Gode råd for en vellykket skitur

skiturist.NYjpg.jpg
– Vis respekt for naturkreftene, og stol ikke på at mobilen fungerer til fjells, skriver Frank Tore Berntsen. Les hans gode råd før du legger ut på lange skiturer i påsken.

Norge er et fantastisk land, der du kan få den ski-naturopplevelsen du er ute etter. Noen av oss søker etter nye plasser og gå på ski, mens andre er mer tradisjonsbundet til sine faste plasser.

Jeg har vært på mange plasser i Norge på ski og hatt ulike, men veldig fine opplevelser.
Det være seg flate vidder, skogkledde åser, høye topper og fjell som stuper i havet. Opplevelsene er mange og noen av de erfaringene vil jeg ta opp her, som kan være et råd til de mer uerfarene.

Stikkordet her er i hovedsak naturkreftene. De vil jeg si vi alle bør respektere. Men det hender dessverre at det går galt noen ganger. Men enkle forhåndsregler kunne det ha gått mye bedre. Vi husker hvordan det går med Severin Suveren på hans turer!

I lysløypa hjemme går det stort sett greit. Her er det bare snakk om å ta hensyn til hverandre. For eksempel om et barn kommer i motsatt retning enn lysløype- runden tilsier, er det lettere for oss voksne å flytte oss ut av sporet enn barnet. Lysløypa er en plass alle er velkommen, og skal reise hjem med en positiv ski- opplevelse.

Valg av dagstur

I dag går det lett, tenker du, og turen er bare en drøm, så nå går jeg litt lengre enn jeg tenkte. Joda, helt til du snur. Da viser det seg at det har vært medvind, og dermed kan turen hjem bli dobbel så lang. De siste minuttene mot bilen kan bli veldig lange, med lavt blodsukker og lett skjelvende ben. Et råd er å alltid ha med litt drikke og en liten sjokolade eller lignende.

En annen klassisk feilberegning vi kan gjøre, er at løypeprofilen er slik at det mye nedover først på dagen. Da kan jeg love deg at de sist bakkene opp igjen kan bli litt seige!

Lengre turer i fjellet

Kart og kompass burde være med i sekken. Selv i de områder du er kjent! Et god tips her, er at det ligger fast i sekkelomma. Sammen med kartet og kompasset legger jeg også en lyskule-penn, som kan fungere som nødbluss.
Men en ting er det å ha det med seg, det andre er å kunne bruke det. Å øve seg litt på kart kan være lurt. Kanskje prøve turorientering om sommeren sammen med familien. Det er hyggelig og finnes mange plasser. Du får som oftest kjøpt det i din lokale sportsbutikk.

GPS er blitt mer og mer utbredt som alternativ til kartet og kompasset. Den er nøyaktig og kan lose deg trygt hjem. Pass på at den ikke er batteri-tom for det kan jo skje selv den beste, eller? Men husk at det kan finnes områder der den ikke har dekning. Så tåke og dårlig sikt skal man respektere selv i lokalkjent område.

Kjenner du noen plasser der GPS ikke fungerer?
Har du historier om da du gikk i tåka og din følelse da?
Hva har du med i tursekken?

Mobil kan være en falsk trygghet i fjellet, selv om dekningen har blitt mye bedre. Her er det mange plasser det ikke er muligheter for å ringe. Her er det fordel å søke etter en liten topp som kan gi deg bra dekning.
Det å love å ringe til bestemte tider, kan skape utrygghet hjemme, om ikke det finnes dekning i det område du er i. Også var det batteriene igjen da!!!

Har du tips om hvilken mobiltelefon og nettleverandør som er best i ulike fjellområder hører vi gjerne fra deg.

Skredfare

Skredfare er en ting du skal tenke på når man velger rute til toppen av et fjell , eller «bare» en liten åsside. Noen plasser i fjellnorge går det faste skred hvert år. Andre plasser er det dessverre skiløpere som utløser. Hvis ei gruppe kommer til et område dere ikke føler dere trygg, på anbefaler jeg ikke å gå samlet over, om dere har bestemt dere for å krysse fjellsiden. Å løsne litt på utstyret og kanskje gå med bindingene oppe kan i noen tilfeller være lurt.
En fin famile- aktiviet kan være å lære og ta snøprofil (skredprøve) ved å grave en loddrett vegg i en liten helling og se hvordan snølagene ligger i forhold til hverandre.

Har du noen erfaringer og råd angående skredfare?

Grav en snøhule

En annen fin familie-aktivitet som man kan få bruk for i fjellet er å grave snøhule. En sikkelig snøhule tar tid å grave, opptil 3-4 timer. Å overnatte i en slik snøhule er lunt å godt og litt spennende. Kan være greit å ha erfart i nærområdet først. Et godt råd ved graving av slik snøhule er å ha på seg vanntett tøy og finne en skrent som er såpass bratt at du får avsetting for all den snøen som skal ut. Husk å stikke et lite luftehull i taket.

Blindt lys

Blindt lys har jeg opplevd flere ganger. Dvs lyset er slik, at terrenget går helt i ett. På det verste kan alt være hvitt rundt deg og ingen holdepunkter å feste blikket på. En gang måtte vi gå å føle oss fram med skistavene, som om vi gikk med blindestokk. Om du ikke klarer å lese terrenget, da anbefales det å sette seg ned og ta en pause for å se om lyset gir seg, spesielt om du er i bratt område.

Ikke la været lure deg!

Veldig ofte har jeg opplevd at det kan være tåkete og trist nede i bygda/byen og knallvær med blå himmel litt oppe i høyden. La deg ikke bli lurt av dårlig skivær, bare med å se deg ut av vinduet hjemme.

Et siste turtips jeg skal ta med i denne omgang, er og ikke legge bort skiene etter påske. Om du vil oppleve varme fine turer på fjellet, er tiden etter påske kjempefin. Solen varmer utrolig godt og du kan grave en liten snøborg og virkelig har det koselig. Selv synes jeg den tiden i fjellet er den fineste.

Ønsker gjerne turtips fra deg som du kan dele med andre lesere. Skriv inn!

God tur og husk at vi har 10 fjellvettsregler som ikke er så dumme å tenke på!

(Frank Tore Berntsen)

Dette innlegget ble publisert i FRANK TORE. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *