Hva skjedde?

Under skidagen i 6. klasse lovte jeg meg selv at jeg aldri mer skulle gå på ski. Foran meg ligger bekreftelsen på at jeg er påmeldt Birkebeinerrennet 2007. Hva skjedde?

Skidagen i 6. klasse ble et mareritt. Skiene hadde verken feste eller gli. I oppoverbakken gikk det bakover og i nedoverbakkene stod det bom stille. Svetten rant under den alt for varme jakka, og jeg gikk i kø innover i skogen sammen med 60 andre 6. klassinger. Da jeg sto og spant i en oppoverbakke og ikke kom av flekken, tenkte jeg ?aldri mer!!?

Det løftet holdt jeg i mange år, jeg var aldri engang i nærheten av å sprekke. Skiføret på Vestlandet og i Australia er heller ikke det beste, så de gamle Madshusskiene stod og samlet støv hjemme i garasjen.

Men for halvannet år siden gjorde jeg lillehamring av meg, og her gå jo alle på ski. Folk går på ski til jobb, hjem fra jobb og i helgen går de opp å den høyeste fjelltoppen de ser, før de suser hjem igjen. Derfor tenkte jeg at skal jeg først bo midt i denne snøfonna her, må jeg jo gå på ski jeg også.

Så for et drøyt år siden gikk jeg til Erling Jevne, min store skihelt, og sa: ?Jeg trenger et par nye ski?.

Noen tusen dobbeltak senere sitter jeg altså med et ark foran meg med følgende overskrift: ?Bekreftelse på påmelding til Birkebeinerrennet?. Jeg får svært blandede følelser når jeg leser denne setningen. Riktignok har jeg gått et tosifret antall mil på ski denne sesongen, men det er forskjell på å tusle rundt på Birkebeinerstadion med toddy på flaska og det å skulle gå 54 lange kilometer over fjellet fra Rena til Lillehammer.

Fra å være en rødsprengt 6. klassing som hatet langrenn, har jeg blitt en Birkebeiner som løper ut på ski så fort jeg har mulighet. Men 54 virker fryktelig langt.. Jeg vil ikke si jeg er redd, men jeg er fryktelig usikker på hva jeg har begitt meg utpå.

Har du noen tips til hvordan jeg bør forberede meg?
Eller har du noen gode eller mindre gode opplevelser fra Birkebeinerrennet som du vil dele med andre?
Eller er du kanskje like fersk som meg og lurer på hvordan du bør bruke de siste ukene frem mot rennet?

Legg inn en kommentar!

Hilsen Runar Henriksen Jørstad,
NRK-blogger

Dette innlegget ble publisert i RUNAR. Bokmerk permalenken.

8 kommentarer til Hva skjedde?

 1. Mona sier:

  Hei Mona
  Takk for det, satser på at det blir en fin tur over fjellet 🙂

  Runar

  Ingen tips, eller opplevelser.. Bare ville ønske deg lykke til! Nyt turen. Dette går så bra, så.. c»,)

 2. -silje- sier:

  Hei Silje
  Madshus-ski blir laget på Biri, så de er gode vettu. Bra du også har blitt glad i å gå på ski igjen. Du får ta deg noen runder på Budor, så er du klar for Birken neste år. Betryggende at du skal heie på meg, jeg trenger det 🙂

  Hilsen Runar

  hmm.. ikke mye erfaring med ski, nærmeste jeg kommer er at jeg har matshus ski selv.. sikkert gode de. Lovte nok meg selv en gang at jeg heller aldri skulle stå på langrenn igjen. Men etter gode opplevelser fra budor synes jeg det kan være veldig stas med skitur. Men du ville nok ikke gått på tur med meg. Er nok ganske så treig i løypa. Skal stå å heie på deg jeg… 😉 du vinner over meg ihvertfall.. kanskje det er no å ta med seg ? hehe

 3. sKandalE sier:

  Hei Skandale

  Ja, jeg må faktisk drekka mer nå jeg skal gå Birken enn det jeg gjorde under Prøvebirken i helgen. Gikk tom for drikke, og da gikk det tungt etterhvert..

  Runar

  Drekka mer!!

 4. Margryyyyyyl sier:

  Hei Margyl

  Hehe, jo takk, det var da hyggelig. Skal tenke på denne hyggelige kommentaren når jeg sliter meg opp bakkene fra Rena 🙂

  Hilsen Runar

  Du er DEN hunken da!! Jeg bare digger deg:-) Runar er søt;-)

 5. Margryyyyyyl sier:

  Du er DEN hunken da!! Jeg bare digger deg:-) Runar er søt;-)

 6. Trompeten sier:

  Hallo Trompeten

  Jeg er ingen rakkett i sporet nei, men det er bare å klinke til. I begynnelsen av turen blir det lite hyling, for da går det rett oppover. Litt hyling på slutten blir det nok..

  Appelsinen er klar, for det er helt riktig som du sier at det er viktig at Birken blir en positiv opplevelse, ikke en skrekkopplevelse. Men vi får se hva som skjer, Kvikk lunsjen er iallefall klar 🙂

  Hilsen Runar

  Lykke til Runar. Trur du treng det… Det vil sei, du treng det om du er like dårlig i langrennsporet som mæ! Æ hyl som regel så fort æ kommer borti en nedoverbakke… Men du er jo av den sporty typen! Så om du bare huska appelsinen og kakaoen oppi sekken, og kanskje en kvikklunch eller to, er du på god vei… For sjøl om det er Birken, så må du ivareta turopplevelsen 🙂 God tur…

 7. Kjetil sier:

  Hei du

  Jeg skjønner at du ikke er en Birkebeiner, Kjetil. Noen mener nok at en tusenlapp er mye penger for å gå i kø, men jeg mener Birken er mer enn køgåing. Jeg synes det er viktig å sette seg noen mål og teste seg selv, og da er Birken en ypperlig mulighet.

  Det mulig jeg får litt «eksamensnerver» om morgenen den 17. mars, men da blir det bare desto deiligere å komme igang med rennet. Forhåpentligvis vil ikke dagen minne meg for mye om skidagen i 6. klassen, men man kan jo aldri være helt sikker..

  Uansett gleder jeg meg til å slite meg gjennom de 5,4 milene, i gode eller mindre gode spor. Og jeg gleder meg faktisk til å rope LØYPE, for det betyr at jeg tar igjen noen og dermed er i bedre form enn de og ikke kommer sist i mål 🙂

  Blodsmak i munnen er jeg heller ikke redd for. Jeg håper derimot at mye liv og trøkk kan føre til at jeg klarer å presse meg litt ekstra.

  Når det gjelder festen etter løpet kommer nok kanskje noen slitne kropper til å gå på en liten smell, men det har jeg ingen planer om 🙂

  Ha en fin dag du også og god tur på fjellet den 17.

  Hilsen Runar

  Synes du har fått mye for pengene jeg.

  For drøye tusenlappen fikk du.
  1 Følelsen av å være en 6 klassing
  2 Den digge «grue seg til eksamen» følelsen
  3 Lov til å våkne før 05:00 for å rekke bussen til Rena, noe som forøvrig gir en pangstart! Og det trenger du, for 1000 kroningen er ikke brukt opp enda. Tvert i mot….
  4 Stå i kø hvor enn du skal
  5 Gå på ski i kø og rope LØYPE!
  6 Ikke minst kjenne følelsen av å bli ropt LØYPE til
  7 Gå på ski i et nedslitt skispor, hvis det kan kalles et skispor det som er igjen…
  8 Blosmak i kjeften, for å prøve å imponere alle i rundt deg. Smtidig som du får pustebesvær av folkemengden som har det like så travelt
  9 Billig fyll samme kveld, her gjelder det å ikke spise før du er på flaska.
  10 God og fylle syk neste dag, og i og med at det går mest i banan og rosiner går dette helt fint å spy 🙂

  Ja ja Runar.
  Det er fint at folk går Birken og spiller golf.

  Da blir det nemmelig færre folk på fjellet.
  Ha en fortreffelig dag på jobben og smi mens liket er varmt.

  Kjetil

 8. Simen sier:

  Hei Runar!

  Ville bare komme med et lite tips:
  Bland kaffe og cola, det skal være den optimale styrkedrikk.

  Har hørt det skal funke, kansje smart å teste det ut før du skal gå:) Har hørt at det smaker dritt.

  Lykke til kompis, jeg krysser fingrene og blir med deg neste år:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *