Det er vår i lufta, men likevel nok snø igjen til en skitur. Ta en tur utenfor de oppkjørte løypene, der er det alltid noe å se og oppleve, skriver Torstein Hervland.
Snøen ligger dyp og lett mellom granene og greinene er tynget ned av den kvite dekoren. Men i år har granene også pyntet seg med en mengde kongler som gjør greinene ekstra tunge. Konglene inneholder frø som gir mat til flere fugle- og dyrearter. Noen arter hekker bare i gode frøår.
Jeg skyver skiene foran meg i løssnøen, det er så vidt at tuppene bryter overflaten. Det er så stilt at jeg bare hører lyden fra mine egne bevegelser. Da blir jeg vàr en lyd fra oppe i granene, og der ser jeg dem, de karakteristiske grankorsnebbene. Hannene med rustrød rygg og bryst og hunnene med grønnskjær i fargene. De har gode tider nå med ubegrensede frømengder. Oppe på toppskuddene sitter fuglene og plukker ut frøene. Og det er ikke bare seg selv de plukker til, de forer ungene med frø. Ungene kommer til i februar/mars, enda mens vinterkulda sitter i. Jeg har selv sett foring av unge allerede så tidlig som 21. februar i et godt frøår. Dette er for at det skal bli rikelig med mat til ungene for i april slipper konglene frøene.
Det ble ikke bare med den opplevelsen på denne skituren for ikke langt etterpå farer det opp en orrhane et par meter foran skituppene. Den lå i dokk og hadde ligget lenge for gropa under snøen var full av møkk. Orrfugl og ryper ligger ofte i dokk under snøen og har det lunt selv om kulde og vind regjerer over dem. Det er ikke uvanlig at de trykker så hardt at de ikke flyr opp før skiene er rett over. De har alltid lett for å skaffe seg mat om vinteren fordi de eter skudd, spesielt på bjørk.
Har du ikke opplevd dette? Da bør du finne frem de gamle brede treskiene eller fjellskiene og gå fritt omkring i terrenget, det er alltid noe å oppleve eller noe rart å se utenfor de oppkjørte løypene. Korsnebbene finner du helst i granskogen og orrene i blandingsskog og bjørkeskog.
(Torstein Hervland)
Joda, noe av dette har jeg faktisk opplevd for knapt en måneds tid siden. Kona og jeg leier ei hytte i Heidal. Vi har faktisk kjøpt hyttetomt rett i nærheten. Vi ble så begeistret for området, -og byggemelding er akkurat sendt til kommunen.
I disse områdene har vi vandret mye de siste 4 åra. Vi kjøpte oss fjellski i fjor, og nå vandrer vi utenfor løyper i jomfrulig terreng. Vi støkker opp ryper og orrfugl som ligger i dokk. Holdt faktisk nesten på å kjøre på en orrhana som lå i dokk. Staven var bort på’n før den gikk på vingene.
Jeg er helt enig med deg. Få tak i bredere ski, og gå litt utenfor løypene. Her venter fantastiske naturopplevelser.
Arne
Disse naturopplevelsene fikk meg faktisk til å melde meg på Jegerprøva nå i vinter. Takket være turene utenfor løypenettet fikk meg til å tenne!
Ta gjerne med fotoapparat på turene. Her kan en finne masse fine motiver!