Tips til flotte skiturer

img2184102.jpg
Skal du ut på ski, men er litt usikker på hvor du bør gå? Det finnes nesten ikke en plass i Hedmark og Oppland der Frank Tore Berntsen ikke har gått på ski! Les hans anbefalinger til skiturer!

Hedemarkvidda:

Tilgangen til den skiglade Hedemarkvidda er mange. I Østerdalen har vi utgangspunkt fra Rena og Skramstadsetra. Her går den tradisjonelle Birkebeinerløypa som du kan følge helt til Lillehammer. Om du ikke tenker deg en så lang tur er Dølfjellet og Raufjellet fine rasteplasser.

Andre tilfartsårer er Budor i Løten, Gåsebu ved Hamar og Vollkoia i Nybygda. Dette løypenettet har flotte løyper til enhver tid. Med disse tre utgangspunkt kan du stikke innom 4 serveringsplasser. Målia, Budor Gjesegård, Steinfjellhytta og noen ganger er Blåmyrskoia åpen.
Terrenget har er veldig snilt og barnevennlig.

Sjusjøen /Nordseter / Øyerfjellet

Her har du et eldorado med skiløyper og muligheter. Det er veldig mange løypevalg , slik at det kan være et tips å se på skiltene hvor langt det er til de ulike plassene.

Husk at i dette området, som Hedemarkvidda, kan skisporet på myrer blåse igjen om det er litt vind. Slik at på dager der det blåser mest kan et løypevalg i mer skogkledde områder være en fordel.

Venabygdfjellet

Dette er et område som fantastisk. Mange skiløyper er kjørt opp og det er flere muligheter til å gå ut av løypa for å komme opp på en topp. Om vind finnes det alternativer i mer skogkledde åser.Her finnes også et skitrekk som kan være fint å leke seg i.Når du kommer tilbake mot senteret på fjellet, er det muligheter til god servering og kanskje middag i kafeen som finnes der.

Beitostølen
Dette er en meget kjent utfartsplass med utallige løypevalg både på høyfjellet og i skogen. Alpinbakken på Beitostølen er barnevennlig og en fin bakke for å lære seg å stå på ski.

Om du ønsker riktige høyfjell kan du trekke opp på Valdersflya og der er det bare å gå i det fri. Flere fine topper ligger der å venter på å bli besteget. Husk på at du nå er på høyfjellet og utrust deg med riktig turutstyr. Været her kan slå fort om.

Beitostølen har det meste en god skitur vil kreve.

Rondane

Med f.eks utgangspunkt i Atna / Sollia nord i Hedemark har du et enorm fint terreng for skigåing. Veivalgene er mange og ulike utfordringer står i kø. Anbefaler å velge en tur som ut fra dine treningforutsettinger. Kle deg for høyfjellet og raskt værskifte. En ting du alltid skal huske på når du går utenfor oppkjørte løyper er respekten for naturkreftene, da med spesiell tanke på snøras.

Tenk deg en skyfri dag høyt oppe i fjellet, solen varmer og raste med kakao og noe godt å spise.

Synnfjellet:

Synnfjellet er en plass som mange burde ta en tur innom. Mange fine løyper og muligheter. Her finnes også en alpinbakken om du ønsker nedoverski. De er flinke med å kjøre opp løyper og en stor fordel med dette område er at det som oftest er snørikt tidlig på høsten til langt utover våren. Kan være en plass til mer aktive skiløperene på høsten og de som kan tenke seg en varm vårtur når solen tar god tak.

Andre fine turområder:

Hedmark og Oppland kan tilby mange andre fantastiske utfartsplasser for skiglade mennesker. Det kan nevnes: Trysil, Savalen, Femund, Høvringen, Dovrefjell, Gålå, Austli/Skeikampen og selvfølgelig Jotunheimen og mange til

Noen enkle turtips:·

– Kle deg lett når du går og kle på deg tørt når du setter deg ned for å spise.
– Smør skiene etter dagens føre. Smør festevoks fra hælen til ca 30-40 cm forran tåspissen
– Ha alltid vindtett tøy ytterst
– Lue er lurt å ha på seg. Husk mye varmetap igjennom hode.
– Om du tar turen på høyfjellet, så vær utrustet til å møte dårlig vær. Spesielt om værmeldingen ikke er helt topp
– Om solen er sterk bruk solkrem og solbriller

God tur!

(Frank Tore)

Dette innlegget ble publisert i FRANK TORE. Bokmerk permalenken.

En kommentar til Tips til flotte skiturer

  1. Knut L. sier:

    Kan skrive under på det Frank Tore her skriver.Har selv gått på ski de fleste stedene som blir omtalt her,og har nok Venabygdsfjellet som favoritt serlig på en solfylt og vindstille dag.Men skimerket er feil på bilde.(he,he)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *