Hvem er jeg? Her er noen svar til deg som er adoptert eller som er i slekt med en som er adoptert bort!

Adopterte ill 1Hvem er jeg? Her får adopterte informasjon om hvor de skal lete etter informasjon.

Vi får inn mange spørsmål omkring adopsjon til «Tore på sporet» redaksjonen. Både fra adopterte, og fra slektninger til adopterte. Mange lurer på hvilke muligheter og rettigheter man har, både som adoptert og som slektning av en som er blitt adoptert bort. I denne artikkelen håper vi å kunne gi deg svar på noen av spørsmålene. Opplysningene er hentet fra nettsidene til Barne, ungdoms og familiedirektoratet:

Alle adopterte som har fylt 18 år, har rett til å vite hvem sine biologiske foreldre er. Etter en lovendring i 1986, er adoptivforeldre i dag pålagt å fortelle barnet at det er adoptert.

Det er Barne, ungdoms og familiedirektoratet (Bufdir ) som har ansvar for å gi den adopterte opplysninger om hvem de opprinnelige biologiske foreldre er. For adopsjoner gjennomført før 1999, er det fylkesmannsembetet på det stedet hvor adoptivforeldrene bodde på adopsjonstidspunktet som har ansvaret for å gi slik informasjon. Så du kan henvende deg til fylkesmannen din i slike saker.

For å motta slik informasjon må den adopterte henvende seg skriftlig (ikke e-post) til rett instans. Følgende må vedlegges søknaden:

  • Legitimasjon med bilde, som for eksempel kopi av pass eller bankkort, som er bekreftet av offentlig tjenestemann eller advokat
  • Den adoptertes navn og fødselsdato
  • Adopsjonstidspunktet
  • Adoptivforeldrenes navn

For utenlandsadopterte

Det er Bufdir som har ansvar for å gi den adopterte opplysninger om hvem de opprinnelige foreldrene er. 

For å motta slik informasjon må den adopterte henvende seg skriftlig (ikke e-post) til Bufdir. Følgende må vedlegges søknaden:

  • Legitimasjon med bilde, som for eksempel kopi av pass eller bankkort, som er bekreftet av offentlig tjenestemann eller advokat.
  • Den adoptertes navn og fødselsdato
  • Adoptivforeldrenes navn
  • Hvilket land man er adoptert fra
  • Hvilket år man kom til Norge
  • Hvilken adopsjonsorganisasjon som formidlet adopsjonen.

For å kontakte BUFDIR finner du kontaktinformasjon her:

Kontakt BUFDIR

E-post: post@bufdir.no

Telefon: 466 15 000

Telefaks: 22 98 01 06

Postadresse: Postboks 8113 Dep., 0032 Oslo

Slekt til adopterte

I følge loven har ikke slekt til adopterte noen rettigheter i det heletatt. Dette gjelder foreldre til bortadopterte, søsken og annen slekt. Det eneste man kan gjøre om man ønsker kontakt med en bortadoptert slektning er å skrive et brev som kan leveres fylkesmannen. Dette brevet vil bli lagt i den adoptertes mappe, og overlevert den adopterte om han/hun en dag bestemmer seg for å be om sine papirer.

En annen ting det kan være lurt å merke seg er at det er kun den adopterte selv som har rett til å hente sine papirer og få vite hvem biologiske foreldre er. Dør den adopterte, vil etterkommerne ikke ha noen rettigheter til å få hentet ut papirene. Dette er en omdiskutert bestemmelse, og mange etterkommere av adopterte har ønsket forandring på denne regelen, uten ennå å nå fram.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *