Gjestad reddet Jan Tormods liv!

Jan Næss forsvaret– Johs Gjestad reddet livet mitt, da jeg falt i vannet ved kraftverket i Valsøyfjorden, sier Jan Tormod Næss (66) fra Lakselv. Han er taknemlig og imponert over at den handikappede mannen hoppet i vannet og reddet han.

I siste Tore på Sporet fortalte vi en historie som Kari Kvernes hadde hørt om sin far Johs Gjestad. Før han døde, hadde han fortalt at han hadde reddet et barn. I dag kan vi både bekrefte at denne historien er sann, og hvem gutten som Gjestad reddet er.

-Dette må ha vært i 1948 eller 49, forteller Jan Tormod Næss, på telefon fra Lakselv hvor han i dag bor. Han bodde dengang i et hus like ved kraftstasjonen i Valsøyfjorden. Den pensjonerte stasjonssjefen på Bannak flystasjon er ikke i tvil om at Gjestad reddet livet hans den vinterdagen han falt i vannet ved kraftstasjonen. Han var bare 5-6 år den gangen, og husker ikke så mye av hendelsen, men han har fått fortalt mye av foreldrene sine, så han har historien ganske klar. Men han husker godt at han falt i vannet.

Jan Tormod og kameraten Helge Hjeldnes var de to guttene som drev og lekte på kanten over turbinutløpet for spillvannet fra kraftstasjonen. Dette var på vinteren minnes han. Trolig i januar. Det var iallefall kaldt ute. Jan Tormod mistet fotfeste og falt ned i den frådende strømmen.

Mann på kraftverket

– Johs Gjestad (bildet over) må ha sett meg fra vinduet, sier Næss. – Han kunne likegodt ha vært inne i kraftstasjonen da jeg falt uti, da hadde jeg vært ferdig. Husk han hadde bare en hånd og var sterkt handikappet. Allikevel kom han ut og hoppet i vannet etter meg. Jeg vet ikke om han noen gang ble hedret for denne redningsdåden, men det burde han ha vært, sier Jan Tormod Næss, som mener Gjestad utførte en bragd av de sjeldne.  Nå er han glad han kan bekrefte Kari Kvernes historie. -Hennes far gjorde en heltedåd, sier han, og takker Gjestad for at han er i live.

Jan Tormod Næss 2

Næss bor i dag i Lakselv og  ble ikke på noen måte blitt skremt bort fra elver og vann på grunn av ulykken. Som bildet viser er han i dag en ivrig laksefisker. Hann er i dag pensjonert fra luftforsvaret der han har jobbet i en årrekke. Av hans minner gjennom livet, står nok ulykken og redningsdåden i Valsøybotten (bildet under) som en av de han aldri kommer til å glemme. Dermed har Tore på sporets seere løst nok en sak!

Valsøyfjorden

Dette innlegget ble publisert i Etterlysninger, Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *