet.

Dette innlegget ble publisert i Det må jeg gjøre før jeg dør. Bokmerk permalenken.

4 kommentarer til Rørosdrøm og Alexander Rybak

  1. Dagrun Olavsrud Anthonsen sier:

    Hei!
    Jeg lurer på om det ikke finnes et hestemiljø i Rogaland lenger, siden Solveig Espedal reiste helt til Røros for å oppleve å kjøre med hest og slede.
    Forøvrig skjønner jeg godt at hun ville oppleve dette på nytt. For 5 år siden hadde min datter hest på fôr, og da kjørte vi med slede på vinterveien her i Vestbygd. En uforglemmelig opplevelse som jeg gjerne skulle hatt omigjen!

  2. Lene Sjøvoll sier:

    En reise til Røros med hest og slede i forbindelse med Røros-martnan kan ikke sammenlignes med noe annet….. Skjønner veldig godt at Solveig hadde dette ønsket 🙂
    Å kjøre med hest og slede kan man gjøre hvor man vil, men det er en helt annen og unik opplevelse å ta denne turen til røros. Du blir virkelig satt tilbake til gamle.daga

  3. Solveig Espedal sier:

    Takk, Lene:-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *