Skiturer i mørket

skiloper.jpg
Legg igjen hodelykta neste gang du skal på skitur, og opplev hvordan det er å gå på ski i mørket!, skriver Skisporets blogger Torstein Hervland.

Er du enig med Torstein i at vi går glipp av mange flotte naturopplevelser når vi flyr rundt i skogen med kunstig lys på hodet?

Les Torsteins innlegg her!

For ca 125 år siden fant Thomas Alva Edison opp glødelampen. Det var grunnlaget bl.a. for at vi nå kan gå på ski etter mørkets frembrudd. Med den muligheten kan vi trene i lysløypa også etter at vi kommer fra jobb. Med de moderne hodelyktene er mulighetene ytterligere utvidet til hele løypenettet.

Edison ga oss en verdifull mulighet, men han tok også fra oss noe, i alle fall hvis vi ikke er bevisste på det selv og gjør noe med det.

De fleste av oss tar det nemlig som en selvfølge at vi må ha lys for å kunne gå på ski, men det er ingen betingelse. Å gå på bortoverski i rimelig terreng om natten gir opplevelser som mange ikke er klar over.

Det er i mørket at trollene og mange av eventyrfigurene er ute. Det er utrolig hvor mange det er av dem og hvor fantasifulle de er. Når det ikke er månelys og vi er langt nok unna store lyskilder, kan vi også se den fantastiske stjernehimmelen med Melkeveien og Karlsvogna. Stjerneskudd ser vi også og kanskje nordlyset som flammer over nordhimmelen. Dette er noe vi moderne mennesker har tapt gleden av å oppleve ved at vi omgir oss med kunstig lys når vi er utendørs.

I månelyse netter er det mange spennende skygger og mange av figurene ser ut som de er i bevegelse. Da kommer eventyrfortellingene fort nær. Er du heldig kan du høre ugler, og nå på denne tiden jøyr reven også, det gir ekstra liv til opplevelsene. Perleugla eller harehukra som den også kalles, har allerede vært å høre i flere uker allerede.

Prøv en ny opplevelse, ta en tur i måneskinnet og legg igjen hodelykta hjemme, du vil etter hvert oppdage at du klarer deg foruten! Den første uken i mars vil det være månelyst på kvelden og lyst nok selv om det blir litt skyer. Du må ikke tro at det ikke går an!

God tur!

(Torstein Hervland)

Dette innlegget ble publisert i TORSTEIN. Bokmerk permalenken.

3 kommentarer til Skiturer i mørket

 1. Flomlyset sier:

  Det er jo ikke så dumt å gå med lykt heller da! Med en god lykt i mørket ser du faktisk flere detaljer enn du ser om dagen (f.eks. dyrespor og annet langs løypa). Ble helt overraska over det, første gangen jeg prøvde en sånn lykt.

  Klart det går an å gå uten hodelykt, særlig på en stemningsfull måneskinnstur. Men vil du trene skikkelig, og holde et visst tempo, trenger du å se godt. Ellers risikerer du å gå skikkelig på trynet!

 2. Pers sier:

  Har prøvd å gå i måneskinn en gang og det var en flott opplevelse. Opplevde naturen på en helt annen måte og følte at jeg var veldig for meg selv og langt borte fra jag og mas. Har ikke blitt flere slike turer, men kan absolutt anbefales.

 3. Bernt sier:

  Skiturer i måneskinn er noe helt spesielt! Det fantastiske skimret fra månen gjør at man kan gå time på time innover i flotte løyper. Tid og sted blir glemt og man er i ett med naturen. BB

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *