Hvem reddet Tuva i storbrannen på Marka Pensjonat på Hadeland i 1944?

etterlyse-logo

 

 

 

Tuva Z. Halbo fra Oslo søker mannen som reddet henne ut av en brann i Marka pensjonat på Hadeland like før krigen. Om han fortsatt lever er han i dag i midten av 80 årene. Tuva som dengang bare var 4 år gammel, trodde foreldrene var inne i den brennende bygningen, og løp inn for å redde dem.

Her er Tuvas historie, med hennes egne ord:

I 1944 (?) var det en storbrann på Marka Pensjonat på Hadeland. Jeg var 4 år gammel og var på ferie på pensjonatet med min mor og far og storebror på 7 år. Vi kom uskadd ut av bygningen, men mens brannen fremdeles raste, kom vi bort fra hverandre. Jeg skal ha trodd at foreldrene mine var inne i bygningen og fått det for meg at jeg skulle gå inn igjen og finne dem.

Jeg har satt meg i en foajé eller spisesal eller lignende, på en benk ved et vindu med ryggen mot vinduet. (Dette er det eneste jeg selv husker fra brannen – at jeg satt alene og så at det brant rundt meg på alle kanter). Jeg hadde på meg en rød langbukse, med seler i kryss på ryggen (slik skikken var den gangen), og en hvit bluse. Så oppdaget en ung gutt (16-åring?) gjennom vinduet det røde selekrysset mot den hvite blusen.

Han knuste ruta, tok tak i selekrysset og løftet meg ut. Og i samme øyeblikk som jeg var ute, raste hele bjelkelaget ned i rommet der jeg hadde sittet. Jeg mener å ha hørt at gutten var sønn av vertskapet på pensjonatet, men er slett ikke sikker. 

Jeg har mange, mange ganger gjennom livet tenkt på denne hendelsen og sendt takknemlige tanker til ham som reddet livet mitt den gangen. Jeg har også tenkt på å prøve å finne ham, men det er blitt med tanken. Det hadde vært utrolig morsomt om det ennå lot seg gjøre. Mitt fulle navn den gangen var Tuva Zeggel Nielssen. Mine foreldre het Finn og Valdis Nielssen. Min far var billedkunstner. Vi var ikke prominente gjester, bodde der ikke lenge og hadde ikke bodd der før, så disse person-opplysningene er neppe til særlig hjelp.

Er det noen som kan hjelpe Tuva, så send oss en mai: tore@nrk.no   Kanskje er det noen som vet hvem som var vertskap på pensjonatet den gangen, og kan finne ut om de hadde en sønn?

Dette innlegget ble publisert i Etterlysninger. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *