Søker etter svensk sjømann.

Horn Crusader

Vi etterlyser en svensk mann som ble reddet på havet utenfor kysten av California i oktober 1962. Etterlyseren heter Gisle Løhre Johansen, og bor i Sarpsborg. Sjømannen han etterlyser falt overbord fra skipet Horn Crusader (bildet over,men med nytt navn) og det var Gisles far som reddet mannen på mirakuløst vis. 

A-Johansen

Gisles far, Alfred Johansen (bildet over) , var i oktober 1962 kaptein på Bergensbåten ”Horn Crusader” fra Jakob Kjødes rederi, en 577 fots skute. Om bord var også den unge svenske sjømannen Per Sahlin. En kveld stampet skipet seg fram 20 nautiske mil utenfor Santa Barbara i Calefornia. Tåka lå tjukk som graut rundt dem, derfor ble svensken satt i baugen for å holde utkikk.

Rundt klokka ni denne kvelden, oppdager mannskapet at Sahlin ikke lenger befant seg posten sin. Det ble straks satt i gang leting på hele skipet, men gutten var og ble borte. Han måtte ha falt over bord. Derfor bestemte kaptein Alfred Johansen seg for å snu skipet. Da hadde det gått en halv time siden de oppdaget at svensken var borte.

Kun ved hjelp av ekkoet fra kysten og skipets kompass, manuvrerte kapteinen skipet tilbake samme lei som de var kommet. Det var mørkt og tåka var ikke blitt noe lettere, og kaptein Johnsen visste at sjansene for å finne Per Sahlin var minimale.

Mil etter mil stampet Horn Crusader seg fram gjennom tåka. De blåste i fløyten og lyttet etter rop i mørket. Men ingenting var å høre. Etter en time får kapteinen plutselig en innskytelse. Han legger om kursen 7 grader til styrbord. Og få minutter etter hører noen rope om hjelp. Det er Per Sahlin. Han ligger og basker i sjøen, bare 30 meter fra skuta, svak, utmattet, men i live. Da har kapteinen seilt skuta 9 nautiske mil tilbake i mørket og tåka.

 Kaptein Alfred Johansen døde da sønnen Gisle bare var 16 år gammel. Historien om redningsdåden fikk han vite etter at faren var gått bort. Nå vil han gjerne prøve å komme i kontakt med Per Sahlin for å høre mer om historien, og hvordan det gikk med unggutten etter denne hendelsen.Vi vet at vi har mange svenske seere, så kanskje også de kan hjelpe Gisle og lete. Send oss en mail eller ett brev.

Dette innlegget ble publisert i Etterlysninger, Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

9 kommentarer til Søker etter svensk sjømann.

  1. Rune sier:

    Hei!

    Er det virkelig rett båt? Ifølge http://www.nettsurfer.com/database/ships/ship.asp?ID=666, så er båten byggd 1976 (finnes også andre sider som sier det samme). Kan jo selvsagt være en annen båt med samme navn? Bildet er jo likt?

    En annen sak er at det avisutklippet som ble vist på tv. Stod det ikke Svahlin eller Savhlin (eller lignende) og ikke Sahlin der?

  2. Sandra sier:

    Jeg trodde også at det stod SVahlin og ikke SAhlin på det avisklippet.

  3. Chris Bingefors sier:

    Om namnet är Per Svahlin fanns det en Per Olof Svahlin, född 5/10 1941 i Göteborg, bosatt i Uppsala som var sjöman. Han dog 2003. Han var inte gift.

    Det finns också en Per Olov Svalin (utan h) som nu lever i Åstorp, född 1945.

  4. Odd Tore Ødegård sier:

    Feil bilde av båten!

    Svensken dere søker heter Per Olov Svalin.

    Kjenner ikke vedkommende og vet ikke om fortsatt i live, men har opplysningene fra en bok:

    ‘Vi som dro til sjøs’ av edvard pettersen / hans brundtland
    edvard’en forlag i 2002. ISBN 82-996495-0-1- side 150-151.

    liker programmet – keep up the good work!

    mvh odd tore ødegård

  5. Per Leif Rusten sier:

    I Sverige finnes noe som kalles «Sahlinska släktföreningen» – http://www.sahlinska.se – som har oversikt over de fleste med navnet Sahlin, evt til foreningens leder – olle.f.sahlin@telia.se.

  6. Chris Bingefors sier:

    Man kan finna svenska sjömän efter 1939 hos Transportstyrelsen: http://www.transportstyrelsen.se/ombordanstallda

  7. Rune sier:

    Om det er som Odd Tore skriver, så gjetter jeg på Åstorp personen som Chris skriver om. Jeg så denne også på http://www.birthday.se/sok/?f=Per%20Olov&l=Svalin. Passer sånn ca med alder?

  8. Chris Bingefors sier:

    Han i Åstorp är född 1945. Men Svahlin i Uppsala var styrman 1978 enligt en efterlysning på en sjömanssida.

  9. Finn Lerdahl sier:

    Båten er bygd ved Fredrikstad mek verksted rundt 1956 eller 1957 var på 20.000 tonn som var stor båt på den tiden. Eier var som sagt i programmet Jakob Kjødes rederi i Bergen. Gikk på Bolteløkka skole i Oslo som hadde den den som adoptivskip. Min klasse var i Fredrikstad og så på båten før den be satt i drift.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *